Criza de personal a luat sfârşit la Spitalul Judeţeanspital

Una dintre cele mai ample campanii de angajări se va desfăşura în perioada următoare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, unde vor fi angajaţi peste 130 de asistenţi medicali, infirmieri şi oameni de serviciu. Angajările vor fi făcute în două etape, o parte în luna noiembrie a acestui an, iar cea de a doua în luna ianuarie a anului viitor. În prezent, Spitalul Judeţean funcţionează cu 65% din necesarul de personal normat.

Primele angajări, în noiembrie
Primele angajări vor fi făcute în luna noiembrie după ce, în prealabil, vor fi susţinute probele de angajare. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare, Constantin Demian, acest lucru este posibil în urma demersurilor făcute de conducerea instituţiei spitaliceşti la Consiliul Judeţean precum şi la Ministerul Sănătăţii prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică.

În această primă fază vor fi făcute 28 de angajări dintre care 13 asistenţi medicali, zece infirmieri şi cinci oameni de serviciu care vor fi responsabili cu curăţenia. “În această primă fază sunt vizate angajări în secţii unde există o lipsă acută de personal, în special la Neurologie, Terapie Intensivă, Neonatologie, Oftalmologie şi Gastroenterologie. Aceste secţii se află în pericol de a fi blocată activitatea din cauza lipsei de personal. Aici asistenţii medicali şi infirmierii au un volum foarte mare de muncă şi nu le pot fi acordate nici turele libere de care ar trebui să beneficieze, fără să mai vorbim de concedii”, a precizat Constantin Demian.

În cea de a doua etapă se are în vedere angajarea a altor circa 110 persoane, asistenţi medicali, infiermieri şi oameni de serviciu. “În acest caz, lista nu a fost definitivată. Urmează ca acest lucru să fie făcut până la finele acestei luni după care vor fi făcute publice şi posturile pe care vor fi făcute angajări. Din ceea ce am reuşit să aflu până în prezent de la conducerea spitalului, majoritatea angajărilor se vor face pentru secţiile Neurologie şi Terapie Intensivă”, a mai spus Demian.

Proba practică, eliminatorie
Examenul pentru candidaţii pe aceste posturi va fi compus din trei probe. Prima probă, cea practică, va fi eliminatorie, astfel că acei candidaţi care nu vor reuşi să o promoveze nu vor avea dreptul să se prezinte la următoarele două probe, la testul grilă şi la interviu. Pentru prima etapă a angajărilor, cei interesaţi îşi pot depune CV-urile la secretariatul Spitalului Judeţean până la data de 14 octombrie, urmând ca examenele să se desfăşoare în data de 11 noiembrie, pentru asistenţi medicali, 12 noiembrie pentru infirmieri şi 14 noiembrie pentru oamenii de serviciu. Candidaţilor care vor să aibă şanse mai mari pentru ocuparea acestor posturi li se oferă posibilitatea de a efectua stagii de voluntariat în secţiile spitalului, dar acest lucru nu este obligatoriu.

Examenul pentru ocuparea posturilor scoase la concurs în cea de a doua etapă va avea loc, cel mai probabil, la mijlocul lunii ianuarie, urmând ca datele de desfăşurare să fie anunţate după stabilirea exactă a posturilor scoase la concurs. Reprezentantul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare a mai precizat că în prezent unitatea spitalicească funcţionează cu circa 65% din personalul prevăzut de normare.

Angajările care urmează să fie făcute la Spitalul Judeţean reprezintă cea mai amplă campanie de acest gen din cadrul unităţii spitaliceşti din ultimii cel puţin zece ani. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a precizat în mai multe rânduri că în următorii ani se va investi puternic în sistemul de sănătate din judeţul Satu Mare. ““Până la finele mandatului meu de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, alături de colegii mei de aici, vom schimba în bine, şi putem face asta, faţa sistemului de sănătate din judeţ. În anii 2015 şi 2016 vor fi făcute cele mai mari investiţii în acest sistem”, a afirmat recent Mircea Govor.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts