După ce marţi seara şi miercuri dimineaţa au ajuns la Urgenţe 14 persoane intoxicate cu ciuperci, iar în cursul zilei de joi alte şapte persoane din judeţ au ajuns la spital după ce au consumat ciuperci otrăvite, fenomenul pare să scape de sub control. Şi asta după ce în cursul zilei de ieri alte şapte persoane au ajuns la spital, din care o femeie însărcinată a necesitat internarea. Deşi reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare susţin că vânzarea de ciuperci din floră spontană este interzisă cu desăvârşire, în pieţele din judeţ şi pe marginea şoselelor “comercianţii” nu sunt deranjaţi de nicio autoritate. În aceste condiţii ne putem aştepta la alte zeci, poate chiar sute de cazuri în următoarea perioadă. Iar autorităţile se cam rezumă la a oferi sfaturi şi mai puţine acţiuni concrete.
Semnal de alarmă ignorat
Autorităţile publice par să îşi paseze competenţele pe linia combaterii acestui fenomen una alteia. Fenomenul este cu atât mai îngrijorător cu cât, dacă ne uităm la statistici, anul trecut au fost doar 20 de cazuri de persoane intoxicate cu ciuperci, în timp ce în acest an, în decurs de câteva zile, s-au înregistrat deja 28 de cazuri. Nu mai puţin de şapte persoane au ajuns ieri la Spitalul Judeţean de Urgenţă, din care o femeie însărcinată a necesitat internarea. Cu toate că situaţiile de acest gen se înmulţesc, până în prezent nicio autoritate nu a intervenit în forţă pentru a-i identifica şi sancţiona pe cei care comercializează ciuperci din floră spontană.
Ciuperci la discreţie în pieţe şi pe marginea şoselelor
Jurnaliştii de la Gazeta de Nord-Vest şi Nord Vest TV au identificat mai mulţi “comercianţi” de ciuperci din floră spontană, culese, cel mai probabil, din pădure. Doi comercianţi ilegali de ciuperci au fost observaţi într-una din pieţele din municipiul reşedinţă de judeţ, dar la observarea aparatelor de filmare aceştia au luat-o la fugă. Urmăriţi de reporterii GNV şi NV TV, unul dintre “comercianţi” s-a îndreptat spre o casă părăsită din centrul municipiului. Reporterii GNV şi NV TV au avut surprinderea să vadă că individul se aproviziona cu ciuperci dintre ruinele fostei clădiri, transformate între timp în toaletă publică. Deci, de aici rezultă pericolul la care sunt supuşi sătmărenii.
De asemenea, pe marginea drumurilor din judeţ, spre exemplu la ieşirea din Livada spre Oraşu Nou, reporterii NV TV şi GNV au surprins mai multe grupuri de persoane care vindeau ciuperci din floră spontană. Şi aceştia, la vederea camerelor de filmare, au devenit vocali, manifestând o stare de vehemenţă, semn că erau conştienţi că activitatea lor nu este una tocmai legală.
Sfaturi în loc de acţiuni
În loc ca sătmărenii să vadă acţiuni concrete din partea autorităţilor statului, avem parte de sfaturi. Mai exact, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare face un apel populaţiei să nu mai consume ciuperci culese la întâmplare sau cumpărate din locuri neautorizate. “Deoarece nu se poate realiza controlarea tuturor vânzătorilor de ciuperci de la piaţă şi de pe marginea şoselelor, vă sfătuim să consumaţi doar ciuperci cultivate sau conserve de ciuperci, şi nu cele culese în pădure şi pe câmp. Dacă o persoană alege totuşi să consume ciuperci de pădure, o face pe propria răspundere. În caz că observă apariţia semnelor de boală la câteva ore după consum (stare de rău, greţuri, dureri de burtă etc.), să se prezinte urgent la medic”, se arată într-un comunicat de presă remis de DSP.
Ciprian Bâtea