De-a lungul timpului, activitatea candidatului ACL la preşedinţia României, Klaus Iohannis, a fost însoţită de numeroase acuzaţii privind încălcarea gravă a legii. Unele acuzaţii au apărut în presă, altele au fost formulate în mod oficial de către diverse instituţii ale Statului Român. Klaus Iohannis a fost acuzat că ar fi obţinut în mod oneros mai multe proprietăţi imobiliare, că ar fi fost implicat, la începutul anilor ‘90, în trafic de copii, că ar fi fost implicat în retrocedări ilegale, în acordarea de contracte preferenţiale. De asemenea, Iohannis a mai fost acuzat de neglijenţă şi abuz în serviciu, fals în declaraţiile de avere şi evaziune fiscală. ANI l-a acuzat de conflict de interese şi de incompatibilitate. Cam multe acuzaţii pentru o persoană care doreşte să ocupe funcţia supremă în stat.
Aflat în atenţia organelor de anchetă pentru retrocedări ilegale
l În calitatea sa de primar al municipiului Sibiu, Klaus Iohannis a emis o serie de decizii de retrocedare unor falşi moştenitori. Aici este implicat şi Dorin Nistor, şeful Serviciului Juridic al Primăriei Sibiu. Imobile valoroase au fost obţinute de proprietari impostori cu sprijinul direct al notarului Gabriel Bucşa. Aceste probe se regăsesc în dosarul nr. 296/D/P/2006, pasat de la biroul central DIICOT din Parchetul General la DNA, unde au fost nevoie de trei ani pentru ca aceştia din urmă să-şi decline competenţa şi să-l retrimită înapoi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, de unde şi plecase iniţial acest dosar.
Mai multe detalii:
http://opiniicetatenesti.com/article.php?story=20130811185717916&mode=print
Acuzat că ar fi acordat contracte preferenţiale
l În 2009, Primăria Sibiu a încheiat un contract cu SC Aubermann SRL pentru asigurarea unor servicii de curăţenie în cele două sedii ale sale. Numai în 2009 firma mai sus menţionată a fost plătită cu 4.400 de euro pe lună pentru serviciile de curăţenie. Potrivit datelor Registrului Comerţului, asociatul principal al firmei de curăţenie este nimeni altul decât Andreas Huber, finul primarului Klaus Iohannis, care deţine 60% din părţile sociale ale firmei. Restul de 40% dintre acţiuni sunt deţinute de fiul lui Andreas Huber, Jurgen Huber.
Mai multe detalii:
O întrebare la care trebuie să răspundă naşul KLAUS IOHANNIS
http://www.realitatea.net/curatenie-cu-fini—-finul-primarului-klaus-johannis-face-curatenie-pe-bani-publici-la-primaria-sibiu-_677281.html
A fost acuzat de neglijenţă şi abuz în serviciu
l Dosarul 270/2006 – Johannis a fost cercetat pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu având calitatea de făptuitor. Acest dosar, constituit pe19 august 2005, ca urmare a sesizării din oficiu a IPJ Sibiu cu privire la o restituire, prin care Raimar Christian Veit a intrat în posesia unor bunuri imobiliare, pe baza unor certificate de moştenitor false, eliberate de notarul Radu Bucşe. Cauza s-a plimbat de la Parchetul Sibiu la DNA Alba, la Parchetul Curţii de Apel Alba, DNA Bucureşti, ajungând în 2006 la DIICOT. Dosarul priveşte “o restituire de teren plus o grădiniţă de copii către un moştenitor care nu avea vocaţie succesorală cu toate că imobilul nu face obiectul Legii 10/2001”. Învinuit în acel an, sub nr. de dosar 270/2006, era şi primarul Iohannis.
l În 24 septembrie, în urma Ordonanţei 24/2009, prin care DNA a dispus scoaterea de sub urmărirea penală a primarului Iohannis pentru abuz, a început urmărirea penală asupra notarului Bucşe şi a avocatului Suciu Dorin, pe care l-a avut falsul moştenitor la procesul de restituire (noul dosar fiind 844/2009).
Mai multe detalii:
http://www.agentia.org/anchete/a-disparut-dosarul-Iohannis-de-la-crima-organizata-47.html
Acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese. Dosarul a fost clasat de procurori
l ANI susţine că Iohannis a semnat în decembrie 2010 un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu şi S.C. Tipografia Honterus S.R.L., societate comercială deţinută de Forumul Democratic al Germanilor din România (FDGR), în condiţiile în care Iohannis era preşedinte al FDGR. Agenţia de Integritate susţine că Iohannis a încălcat astfel dispoziţiile articolului 75, lit. b) şi f) din Legea nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali.
l În aprilie 2013, ANI a sesizat Parchetul pentru o presupusă stare de incompatibilitate cu Iohannis, care ocupa simultan funcţia de primar şi pe cea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor la Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi la SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a contestat decizia ANI în 31 mai, la Curtea de Apel Alba Iulia.
l Dosarul a fost clasat de procurori în august 2014.
Mai multe detalii:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-16563640-klaus-iohannis-are-numele-sau-sesizare-penala-parchetul-general-pentru-conflict-interese-depusa-agentia-nationala-integritate.htm
http://www.mediafax.ro/social/parchetul-general-a-inchis-dosarul-de-conflict-de-interese-al-lui-iohannis-13351714
Acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de incompatibilitate
l În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţă că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
Mai multe detalii (informaţii la zi):
http://www.gandul.info/stiri/curtea-suprema-a-amanat-procesul-lui-iohannis-cu-ani-pentru-30-septembrie-13341688
sursa: ancheteonline.ro