În aşteptarea cartonaşului roşuDin declaraţiile publice ale unor sociologi români importanţi s-a putut înţelege că acuzaţiile preşedintelui Traian Băsescu privind presupusul trecut de ofiţet SIE sub acoperire a lui Victor Ponta nu au forţa pe care au avut-o alte lovituri de imagine pe teme asemănătoare din campaniile prezidenţiale anterioare. Apoi, deşi Traian Băsescu s-a străduit să afecteze bătălia electorală prin insistentele sale dezvăluiri, ce-i drept fără probe, studiile efectuate în aceste zile confirmă clar că Victor Ponta se află detaşat pe primul loc în preferinţele electoratului. Electorat căruia îi este dat să constate că încăpăţânatul preşedinte-jucător nu face un pas înapoi, deşi reacţia populaţiei şi a dezbaterilor publice nu au efectul demolator asupra prestigiului lui Victor Ponta. Jucând dur, la rupere, aşa cum a făcut-o pe tot parcursul mandatelor sale, Traian Băsescu se mai crede protejat de imunitatea decretată de Daniel Morar şi confirmată de Curtea Constituţională. Numai că imunitatea i se termină automat la 21 decembrie, dar nu este exclus ca până atunci să i se arate cartonaşul roşu.

În pofida acestui risc uriaş şi în disperarea de a o vedea pe Elena Udrea succesoare la Cotroceni, Traian Băsescu îşi împroaşcă veninul asupra tuturor celor care stau în calea dorinţei sale de a-i netezi pupilei adorate iluzoriul drum spre jilţul prezidenţial.

Spaima de a vedea sfârşitul sistemului său îl determină pe Traian Băsescu să atace prin declaraţii iresponsabile şi penale nu doar pe Victor Ponta ci şi să afecteze grav credibilitatea Serviciului de Informaţii Externe. Îl face să-i tremure la propriu mâinile de frică şi să uite mapa cu documentele clasificate prezentate în public în studioul de televiziune în care s-a dezlănţuit recent din nou.

Este greu de crezut că afirmaţiile debitate de Traian Băsescu nu sunt analizate de parteneri şi folosite de adversari. Dornic să acopere bâlciul diversionist pe care l-a creat în favoarea lipsită de şansă a Elenei Udrea, Traian Băsescu face abstracţie de faptul că România este stat NATO la frontiera de contact şi de coliziune cu interesele Rusiei, că ţara noastră are public statut de ţintă în cazul măsurilor anunţate de vocile ruseşti.

Nu mai este o noutate faptul că preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu, doreşte să fie informat de către conducerea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat dacă prin declaraţiile sale pe care le-a făcut despre subiectul Victor Ponta – ofiţer acoperit SIE, Traian Băsescu a încălcat legea privind regimul documentelor clasificate. În funcţie de cum vor evolua lucrurile, ulterior s-ar putea ajunge la plângeri penale şi nu va fi de mirare dacă lui Traian Băsescu i se va arăta cartonaşul roşu înainte de 21 decembrie. Pe merit!

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts