Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Sălaj va intra în posesia a 156.597 de carduri de sănătate

Ele vor fi funționale de la 1 ianuarie 2015

Pe raza județului Sălaj, distribuirea cardurilor de sănătate a început deja, urmând ca până la sfârșitul anului toţi sălăjenii asiguraţi să intre în posesia acestora.

Potrivit  celor declarate de Marius Tăutu, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, cel mai probabil, cardul naţional de sănătate va intra în uz începând cu luna ianuarie 2015.

„Cardul naţional de sănătate este o altă componentă a platformei informatice din sistemul de asigurări de sănătate, alături de celelalte, şi ca proiect de viitor urmează şi dosarul electronic de sănătate. Acesta, probabil, va intra în uz începând cu anul 2015. Cardul naţional de sănătate, cu toate caracteristicile lui tehnice aprobate, va intra în uz începând cu 1 ianuarie 2015. Până atunci, atât sarcina noastră cât şi a Poştei este de a distribui aceste carduri destinatarilor. Şi, de pe altă parte, de a instrui furnizorii de servicii medicale în folosirea acestuia”, a precizat Marius Tăutu.

Documentul este valabil cinci ani

Cardul naţional de sănătate reprezintă codul de acces pentru toate sistemele informatice folosite la nivelul Casei Naţionale, iar în teritoriu al caselor judeţene. Conţine date minime legate de asigurat, respectiv nume, prenume, codul de identificare a cardului, codul de identificare a asiguratului şi termenul de valabilitate al documentului, care este de cinci ani. În acelaşi timp, cardul reprezintă confirmarea prestării serviciilor medicale în sistemul de asigurări de sănătate. Este distinct faţă de cardul european, acesta va fi folosit doar pe teritoriul ţării.

„Este util pentru dovedirea calităţii de asigurat şi înlocuieşte adeverinţa de asigurat şi celelalte documente, care, în absenţa adeverinţei puteau fi folosite de către persoana care avea nevoie de servicii medicale. Prin acest mijloc se înlătură unele deficienţe care atestă sau nu calitatea de asigurat a persoanei respective atunci când apelează la un serviciu medical”, a mai precizat preşedintele CJAS Sălaj.

Totodată, modul de tipărire, de imprimare şi de distribuire a cardurilor va fi unul permanent. „Pentru o persoană care împlineşte vârsta de 18 ani, Casa Naţională trimite, cu o lună înainte, Imprimeriei Naţionale datele de identificare pentru tipărirea cardului, document care va ajunge la destinatar tot prin intermediul serviciilor poştale. Deci, este un proces continuu pentru emiterea şi intrarea în posesia cardului”, a exemplificat reprezentantul Casei Judeţene.

În urma contractului încheiat între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Poşta Română, la nivel local s-au încheiat contracte subsecvente, având ca obiect distribuirea cardului.

Distribuirea cardurilor va cuprinde cinci etape şi se va face la domiciliul asiguratului. “Distribuirea se va face la domiciliul destinatarului, pe baza actului de identitate, fiind vorba de trimiteri înregistrate cu confirmare de primire. În momentul în care vor ajunge în oficiile poştale vom avea două tentative de distribuire la domiciliul destinatarului, în două zile consecutive. După acestea, dacă destinatarul nu este găsit, trimiterile respective se vor păstra la dispoziţia acestuia timp de zece zile la oficiile poştale, interval în care destinatarul se poate prezenta pentru a-şi ridica plicul”, a explicat Dorin Terec, şeful Oficiului Judeţean de Poştă Sălaj.

Potrivit acestuia, un lucru nou în sistemul poştal este faptul că pe aviz va fi notat şi numărul de telefon al al oficiului poştal. Aşadar, destinatarul va putea suna pentru a ştii unde îşi găseşte plicul. Totodată, trimiterile poştale care nu pot fi înmânate destinatarului pot fi predate şi membrilor majori de familie care au acelaşi domiciliu cu acesta. Dacă după toate încercările de distribuire, plicurile nu ajung la destinatar, acestea vor fi înapoiate Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, unde vor fi păstrate circa 60 de zile, după care vor fi arhivate şi apoi, după o anumită perioadă, prevăzută de lege, cardurile vor fi distruse.
Iulian Duma

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

FOTOGALERIE. Hram de Sfântul Andrei la Biserica din Curtuiuș

Biserica din Curtuiuș, una dintre puținele biserici din județul Satu Mare cu hramul Sfântului Apostol Andrei și-a sărbătorit astăzi hramul. La liturghia oficiată de...

FOTO. Manifestări prilejuite de ziua de 1 Decembrie la Biblioteca Județeană

1 Decembrie este ziua în care românii își amintesc de rădăcinile țării unificate pe care o numim astăzi România. Ca în fiecare an, ziua...

AMENZI COLOSALE. Două ferme de PORCI din județ, ”ARSE” de DSVSA. ECARISAJ deficitar

Două ferme de porci din județul Satu Mare, ambele din aceeași localitate, au fost sancționate extrem de drastic de către Direcția Sanitar Veterinară și...

Facilități fiscale sub forma anulării obligațiilor accesorii

Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã continuã acțiunile de susținere a contribuabililor în vederea conformãrii la plata obligațiilor fiscale și le reamintește celor care înregistreazã...

Autovehicule căutate de autoritățile din străinătate, descoperite de polițiștii de frontieră

Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmației au descoperit și indisponibilizat un mini-excavator și o autoutilitară Mitsubishi, căutate...