Big Brother a devenit funcţional la Satu Marebig01

Primăria Satu Mare, prin Poliţia Locală, a montat camere de luat vederi în tot municipiul. Investiția a fost făcută pe bani europeni şi a costat circa 1,8 milioane de lei şi a fost inaugurată ieri, în cadrul unui moment festiv organizat la “Casa verde” din Grădina Romei. În total, 66 de camere au fost instalate în principalele intersecții dar și în zonele cu potențial risc infracțional. Concret, 33 de zone vor fi supravegheate în permanenţă. Centrul de monitorizare își are sediul în Complexul de educaţie ecologică din Grădina Romei. Aici, în permanență, doi agenţi urmăresc monitoarele. Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, este sigur că acest sistem va aduce o stare de linişte mult aşteptată pe străzile municipiului reşedinţă de judeţ.

Zeci de “ochi” pe infractori
Prin acest proiect a fost realizat un sistem de supraveghere video format din 33 de camere mobile, 17 camere fixe şi 16 camere de recunoaştere a numărului de înmatriculare a maşinilor. Totodată s-a amenajat un centru de comandă-dispecerat. Valoarea proiectului este de 1.768.054 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 1.336.182 lei, asistenţă financiară nerambursabilă solicitată de 1.309.459 lei, iar TVA aferent proiectului este de 338.148 lei. Proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 1 “Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor poli urbani de creştere”. Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt angajaţii Poliţiei Locale, cetăţenii municipiului Satu Mare, agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe raza acestuia, respectiv turiştii care tranzitează municipiul.

Poliţia Locală, mai eficientă
Directorul general al Poliţiei Locale Satu Mare, Ioan Precup, este una dintre persoanele care şi-au adus aportul în mod semnificativ la implementarea acestui proiect. Oficialul susţine că acest sistem va îmbunătăţi în mod efectiv activitatea Poliţiei Locale, dar şi a altor instituţii, precum Poliţia sau Jandarmeria. “Astăzi (ieri, n.red.) se inaugurează proiectul care a fost realizat prin fonduri europene, respectiv sistem de supraveghere video a spaţiilor publice din municipiul Satu Mare. În această locaţie (Complexul de educaţie ecologică din Grădina Romei, n.red.) se află centrul de comandă de unde se supraveghează toate camerele montate în municipiul Satu Mare. Atât în activitatea noastră, cât şi în activitatea Poliţiei, a Jandarmeriei şi a altor instituţii ale statului consider că vor fi de folos fiindcă vor suprinde imagini cu privire la comiterea unor fapte antisociale, respectiv infracţiuni, contravenţii care ulterior pot fi probate alături de alte probe. Sunt 66 de camere dispuse, în principal, în marile intersecţii, la intrările şi ieşirile din oraş. Acestea sunt cu precădere pentru citirea numărului de înmatriculare al autovehiculelor. Mai sunt dispuse în parcuri şi în pieţe. În Centrul de comandă vor fi câte doi operatori pe schimb, respectiv 24 din 24 vor fi în permanenţă doi operatori are vor identifica faptele antisociale şi autorii lor”, a declarat Ioan Precup.

big02

Un sistem care aduce ordine
Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a ţinut să le mulţumească tuturor persoanelor implicate în acest proiect. Edilul şef sătmărean a ţinut să precizeze că acest sistem nu este îndreptat împotriva vreunei persoane, ci are menirea de a impune un sistem de ordine pe raza municipiului. “Este un moment aşteptat de mult timp de mine şi, probabil, de cetăţenii municipiului Satu Mare, şi mă refer aici la implementarea acestui proiect. Aş vrea să încep prin a aduce mulţumiri echipei de proiect. Proiectul a fost început înainte de a ajunge eu la conducerea Primăriei şi a fost continuat de către noi. În mod special îi mulţumesc şefei de proiecte europene, Andreea Koncz. Mă bucur că astăzi vom reuşi să punem punct unor activităţi nu foarte serioase pe raza municipiului. Avem posibilitatea să supraveghem. Aş dori să înţeleagă populaţia că nu supraveghem persoane, acest sistem nu s-a implementat pentru cineva anume, ci pentru a proteja şi observa tot ce se întâmplă pe raza municipiului”, a declarat Dorel Coica.

Încă 77 de camere
Primarul Dorel Coica a mai declarat că în prezent Primăria Satu Mare lucrează la un nou proiect prin care se are în vedere achiziţionarea şi montarea unui număr de încă 77 de camere, astfel încât să se poată acoperi toate zonele cu potenţial infracţional şi contravenţional din municipiul Satu Mare. “Este un proiect pe care îl vom continua. Am mai depus un proiect pentru încă 73 de camere. Vom ştii tot ce se întâmplă, iar pentru cei ce nu respectă legea în municipiul Satu Mare vor fi sancţionaţi. Îi anunţ pe cetăţeni: arunci un pachet de hârtie pe geam, avem posibilitatea să îţi vedem numărul şi a doua zi primarul îţi va trimite o felicitare. Vom face asta zilnic, dacă va fi nevoie”, a conchis Dorel Coica.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts