Peste 30 de istorici din România şi Ucraina s-au întâlnit ieri la Tăşnad cu ocazia celei de a şasea ediţii a Sesiunii Ştiinţifice Internaţionale “Relaţii româno-ucrainene. Istorie şi Contemporaneitate”, a cărei deschidere a avut loc în sala de conferinţe a Staţiunii Balneoclimaterice din oraş. Pe durata celor două zile de desfăşurare a acestui simpozion, considerat de mulţi drept un congres al istoricilor din cele două ţări, vor fi expuse peste 45 de lucrări ştiinţifice.
Un adevărat congres al istoricilor
Ediţia din acest an a Sesiunii Ştiinţifice Internaţionale “Relaţii româno-ucrainene. Istorie şi Contemporaneitate” se desfăşoară în cadrul proiectului transfrontalier “Cooperare instituţională interactivă. Istorie, tradiţii şi cultură fără frontiere” al cărui lider este Muzeul Judeţean Satu Mare, şi care este implementat în parteneriat cu Universitatea Naţională Ujgorod din Ucraina în asociere cu Filiala Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România şi Muzeul Regional din Ivano-Frankvisk. La festivitatea de deschidere a sesiunii ştiinţifice au fost prezenţi ministrul-consilier, adjunctul şefului misiunii diplomatice, consulul general al României la Cernăuţi, Ionel Ivan, ministrul extraordinar şi plenipotenţiar al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, dr. Teofil Rendiuk, prefectul Eugeniu Avram, primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, precum şi circa 30 de istorici cadre universitare din cele două ţări.
Managerul de proiect, Daniela Bâlu, a spus în cuvântul său de deschidere că între Muzeul Judeţean Satu Mare şi Ucraina există o colaborare de mai bine 20 de ani, în urma căreia a rezultat o serie de acţiuni comune care au dus la apropierea dintre cele două popoare şi la prezentarea şi promovarea culturii din cele două ţări. Aceasta a mai afirmat că se aşteaptă ca în cadrul simpozionului care se desfăşoară la Tăşnad să se lege şi mai multe prietenii între sătmăreni şi ucraineni.
Prefectul Eugeniu Avram a apreciat faptul că oraşul gazdă al acestui important eveniment este Tăşnadul, adăugând că în actualul context politic se dovedeşte faptul că cultura şi tradiţiile reprezintă liantul care uneşte popoarele. “Sunt convins că în cadrul acestui simpozion va fi consolidat parteneriatul care există de mai bine de două decenii între poporul român şi cel ucrainean. În calitatea mea de prefect al judeţului Satu Mare, îmi exprim gratitudinea faţă de participanţii la acest important eveniment, felicit organizatorii şi urez succes desfăşurării lucrărilor simpozionului”, a mai spus prefectul Avram.
Consulul general al României la Cernăuţi, Ionel Ivan, a apreciat organizarea acestui simpozion ştiinţific, iar ministrul extraordinar şi plenipotenţiar al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, dr. Teofil Rendiuk, s-a arătat încântat de organizarea sesiunii ştinţifice, adăugând că, de fapt, se poate spune că este un adevărat congres al istoricilor din România şi Ucraina.
Primarul Vasile Mitraşca a afirmat că este o onoare şi o cinste ca oraşul Tăşnad să fie gazda acestui important eveniment, afirmând că prin acest fel este promovată Staţiunea Balneoclimaterică şi speră ca în urma acestei întâlniri să fie legate colaborări în toate sferele de activitate.
Simpozion maraton
Simpozionul se desfăşoară pe parcursul a două zile, fiind prezentate, în total, 46 de lucrări ştiinţifice istorice de către circa 30 de istorici şi profesori universitari. Ieri, în cadrul lucrărilor în plen, au fost prezentate nouă astfel de lucrări, după care a urmat lansarea cărţilor “C. Brâncoveanu şi I. Mazepa. Pagini inedite de istorie. În memoria remarcabilului domnitor al Munteniei Constantin Brâncoveanu şi ilustrului hatman al Ucrainei, Ivan Mazepa”, respectiv “Hatmanul Ucrainei Pylyp Orlyk: căile moldo-române”, scrise de dr.Teofil Rendiuk.
După amiază, sesiunea a continuat cu prezentarea lucrărilor pe secţiuni, 11 dintre acestea fiind prezentate la secţiunea întâi şi nouă la cea de a doua secţiune. Lucrările pe secţiuni vor continua azi, cu prezentarea a 17 lucrări. Printre cei care au expus lucrări pot fi enumeraţi prorectorul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca, prof. univ. dr. Rudolf Gräf, prorectorul Universității de Stat “Universitatea Națională Ujgorod”, prof. univ. dr. Fedir Shandor, decanul Universității de Stat ”Universitatea Națională Ujgorod”, prof. univ. dr. Ivan Vovkanych, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Satu Mare, Mihai Macioca şi alţii. Simpozionul va lua sfârşit azi.
Implementarea proiectului “Cooperare instituţională interactivă. Istorie, tradiţii şi cultură fără frontiere” se va desfăşura în perioada 31.12.2013 – 31.08.2015. Echipa de proiect română este formată din dr. Daniela Bălu, dr. Viorel Ciubotă, Diana Kinces, Carmen Vancea, Brăduţ Popdan, Simona Alexiu şi Ioana Aranioş, iar echipa de proiect a Ucrainei este formată din: dr. Ivan Vovkanych, drd. Oksana Svyezhentseva, drd. Vitaly Andreyko, Mikor Oleksandra şi Natalia Lytvyn.
Florin Dura