More

    Cum s-a fabricat “visul american”

    Visul american arată mai degrabă ca un coşmar printre angajaţii din SUA. Americanii sunt bogaţi, dar foarte puţin competenţi. Asta susţine un studiu despre aptitudinile angajaţilor din lume realizat de o organizaţie economică, scrie Businessweek.com.

    Vestea bună pentru americani, potrivit studiului internaţional, este că SUA se află în partea de sus a topului când vine vorba de produsul intern brut pe cap de locuitor la un singur pas de Norvegia.
    Chiar şi aşa, SUA riscă să pice din top tocmai din cauza abilităţilor profesionale ale adulţilor americani.

    Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a ajuns la această concluzie după ce a studiat mai multe persoane cu vârste între 16 şi 64 de ani din diferite ţări. Studiul arată că Japonia stă cel mai bine la capitolul abilităţi, urmată de Finlanda, Olanda, Suedia, Australia, Norvegia, Estonia, Slovenia, Flandra (regiunea din nordul Belgiei), Canada, Cehia, Danemarca, Coreea de Sud, Anglia, Irlanda de Nord şi Germania.

    Abia acum urmează Statele Unite ale Americii, după care vin la rând Austria, Polonia, Irlanda, Franţa, Cipru, Spania şi pe ultimul loc Italia.

    Asta înseamnă că, aşa cum comentează Businessweek.com, SUA stau prost, iar analiza abilităţilor tinerilor între 16 şi 24 ani plasează ţara pe ultimul loc.

    Chiar dacă sunt remarcabile pentru bogăţia din Silicon Valley, Statele Unite sunt ultimele la „competenţă în rezolvarea problemelor în medii tehnologice bogate în rândul tinerilor”. La acest capitol, cei mai buni sunt angajaţii din Coreea de Sud şi Finlanda.

    Un editorialist de la New York Times a susţinut că SUA reuşesc să se menţină bogate chiar dacă forţa de muncă nu impresionează prin competenţe. „Japonia are un capital uman fantastic, dar nu ştie cum să-l folosească eficient”, a adăugat editorialistul. În Statele Unite lucrurile stau exact invers: resursele sunt mediocre, dar ştiu cum să le valoreze.

    În cele mai multe cazuri, companiile americane premiază angajaţii competenţi şi îi concediază pe cei neproductivi, în timp ce femeile au oportunităţi mari de avansare. Japonia, însă, nu ia niciuna dintre aceste măsuri.

    Ciprian Btea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE