More

    Iohannis – păsuit în dosarul cu ANI

    Klaus Iohannis, candidatul ACL la Preşedinţia României, a scăpat, deocamdată, de emoţiile judecării dosarului cu ANI în problema incompatibilităţii sale care se află de mai multă vreme la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Noul termen al judecării cauzei a fost stabilit pentru 18 noiembrie, la două zile după al doilea tur al alegerilor pentru prima funcţie în stat.

    Dacă prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat că are încredere că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va da o sentinţă favorabilă lui Iohannis respingând recursul “absurd” al ANI, Horia Georgescu, şeful ANI, a fost nemulţumit de rezultat şi a cerut instanţei supreme să judece mai repede dosarul de incompatibilitate. Totodată, acesta din urmă a mai susţinut că judecata ar trebui să aibă loc înainte de al doilea tur al alegerilor.

    Dorind să fie de partea lui Iohannis, purtătoarea de cuvânt a PNL, Alina Gorghiu, a afirmat că prezidenţiabilul ACL nu are niciun interes în tergiversarea dosarului, ca argument fiind faptul că a depus documentele cerute în termenele fixate de instanţă. Iar cea care a stabilit termenul a fost instanţa supremă.

    Este o certitudine acum că pe 18 noiembrie, dată stabilită de cei trei judecători în şedinţă secretă, nu se va judeca pe fond dosarul dintre inspectorii ANI şi Iohannis. Se va analiza doar recursul Agenţiei. Instanţa se va întâlni, tot în şedinţă secretă, o decizie în acest sens fiind luată tot de Completul “filtru”. Potrivit procedurilor, soluţionarea recursului se face în Completul “filtru”, fără citarea părţilor.

    Cel puţin ipotetic, Klaus Iohannis ar putea fi ales preşedinte al României, iar după două zile recursul ANI să aibă câştig de cauză. S-ar crea astfel o situaţie unică, fără precedent. Aceea a unui preşedinte de ţară ales, dar aflat în stare de incompatibilitate. Devine astfel evident că cei care l-au votat pe Klaus Iohannis vor avea parte de o decepţie amară, iar cetăţenii României de ruşinea umilitoare pentru care nu au nicio vină.

    Voicu D Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE