Sătmărenii vor avea parte de un vin de bună calitate în acest an, potrivit viticultorilor din judeţ. Dacă din punct de vedere cantitativ, producţia de struguri este cam la acelaşi nivel faţă de anul precedent, calitatea este mult superioară datorită conţinutului ridicat de zahăr. Producţia putea fi mai mare dacă nu era afectată de grauri, albine şi grindină în primăvară.
Şase tone la hectar
Producţia medie de struguri este, în acest an, de peste 6 tone la hectar în ceea ce priveşte strugurii de vin, potrivit datelor furnizate de inginerul agricol din cadrul Direcţiei Agricole Satu Mare, Mircea Tudor. La nivelul judeţului Satu Mare sunt cultivate cu viţă de vie de vin circa 3.900 de hectare, fiind obţinute aproximativ 23.400 de tone. De asemenea, de pe cele 45 de hectare cultivate cu viţă de vie de masă a fost obţinută o producţie de circa 416 tone, adică o medie de peste 9 tone la hectar.
Potrivit inginerului horticol Ioan Pop, producţia la struguri este aproximativ la acelaşi nivel ca şi anul trecut, dar putea fi şi mai mare dacă în primăvara acestui an circa 10% din aceasta nu ar fi fost distrusă de grauri, albine şi grindină. “În primăvara acestui an, circa 5% din producţia de viţă de vie a fost afectată de grauri şi de albine, în timp ce grindina căzută în aceeaşi perioadă a mai diminuat-o cu circa 5 procente”, a explicat Ioan Pop.
Vin de calitate
În schimb, vinul produs din strugurii recoltaţi în acest an va fi mult mai bun decât cel de anul trecut. “Strugurii din acest an au un conţinut de zahăr de 260 g/litru, cu 50-60 de grame mai mult faţă de cât este obişnuit. Asta înseamnă că vinul va avea o tărie alcoolică mai ridicată, va fi de foarte bună calitate iar păstrarea acestuia se va putea face în condiţii optime”, a mai precizat inginerul Ioan Pop.
Proprietarii de viţă de vie din judeţ se declară mulţumiţi atât de cantitatea cât şi de calitatea producţiei de struguri din acest an. Ei spun că vinul va fi de bună calitate în acest an, însă rămâne de văzut cum va fi acesta valorificat. “În judeţ avem mici probleme în ceea ce priveşte valorificarea vinului autohton. Proprietarii de viţă de vie speră că vor reuşi să-şi valorifice vinurile din acest an la adevărata sa valoare”, a mai punctat Ioan Pop.
Preţul vinului oscilează în prezent între 7 lei/litru, în cazul vinurilor albe, şi 10 lei/litru în cazul vinurilor roşii sau aromate. Însă vinurile de bună calitate pot ajunge şi la 12 lei/litru şi chiar mai mult.
Florin Dura