Creştere economică semnificativă în judeţstatistica

Anul 2014 a fost unul de bun augur pentru economia judeţului Satu Mare, fiind înregistrate creşteri la aproape toate capitolele, comparativ cu anul precedent. Economia judeţului a ajuns pe plus atât în ceea ce priveşte producţia industrială, cât şi indicele valoric al cifrei de afaceri sau al balanţei între exporturi şi importuri, atât în ceea ce priveşte primele opt luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului precedent, cât şi în ceea ce priveşte luna august comparativ cu aceeaşi lună a anului 2013.

Producţia industrială a crescut cu 5,3%
Potrivit datelor prezentat, de directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Satu Mare, Cătălin Ghiran, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de ieri, producţia industrială realizată în luna august a acestui an a înregistrat o creştere de 5,3% faţă de cea înregistrată în luna similară a anului precedent. De asemenea, în primele opt luni ale acestui an producţia industrială a crescut cu 3,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013.

Demn de remarcat că indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a fost de 112,5% în luna august a acestui an comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, şi de 109,4% în primele opt luni faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

Plus de aproape 4 milioane de euro
Economia judeţului Satu Mare a înregistrat în primul semestru al acestui an un plus de 3,75 de milioane de euro în ceea ce priveşte balanţa dintre exporturi şi importuri. Astfel, activitatea de comerţ exterior, exportul pe devize convertibile s-a cifrat la 396,77 milioane de euro în preţuri FOB, în timp ce importurile de mărfuri ale agenţilor economici cu sediul Satu Mare au însumat puţin peste 393 milioane de euro.

În ceea ce priveşte destinaţia exporturilor, Germania (34,4%) se situează pe primul loc, fiind urmată de Ungaria (19%), Italia (7,8%) sau Franţa (4,8%). Tot Germania (38,3%) ocupă primul loc şi în ceea ce priveşte importurile urmată de Ungaria (19,2%), Italia (10,8%) sau Polonia (4,9%).

Câştig mediu net de peste 1.300 de lei
Câştigul salarial mediu brut realizat în judeţul Satu Mare în luna august a acestui an a fost de 1.816 lei, iar cel net a fost de 1.316 lei. Cele mai mari salarii au fost înregistrate în domeniul prestărilor de servicii (1.349 lei), urmate de cele din industrie (1.307 lei) şi cele din agricultură, silvicultură şi piscicultură (1.123 lei). Rata medie a inflaţiei în primele opt luni ale acestui an s-a menţinut aproximativ la acelaşi nivel ca şi în perioada similară a anului precedent, adică 0,1%.

Rata şomajului la sfârşitul lunii august era de 4%, cu 0,6% mai mică decât la începutul anului 2014. La AJOFM erau înregistraţi 6.238 de şomeri, în scădere cu 140 (2,2%) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Din numărul total al şomerilor, 82,9% aveau nivel de instruire primar, gimnazial sau profesional, iar 43% erau femei.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts