Aviz favorabil pentru Corina CreţuComisarul desemnat pentru Politică Regională, Corina Creţu a obţinut miercurea trecută avizul favorabil din partea eurodeputaţilor din comisia Parlamentului European care se ocupă de acest domeniu important. Avizul are forma unei scrisori care va fi transmisă preşedintelui PE, Martin Schulz.

Corina Creţu şi-a ţinut discursul de deschidere în limba engleză, după care a răspuns întrebărilor în română. Audierile propriu-zise au durat mai bine de trei ore. În preambulul lor, comisarul desemnat din partea României şi-a prezentat priorităţile după care europarlamentarii s-au axat în special pe tema absorbţiei şi a bunei gestionări a fondurilor europene. Corina Creţu a insistat asupra faptului că va avea toleranţă zero faţă de corupţie şi asupra necesităţii unor proiecte de calitate. Întrebată cum anume va sprijini minoritatea romă prin politica de coeziune, Corina Creţu a declarat că atenţia trebuie să fie axată pe grupurile vulnerabile. Precizând că problema minorităţii rome este una europeană, ea a subliniat că se impune creşterea nivelului de educaţiei a acestei comunităţi în contextul unei abordări integratoare.

Totodată, Corina Creţu s-a angajat că va avea printre priorităţile sale maximizarea contribuţiei politicii regionale la crearea de locuri de muncă şi creşterea economică. Ceea ce, în viziunea sa, se află şi printre priorităţile Comisiei Europene. În ansamblu, Corina Creţu a fost apreciată pentru prestaţia sa din cadrul audierilor maraton. S-a confirmat că ea întruneşte calităţile care o recomandă să facă parte din noua echipă a lui Juncker. Trebuie precizat că misiunea acestei echipe nu va fi deloc uşoară, în contextul provocării uriaşe de a supraveghea politicile celor 28 de state ale blocului comunitar, care este şi cea mai mare economie din lume. Dar, o economie marcată în prezent de un şomaj ridicat, în rândul tinerilor şi în evidentă pierdere de viteză. În acelaşi timp, la graniţele sale, UE are parte de pericolul ce ar putea să vină dinspre Rusia şi/sau dinspre jihadiştii islamici.

Audierile comisarilor desemnaţi o dată încheiate cu aviz pozitiv, viitoarea Comisie Europeană urmează ca în 22 octombrie să fie votată în plenul Parlamentului European.

Voicu D Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts