În contextul numărului mare de persoane intoxicate cu ciuperci din ultimele zile, prefectul Eugeniu Avram s-a întâlnit ieri dimineaţă cu directorii instituţiilor deconcentrate care au responsabilităţi în prevenirea apariţiei unor noi cazuri de îmbolnăviri. În urma discuţiilor, reprezentantul Guvernului în teritoriu a solicitat conducerilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare şi Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare să efectueze controale în toate pieţele din judeţul Satu Mare pentru a opri vânzătorii ambulanţi şi neautorizaţi să comercializeze ciuperci care pot pune în pericol sănătatea populaţiei.
Autorităţile, convocate în şedinţă
Prefectul Eugeniu Avram a convocat în şedinţă reprezentanţii mai multor instituţii publice deconcentrate pentru a pune la punct un plan de măsuri pentru diminuarea fenomenului. “Ca urmare a ultimelor evenimente apărute în judeţ, am convocat un comitet de lucru din partea instituţiilor cu atribuţii pe modul în care se comercializează sau se consumă ciupercile la nivelul judeţului. Am convocat Direcţia de Sănătate Publică, Romsilva, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, inclusiv Poliţia. M-am asigurat dacă din punct de vedere legislativ am putea să impunem nişte măsuri administrative pentru reducerea posibilităţilor de intoxicare”, a precizat Eugeniu Avram.
Prefectul Avram a precizat că problemele cele mai mari sunt în rândul consumatorilor particulari. “Sigur, legislaţia nu prevede decât comercializarea ciupercilor în condiţiile autorizării date de către Agenţia pentru Protecţia Mediului. Problemele sunt în afara cadrului legal. Este vorba despre consumatorii particulari, care îşi culeg ciupercile din păduri. Nu am avut probleme la nivelul pieţelor, dar am dispus măsuri de verificare a celor care comercializează în pieţe”, a concluzionat prefectul.
Firmele neautorizate, la recoltat de ciuperci
Directorul Direcţiei Silvice, Sever Şter, a precizat că există firme neautorizate care recoltează sau preiau ciuperci fără forme legale, periclitând astfel sănătatea publică. “Noi avem, ca program de realizare a recoltatului ciupercilor o cantitate de cinci tone, pe care am concesionat-o cu o firmă. Aceste ciuperci sunt recoltate de diferiţi cetăţeni şi sunt achiziţionate de firma respectivă. Am avut probleme cu firme pirat, care au venit şi care nu au avut aprobarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi nici consimţământul nostru şi am încercat să îi eliminăm. Iar persoanele fizice care vor să îşi recolteze pentru nevoile proprii, nu avem nicio problemă cu ele. Nu le cerem decât să le ia pe cele comestibile şi nu pe cele care sunt otrăvitoare”,
Echipe mixte controlează pieţele
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Dorina Dragoş Guran, a precizat că instituţia pe care o reprezintă, alături de Poliţia Locală, vor efectua controale în pieţele din municipiul reşedinţă de judeţ pentru a opri comercializarea ilegală a ciupercilor. “În concret, s-a constituit o echipă mixtă din reprezentanţi de la Direcţia de Sănătate Publică şi Poliţia Locală la nivelul pieţelor agroalimentare şi se vor dispune măsuri de interzicere a comercializării ciupercilor în aceste pieţe către populaţie. Dorim, din nou, să atragem atenţia consumatorilor cu privire la riscul la care se expun prin consumul de ciuperci, chiar dacă dânşii se consideră buni cunoscători ai acestora, deoarece există foarte mari asemănări între ciupercile comestibile şi cele care produc intoxicaţii”, a precizat Dorina Dragoş Guran.
Concluziile autorităţilor
Potrivit celor declarate de conducerea Direcţiei Silvice Satu Mare, pădurarii urmăresc în această perioadă îndeaproape situaţia, astfel încât cetăţenii care merg să culeagă ciuperci din păduri să fie atenţionaţi cu privire la riscurile la care se expun ulterior, prin consumul acestora. Totodată, echipajele Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare din teren vor verifica vânzătorii de ciuperci de pe marginea drumului. În final, s-a convenit că instituţiile abilitate vor transmite către unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Satu Mare planşe care vor conţine imagini şi informaţii despre ciupercile otrăvitoare şi cele neotrăvitoare, astfel încât populaţia să fie corect informată. Toate aceste măsuri vin în contextul în care la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare s-a înregistrat un număr de 42 de îmbolnăviri, persoanele intoxicându-se în urma consumului de ciuperci culese din pădurile judeţului Satu Mare.
Ciprian Bâtea