Prima victimă a ciupercilor a decedat duminică la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Este vorba despre o femeie în vârstă de 59 de ani, cadru didactic în Homorodu de Mijloc, care, în ciuda eforturilor medicilor, nu a putut fi salvată. În total, în ultima perioadă, la Spitalul Judeţean au ajuns 42 de sătmăreni care au consumat ciuperci culese la întâmplare sau cumpărate de pe marginea drumului.
Adusă la spital sâmbăta trecută
Prima victimă a ciupercilor din acest an a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare în cursul zilei de sâmbătă, 18 octombrie, făcând parte din al doilea lot de pacienţi ajunşi la Urgenţe cu simptome specifice consumului de ciuperci. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă, Constantin Demian, femeia a ajuns la spital în stare gravă, motiv pentru care, la data respectivă, a fost internată la secţia Terapie Intensivă şi intubată. Timp de o săptămână, femeia a rămas sub supraveghere medicală în aceeaşi secţie, însă nu s-a constatat nicio ameliorare a stării sale de sănătate.
În ciuda eforturilor medicilor de a o salva, starea sa de sănătate s-a înrăutăţit continuu, iar victima, care este învăţătoare în localitatea Homorodu de Mijloc, a decedat în cursul zilei de duminică. “Pacienta a ajuns la spital într-o stare gravă, acesta fiind şi motivul pentru care a fost internată la Terapie Intensivă şi intubată. Din păcate, femeia a decedat, prezentând insuficienţă multiorganică. Cauza exactă a decesului va fi stabilită după efectuarea necropsiei”, a mai precizat Constantin Demian.
42 de sătmăreni afectaţi de ciuperci
La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare s-a înregistrat un număr de 42 de îmbolnăviri, persoanele intoxicându-se în urma consumului de ciuperci culese din pădurile judeţului Satu Mare. Primele victime au apărut la Urgenţe marţi, 13 octombrie, şi miercuri, 14 octombrie. Apoi, aproape zilnic, s-au prezentat la spital mai mulţi sătmăreni din aproape toate zonele judeţului, în special din Oaş şi din Codru.
Odată cu creşterea numărului de pacienţi, autorităţile sătmărene au intervenit. Astfel, în data de 20 octombrie, prefectul Eugeniu Avram a convocat în şedinţă reprezentanţii mai multor instituţii publice deconcentrate pentru a pune la punct un plan de măsuri pentru diminuarea fenomenului. În final, s-a convenit că instituţiile abilitate vor transmite către unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Satu Mare planşe care vor conţine imagini şi informaţii despre ciupercile otrăvitoare şi cele neotrăvitoare, astfel încât populaţia să fie corect informată. Totodată, echipajele Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare din teren verifică vânzătorii de ciuperci de pe marginea drumului sau din alte zone neautorizate din judeţ.
Florin Dura