More

    Magistrala de apă dintre Doba şi Carei intră în reabilitare

    contract

    Ultimul contract de lucrări din cadrul proiectului “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare”, în valoare totală de 433,519 milioane de lei, a fost semnat ieri în sala mică de şedinţe a Consiliului Judeţean. Contractul semnat ieri, în valoare de 14,954 milioane lei, prevede reabilitarea magistralei de apă între localităţile Doba şi Carei. La semnarea contractului de execuţie au fost prezenţi directorul general al Apaserv SA, Dan Stegerean, directorul ADI Apă- Canal, Octavian Lazin, primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, şi managerul firmei executante , Marin Bogdan.

    Ultimul contract de semnat
    Directorul general al Apaserv SA, Dan Stegerean, a arătat că semnarea contractului de execuţie a fost întârziată de inconştienţa unor ofertanţi. Licitaţia a fost publicată în 18 aprilie 2014 pe SEAP, înregistrându-se 23 de ofertanţi, însă din cauza celor două contestaţii depuse şi soluţionate în favoarea Apaserv SA, care a desemnat firma câştigătoare a licitaţiei, abia ieri s-a putut semna contractul de execuţie a lucrărilor. Lucrările la magistrala de apă dintre Doba şi Carei, în valoare de 14,954 milioane lei, trebuie executate până în data de 31 decembrie 2015. Toate lucrările care se vor face după acea dată sunt neeligibile, deci nu vor mai fi finanţate din fonduri europene.

    Primarul Eugen Kovacs a arătat că în anii ‘80, alimentarea cu apă a Careiului de la uzina de apă de la Doba s-a făcut prin două conducte, una din azbociment şi una din fier, care se afla în patrimoniul fostei Fabrici de zahăr. Ulterior, fabrica de zahăr a demontat conducta. Din cauza depunerilor din conducta de azbociment, orice modificare a presiunii duce la murdărirea apei care curge la robinetele careienilor. Primarul Kovacs şi-a cerut scuze careienilor pentru disconfortul provocat de săpăturile pentru schimbarea conductelor pe 72 de străzi, respectiv proprietarilor pe ale căror terenuri va trece noua conductă de la Doba. Primarul Kovacs şi-a exprimat speranţa că problema apei potabile din Carei să fie rezolvată în decurs de doi ani, iar din banii economisiţi de Apaserv să fie extinsă reţeaua de apă şi în Grădina Viilor Carei.

    Directorul Stegerean a anunţat că din economiile realizate în urma licitaţiilor, vor fi realizate o extindere de apă-canal în Halmeu şi Turulung, canalizare în Păuleşti, apă-canal în Moftin, respectiv în Grădina Viilor din Carei. Dan Stegerean a mai anunţat că Apaserv va achiziţiona vidanjoare şi circa 30.000 de contoare individuale.

    Marin Bogdan, a declarat că execuţia lucrării constituie o mare responsabilitate întrucât timpul de execuţie s-a scurtat din cauza contestaţiilor şi şi-a exprimat convingerea că, în urma bunei colaborări cu toate forurile locale, firma condusă de el se va încadra în termen pentru a nu crea probleme beneficiarului.

    Conductă nouă de aducţiune a apei
    Lucrările la magistrala de apă dintre Doba şi Carei vor consta în montarea unei conducte de aducţiune în lungime de 23,6 km între cele două localităţi, care se va racorda la staţia de tratare a apei de la Doba şi la staţia de pompare a apei din Carei, construirea căminelor cu vane subterane aferente magistralei de apă şi executarea de branşamente de apă pentru localităţile Doba, Boghiş, Traian, Păulian, Dacia, Moftinu Mic, Domăneşti şi Căpleni. Principalele obiective ale acestor lucrări constă în prevenirea pierderilor de apă cauzate de uzura conductei de azbociment existentă, respectiv îmbunătăţirea calităţii apei potabile furnizate de Apaserv SA în municipiul Carei şi localităţile Doba, Boghiş, Traian, Păulian, Dacia, Moftinu Mic, Domăneşti şi Căpleni.

    Contractul de lucrări semnat ieri face parte din proiectul major de investiţii “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare”, valoarea totală a acestuia fiind de peste 433,5 milioane de lei fără TVA. Proiectul este derulat de Apaserv SA Satu Mare în perioada 2011-2015. Contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene reprezintă 78,5% din valoarea proiectului, cea a Guvernului României 12%, a autorităţilor locale din aria proiectului 1,84%, iar restul de 7,66% este suportat de Apaserv SA printr-un credit bancar obţinut de la BERD.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE