Avocaţii sătmăreni şi-au pus robele în cui



avocati

Corpul de avocaţi din cadrul Barouluiu Satu Mare au demarat ieri o acţiune de protest, nemulţumiţi că autorităţile statului nu i-au măsuri împotriva exercitării fără drept a meseriei de avocat. Avocaţii sunt nemulţumiţi de faptul că plângerile penale depuse împotriva ex-poliţistului Matei Mărgărit, pe care îl acuză că este singura persoană din judeţ care practică clandestin avocatura, au fost clasate de instanţă. Pe durata protestului, avocaţii sătmăreni vor suspenda activitatea de asistenţă judiciară din oficiu, Baroul Satu Mare refuzând să comunice listele cu avocaţii desemnaţi. Totuşi, decanul, prodecanul ori înlocuitorul de drept al acestora va desemna avocaţi din oficiu la cerere, în mod excepţional, în situaţii ce impun luarea măsurii arestului preventiv, în cazul infracţiunilor grave cu violenţă.

Mărgărit, acuzat de avocatură clandestină
Decanul Baroului Avocaţilor Satu Mare, avocatul Mircea Lupşa, a arătat că declanşarea protestului a fost generată de două încheieri ale instanţei care ar legifera avocatura clandestină. Prin Ordonanţa procurorului emisă la 07.04.2014 în dosar nr.2063/P/2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, confirmată de Prim Procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare în data de 06.06.2014 în dosar nr.549/II/2/2014al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare s-a dispus clasarea cu privire la infracţiunea de exercitare fără drept a profesiei de avocat de către fostul poliţist Matei Mărgărit, întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţie. Soluţia de clasare a fost confirmată prin respingerea contestaţiilor formulate de Baroul Satu Mare, prin încheierea nr.1132/01.08.2014 dosar nr.6672/296/2014 Judecătoria Satu Mare şi încheierea nr. 1158/04.08.2014 dosar nr. 6842/296/2014 Judecătoria Satu Mare. Decanul Mircea Lupşa a afirmat că avocatura clandestină constituie un adevărat flagel, cu care se confruntă baroruile din întreaga ţară.

Ex-poliţistul Matei Mărgărit face parte din Baroul Constituţional înfiinţat la nivel naţional de Pompiliu Bota în 2004, sub forma unui ONG. Deşi Pompiliu Bota a fost condamnat definitiv la şase luni de închisoare pentru exercitarea fără drept a meseriei de avocat, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o soluţie de respingere a acestui barou, procurorii şi judecătorii sătmăreni au considerat că Matei Mărgărit nu a încălcat legea, a arătat decanul Mircea Lupşa. “Exercitarea fără drept a profesiei de avocat, reprezintă o încălcare a respectării dreptului constituţional la apărare, că aceste încălcări s-au repetat în ultimii ani fără ca organele de Poliţie, Parchete, instanţe judecătoreşti să ia măsuri de eradicare a acestui fenomen”, a declarat Mircea Lupşa.

Unii judecători tratează avocaţii cu dispreţ
Soluţiile privindu-l pe Matei Mărgărit sunt definitive şi nu mai pot fi atacate, a arătat avocatul Claudiu Ţinca. “Nu putem decât să acceptă soluţiile instanţelor sătmărene, însă nu putem rămâne insensibili”, a afirmat Claudiu Ţinca. Avocatul sătmărean a adăugat că Tribunalul Satu Mare nu îi recunoaşte lui Matei Mărgărit calitatea de avocat, interzicându-i să pledeze, în timp ce alte instanţe îi permit în continuare acest lucru.

Un alt motiv pentru care avocaţii sătmăreni au demarat protestele îl constituie faptul că sunt trataţi cu dispreţ de către unii judecători. “Există anumiţi judecători, în special tineri, care privesc avocaţii cu un dispreţ generalizat, care este promovat la nivelul cetăţeanului”, a afirmat avocatul Ţinca.

Tribunalul respectă dreptul avocaţilor la proteste
Tribunalul Satu Mare a emis ieri un comunicat de presă privind protestul avocaţilor din Baroul Satu Mare, dând asigurări că procedurile judiciare vor fi soluţionate cu respectarea drepturilor şi garanţiilor procesuale. “În urma adoptării Hotărârii nr.1/A/2014 a Adunării Generale Extraordinare a Baroului Satu Mare, prin care s-a decis suspendarea activităţii de asistenţă judiciară din oficiu a avocaţilor din cadrul acestui barou, începând cu data de 01.10.2014 şi având în vedere ecourile protestului în presa sătmăreană, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să informeze publicul faptul că Tribunalul Satu Mare a luat cunoştinţă de actul adoptat de corpul profesional al avocaţilor şi respectă dreptul la protest al acestuia. Măsura de protest a fost luată faţă de adoptarea unor soluţii de clasare ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, menţinute prin hotărâri judecătoreşti pronunţate de către Judecătoria Satu Mare, privitoare la exercitarea de activităţi specifice profesiei de avocat de către persoane fizice care nu au calitatea de avocat. În privinţa aspectelor care fac obiectul nemulţumirilor semnalate, vă încunoştiinţăm că problematica vizată a făcut obiectul unor discuţii atât la nivelul colectivului de judecători cât şi al Colegiului de Conducere din cadrul Tribunalului Satu Mare, ocazie cu care s-a constatat că astfel de persoane nu au fost acceptate să asigure asistenţa juridică şi reprezentarea în faţa completelor de judecată de la această instanţă. Referitor la eventuala îngrijorare a cetăţenilor sătmăreni că prin desfăşurarea acestui protest s-ar putea influenţa buna desfăşurare a proceselor penale având ca obiect infracţiuni de o anumită gravitate, îi asigurăm pe cititori de competenţa şi profesionalismul judecătorilor investiţi cu asemenea cauze, procedurile judiciare urmând a fi soluţionate cu respectarea drepturilor şi garanţiilor procesuale”, se arată în comunicatul de presă emis de Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Tribunalului Satu Mare.

Szasz Lorand





ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts