Consumul de droguri ia amploare în Sătmardrog

Numărul consumatorilor de droguri din judeţul Satu Mare înregistrează o creştere constantă în ultima perioadă, lucru confirmat şi de faptul că în fiecare săptămână la urgenţe ajunge cel puţin câte un sătmărean aflat în sevraj. Etnobotanicele şi marijuana, precum şi canabisul, în multe cazuri în combinaţie cu alcoolul, sunt cele mai frecvente droguri consumate de cei ce ajung în week-end-uri la Urgenţe.

La acest sfârşit de săptămână, la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare, s-au prezentat, în stare de sevraj, doi consumatori de droguri din judeţul Satu Mare, potrivit declaraţiilor făcute de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Constantin Demian. Unul dintre aceştia era un minor în vârstă de 15 ani, elev în clasa a IX-a la un liceu din municipiul Satu Mare, care a declarat cadrelor medicale că a consumat etnobotanice. “Tânărul era foarte agitat şi a declarat că a primit o ţigară cu etnobotanice de la o altă persoană. Din câte se pare, tânărul ar fi consumat şi alcool, iar în momentul în care a ajuns la UPU starea s-a de sănătate nu era bună”, a precizat Constantin Demian.

Tot în acest week-end, la UPU s-a prezentat şi un tânăr în vârstă de 28 de ani, consumator de marijuana, care se afla în sevraj după ce nu-şi mai luase doza de mai mult timp. În ambele cazuri au fost administrate tratamentele medicale necesare, urmând ca apoi, după ce starea lor de sănătate se stabilizează, să fie îndrumaţi spre un centru de dezintoxicare.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă a arătat că în ultima perioadă, în fiecare sfârşit de săptămână la urgenţe este înregistrat un astfel de caz. “Se poate constata o creştere a celor care se prezintă sau sunt aduşi la Urgenţă după ce au consumat substanţe halucinogene. În multe cazuri, aceştia ajung la medic în stare de agitaţie. Practic, la fiecare sfârşit de săptămână avem câte un astfel de caz, iar în week-end-ul trecut am avut chiar două”, a mai spus Demian.

Ultimul astfel de caz a fost înregistrat la finele săptămânii anterioare, când la Urgenţe s-a prezentat un bărbat de 44 de ani care a ajuns aici după ce a consumat alcool şi etnobotanice. Acesta a fost internat la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean. Tot săptămâna trecută a fost descoperită o cultură de canabis pe acoperişul unui bloc din cartierul Solidarităţii gestionată de un grup de patru tineri care, conform comunicatului de presă remis de DIICOT, “aprovizionau piaţa ilicită de profil din Satu Mare, pentru o doză de cannabis percepând suma de 50 de lei”. În urma percheziţiilor efectuate de procurori şi poliţişti, pe acoperişul blocului au fost găsite patru plante, totalizând aproximativ 3,5 kg de masă verde de canabis, iar în apartamentul şefului reţelei au fost descoperite şi confiscate 60 de grame de canabis uscat, seminţe de canabis, precum şi echipamentele necesare pentru mărunţirea şi porţionarea drogurilor.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts