Campioni naţionali la inventarierea terenurilorbaesu

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu, s-a întâlnit ieri cu sătmărenii care au dosare la instituţia pe care o reprezintă, pentru a le comunica stadiul acestora. La întâlnire au mai participat prefectul Eugeniu Avram, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, deputatul Octavian Petric – cel care a iniţiat această vizită de lucru, respectiv subprefectul Altfatter Tamas.

Prefectura, felicitată de conducerea ANRP
Preşedintele ANRP, George Băeşu, a felicitat Prefectura Satu Mare pentru modul în care a aplicat Legea 165, precizând că judeţul Satu Mare este prima entitate la nivel naţional care a finalizat inventarierea terenurilor. “Satu Mare este singurul judeţ din România care a încheiat activitatea de inventariere a terenurilor în vederea identificării de terenuri care pot fi retrocedate pe legile fondului funciar. Lucrarea a fost deja avizată de serviciul de cadastru local. Ieri m-am uitat peste lucrare şi vreau să vă spun la modul cel mai cinstit că este un lucru bine făcut de Guvernul Ponta şi de prefectul Eugeniu Avram. Eu vă felicit! La Satu Mare am demonstrat că putem, în sfârşit, să fim o administraţie eficientă. Demonstrează că atunci când există coordonare putem avea succes, iar succesul nostru ar trebui să se vadă în oameni mulţumiţi. Legea 165 a spus foarte clar că acolo unde lucrările de inventariere se încheie, comisiliile locale pot să treacă la puneri în posesie, lucruri pe care oamenii le aşteaptă. Prioritatea noastră este să colaborăm foarte bine cu autorităţile, să ne asigurăm că ei întreprind tot ceea ce a stabilit legea, astfel încât o parte din cererile nesoluţionate să fie rezolvate acolo, la nivel local, cu restituirea în natură”, a declarat George Băeşu.

Acuze în direcţia Monicăi Macovei
Despăgubirile acordate prin acţiuni la Fondul Proprietatea au fost o bună modalitate de sifonare a banilor publici, iar aproape jumătate dintre dosarele de despăgubire nu au respectat normele în vigoare, a precizat şeful Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu. Potrivit şefului ANRP, multe dosare au fost incomplete, iar proprietarii nici măcar nu au fost nevoiţi să dovedească faptul că sunt îndreptăţiţi să primescă despăgubiri. George Băeşu a spus că mai mult de jumătate din acţiunile de la Fondul Proprietatea date cu titlu de despăgubiri au fost ilegale şi, mai mult, cuantumul despăgubirilor a fost mult umflat faţă de valoarea reală a proprietăţilor pentru care s-au cerut reparaţiile financiare. Banii s-au dat, de multe ori, în absenţa unor documente care să ateste veridicitatea titlurilor de proprietate. Sistemul prin care Fondul Proprietatea a fost devalizat a fost creat de Monica Macovei, pe vremea când era ministru de Justiţie, susţine George Băeşu. Curtea de Conturi a descoperit aceste nereguli încă de acum cinci ani, în 2009 în urma unui control. Despăgubirile s-au dat în continuare şi nimeni nu a verificat. Atunci s-a atras atenţia asupra evaluărilor uriaşe şi s-a cerut reevaluarea dosarelor.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts