More

    Careiul şi Negreştiul, campioni pe judeţ la investiţii

    por

    Municipiul Carei şi oraşul Negreşti Oaş ocupă primele două locuri pe judeţ în ceea ce priveşte finalizarea de investiţii prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, potrivit unui raport făcut public în cadrul unei conferinţe de informare organizată ieri la Satu Mare de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Vest. Tot cu această ocazie, au fost prezentate şi principalele axe de finanţare pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020.

    Careiul este lider
    De departe, cele mai multe proiecte finalizate în judeţul Satu Mare prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 le are municipiul Carei. Astfel, potrivit prezentării făcute de şeful Departamentului de Verificare Proiecte din cadrul ADR Nord Vest, Viorel Boca, prin intermediul a doua axe de finanţare, şi anume Axa Prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, şi Axa Prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, municipiul Carei a finalizat opt astfel de proiecte, fiind de departe lider judeţean din acest punct de vedere. Locul secund este ocupat de oraşul Negreşti Oaş, care prin cele două axe de finanţare a finalizat, până în prezent, trei astfel de proiecte.

    Pe total, la nivelul judeţului Satu Mare, prin POR 2007-2013 au fost depuse pentru finanţare 85 de proiecte din care, cel puţin până în prezent, au fost finalizate 47, pentru acestea fiind folosită suma de 47,14 milioane de euro. Gradul de absorbţie a fondurilor POR pe judeţul Satu Mare a fost de circa 6% faţă de sumele alocate la nivel regional, cele mai mari procente de absorbţie fiind înregistrate la domeniul turism (14%) sau infrastructură rutieră (10,2%).

    12 axe de investiţii pentru POR 2014-2020
    În continuarea conferinţei, şeful Departamentului Planificare şi Asistenţă Tehnică din cadrul ADR Nord Vest, Călin Măgurean, a prezentat şi principalele axe prioritare de finanţare ale Programului Operaţional Regional 2014-2020, aşa cum se prezintă ele în acest moment, specificând însă faptul că nu au fost finalizate în totalitate.

    Este vorba despre 12 axe prioritare prin intermediul cărora atât autorităţile locale cât şi agenţii economici vor putea depune proiecte pentru finanţare. La nivel naţional, vor fi alocate pentru această perioadă aproape 6,3 miliarde de euro care vor putea fi folosiţi pentru promovarea transferului tehnologic, îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, eficienţă energetică în clădirile publice, dezvoltare urbană, diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului sau în îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională şi locală. Totodată, vor mai putea fi depuse proiecte pe axe prioritare de finanţare precum dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale, sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban, îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale, extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară şi pentru asistenţă tehnică.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE