More

    Mii de sătmăreni riscă să nu poată vota

    vot

    La un pas de alegeri, peste o mie de sătmăreni nu au documente de identitate valabile. Conducerea Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Satu Mare, prin directorul Ionel Torja, atrage atenţia că pe raza municipiului Satu Mare, respectiv a comunelor subordonate, există circa o mie de persoane cărora le-au expirat actele de identitate şi nu le-au preschimbat. La nivel judeţean numărul este de ordinul miilor. Cei care nu au acte de identitate valabile nu se vor putea prezenta la urne. Pentru a-şi putea alege preşedintele, cei fără cărţi de identitate trebuie să se prezinte la sediile serviciilor publice comunitare locale de evidenţă a populaţiei din zona în care locuiesc şi să solicite un document nou. Pentru a le oferi posibilitatea de a se prezenta la urne, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Satu Mare şi-a prelungit programul de muncă, inclusiv în ziua votului – până la închiderea urnelor.

    Program prelungit
    Dreptul la vot poate fi exercitat numai în baza unui act de identitate valabil, potrivit legii. În acest sens, în vederea punerii în legalitate a persoanelor care au acte de identitate expirate, în săptămâna 27.10.2014 – 02.11.2014, Serviciul de Evidenţă a Persoanelor şi Ghişeu Unic din cadrul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Satu Mare va avea următorul program de lucru: Luni (27.10.2014) – vineri (31.10.2014) – 08.30 – 18.30; Sâmbătă (01.11.2014) – 08.00 – 16.00; Duminică (02.11.2014) – 08.00 – 21.00. Direcţia de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Satu Mare emite acte de identitate pentru cetăţenii care au domiciliul în municipiul Satu Mare şi comunele Agriş, Bârsău, Botiz, Doba, Dorolţ, Lazuri, Micula, Odoreu şi Vetiş. “Începând de astăzi (ieri, n.red.), până vineri, inclusiv, programul de activitate în relaţia cu publicul va fi de la 08.30 până la 18.30, în fiecare zi. Sâmbătă, vom avea program de la ora 08.00 până la ora 16.00, respectiv duminică, în ziua votului, vom avea deschis cu publicul tot de la 08.00 până la ora 21.00, când se închide secţia de votare. În acest sens, dacă vor veni vineri, vor avea acte de identitate pe sâmbătă. Dacă vor veni sâmbătă actele de identitate vor fi eliberate duminică, iar dacă vor veni duminică să îşi depună cererea în vederea eliberării actulului de identitate, acesta va fi eliberat duminică, undeva pe la ora 16.00, astfel încât să îşi poată exercita dreptul de vot fiecare cetăţean, indiferent că are carte de identitate sau carte de identitate provizorie”, a declarat Ionel Torja.

    Deplasări în teritoriu
    Directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor, Ionel Torja, a declarat că angajaţii serviciului pe care îl reprezintă se vor deplasa în municipiul Satu Mare şi în cele nouă comune arondate pentru a-i ajuta pe cei care nu se pot deplasa din diferite motive. “Până în prezent ne-am axat pe deplasările în teren cu staţia mobilă la cetăţenii care se află la distanţă foarte mare de sediul Serviciului nostru, spre exemplu Bârsău, respectiv la persoanele transportabile sau nedeplasabile, adică cei de la penitenciar, centrele de bătrâni, respectiv de la spitale. În momentul de faţă, începând de astăzi, ne vom axa pe persoanele care au domiciliul pe raza municipiului Satu Mare, respectiv pe cele nouă comune care sunt arondate Serviciului de Evidenţă a Persoanelor şi care au acte de identitate expirate sau acte de identitate deteriorate, astfel încât duminică să îşi poată exercita toată lumea dreptul de vot”, a precizat Ionel Torja.

    Documente necesare
    Iată cu ce acte trebuie să se prezinte la ghişeele de Evidenţă a Persoanelor solicitanţii pentru preschimbarea cărţii de identitate expirate sau pe cale de a expira. Este necesară copia şi originalul certificatului de naştere, a certificatului de căsătorie, o dovadă a adresei de domiciliu, precum şi o taxă de producere a cărţii de identitate de şapte lei şi o taxă de timbru de cinci lei, care se plătesc la Serviciul de Taxe şi Impozite al primăriei de domiciliu. După verificare, toate actele originale se vor restitui solicitantului.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE