La alegerile prezidenţiale care se vor desfăşura în data de 2 noiembrie, persoanele aflate în tranzit vor putea vota pe tabele electorale şi nu pe liste suplimentare, aşa cum se întâmpla la scrutinurile precedente. Procesul electoral se va desfăşura între orele 7.00 şi 21.00, iar în secţiile de votare, în afară de votanţi, va fi permis accesul doar persoanelor acreditate de Biroul Electoral Judeţean. Aceste lucruri precum şi altele au fost făcute publice de reprezentantul Autorităţii Electorale Permanente Cluj, Loredana Rusu, în cadrul şedinţei de instruire a persoanelor propuse pentru funcţiile de preşedinţi şi locţiitori ai secţiiilor de votare care nu au mai ocupat până acum acest post, şedinţă la care au mai fost prezenţi subprefectul Alfatter Tamas şi şeful Serviciul Juridic din cadrul Prefecturii Satu Mare, Cosmin Dorle.
Atenţie la vot!
Încă de la începutul şedinţei, Loredana Rusu le-a atras atenţia celor propuşi pentru a ocupa funcţiile de preşedinţi şi locţiitori ai secţilor de votare, să fie foarte atenţi în timpul desfăşurării procesului electoral, iar în cazul în care ştampila “VOTAT” nu se află în interiorul chenarul vreunui candidat, buletinul de vot va fi anulat. În ceea ce priveşte listele electorale permanete, de elaborarea acestora se vor ocupa primăriile, urmând ca un exemplar din acestea să fie date secţiilor de votare pentru a fi consultată de eventualii votanţi, dar nu vor fi afişate.
Un lucru interesant faţă de scrutinurile precedente, pentru alegerile prezidenţiale, cei aflaţi în tranzit vor putea vota pe tabele electorale şi nu pe listele suplimentare, aşa cum se întâmpla până acum. “În principiu, tabelele electorale vor avea aceleaşi atribuţiuni ca şi listele suplimentare doar că vor avea un alt format”, a precizat Loredana Rusu. Pe aceste tabele vor mai putea vota membrii secţiilor de votare, persoanele care nu se regăsesc pe listele electorale, precum şi cei care vor vota la urna mobilă.
Secţiile de votare vor funcţiona cu minim cinci membri, preşedinte, locţiitor şi trei reprezentanţi ai partidelor politice, şi cu maxim şapte membri, preşedinte, locţiitor şi cinci reprezentanţi ai partidelor poltice.
Procesul electoral, între orele 7.00 şi 21.00
În ziua premergătoare alegerilor, membrii se vor prezenta la secţiile de votare la ora 18.00 unde preşedinţii vor dispune înlăturarea afişelor electorale din incinta acesteia. În intervalul orar 18.00 – 20.00 vor fi primite şi cererile pentru urna mobilă. Aceste cereri nu vor putea fi acceptate în ziua desfăşurării scrutinului. La plecare, preşedinţii vor sigila secţiile de votare şi vor avea grijă să nu ia cu ei acasă ştampila de control.
În ziua alegerilor, toţi membrii secţiei de votare se vor prezenta la secţii la ora 6.00, şi până la ora 7.00 se vor face pregătirile necesare pentru derularea fără probleme a procesului electoral. Secţiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7.00 – 21.00. Dacă la ora închiderii procesului de votare în secţie vor mai fi votanţi, aceştia îşi vor putea exercita dreptul de vot, dar nu şi cei care se vor afla în curtea sau în jurul acestora. Se va vota pe bază de carte de identitate, buletin de identitate, paşaport diplomatic şi paşaport de serviciu. Dreptul de vot nu se va face pe baza paşaportului obişnuit (de culoare maro). De asemenea, Loredana Rusu a solicitat atenţie sporită la verificarea documentelor pentru ca acestea să nu fie expirate precum şi asupra faptului că pot vota doar acele persoane care au împlinit 18 ani la data desfăşurării alegerilor.
Alegătorii care consideră că nu pot vota singuri, pot solicita un ajutor, dar nu dintre membrii secţiei de votare. În cazul în care un alegător consideră că a votat greşit, i se mai poate elibera o singură dată un alt buletin de vot, cel anterior urmând a fi anulat. Preşedintele secţiei de votare poate suspenda timp de cel mult o oră activitatea acesteia dar din motive foarte bine întemeiate. Urnele se vor închide la ora 21.00, după care vor fi numărate voturile, va fi încheiat procesul verbal după care buletinele de vot vor fi predate la Biroul Electoral Judeţean. Până în ziua alegerilor vor mai fi organizate astfel de instruiri astfel încât procesul electoral să se desfăşoare fără probleme în judeţ.
Florin Dura