Comisia de Buget-Finanțe-Bănci a Camerei Deputaților a aprobat proiectul de lege de modificare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, proiect susținut și promovat în Parlament de deputatul PSD de Satu Mare Octavian Petric. Printre cei 48 de semnatari ai proiectului ce va fi dezbătut în Plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, în curând, se numără și parlamentarii sătmăreni. Octavian Petric ne-a remis un material privind acest proiect elaborat împreună cu colegii din comisie, inclusiv cu cel UDMR de Satu Mare, Erdei D. Istvan, proiect de o importanță deosebită pentru micii producători de pălincă pentru consum propriu în primul rând, după cum a subliniat și cel ce a elaborat proiectul.
Legea a trecut prin Comisia de Buget a Camerei Deputaților
“Modificarea acestei legi este în primul rând în interesul micilor producători, cei care au câțiva pomi fructiferi și își produc pălinca pentru consumul familiei. Mă bucur că proiectul a fost adoptat cu concursul larg al deputatului Octavian Petric, cel care a făcut ceea ce trebuie să facă toți parlamentarii, adică să lupte pentru interesele colegiilor și județelor din care provin. De asemenea, ne bucurăm că el conține toate prevederile pe care le-am inclus și noi în proiectul elaborat de mine împreună cu colegii din asociație. Dânsul a dovedit și cu această ocazie că se bate pentru interesele sătmărenilor, iar pentru această reușită îl felicit”, ne-a declarat Cornel Mureșan, vicepreședintele Asociației pălincarilor.
Proiectul legislativ inițiat și susținut de deputatul PSD Octavian Petric, prin care se dorește eliminarea accizei pentru producția de băuturi alcoolice distilate din fructe specific românești, a făcut un pas mai departe. După avizul favorabil al Consiliului Legislativ, legea a trecut și prin Comisia Buget-Finanțe-Bănci a Camerei Deputaților, urmând să fie supusă unui vot al Plenului, a declarat unul dintre membrii comisiei.
Aplicarea acestui act normativ ar aduce o salvare pentru micii producători de băuturi alcoolice specific românești: pălincă, țuică, horincă, vinars sau rachiu. În acest moment, aceștia sunt obligați să plătească o acciză împovărătoare care are trei efecte profund nocive: îi descurajează pe producătorii mici, creează o evaziune uriașă în acest domeniu al băuturilor alcoolice specific românești și multe dintre produsele de pe piață sunt falsificate și pun în pericol sănătatea populației.
O tradiţie care trebuie salvată
“În familie la mine, bunicul meu a produs de când mă știu țuică și pălincă. Din multe puncte de vedere putem vorbi de o tradiție seculară, dacă nu milenară. Datoria noastră, ca oameni politici, este să salvăm această istorie și să apărăm produsele tradiționale românești. Mi se pare aberant ca un litru de horincă să devină mai scump decât aceeași cantitate de whiskey sau scotch. De aici s-a născut ideea acestui act normativ care să repare regimul greșit de taxare și impozitare din acest moment”, a declarat deputatul PSD.
Acest proiect de lege prevede eliminarea în totalitate a accizei pentru cei care produc până la 200 de litri de pălincă, țuică sau horincă la o concentrație alcoolică de 50% și o reducere la 10% din acciza standard pentru cei care produc o cantitate mai mare. De asemenea, pălinciile nu vor mai fi supuse regimului de antrepozit fiscal ci celui de unități de prestări servicii, iar taxa de accizare a cantității de peste 200 litri pălincă va fi de 2,2 lei/litru. Logica acestui demers este de a-i ajuta pe micii producători să supraviețuiască și de a menține aceste produse tradiționale.
În opinia reprezentantului PSD, sunt lucruri mai importante decât “bruma de bani care se încasează acum la buget”, în condițiile în care domeniul producerii băuturilor spirtoase cu specific românesc este afectat de un proces puternic de evaziune fiscală. “Ar trebui ca instituțiile abilitate să se concentreze mai mult pe producătorii mari de alcool și pe cei care fac evaziune la nivel mare, în loc să se preocupe de impozitarea celor care fac pălincă, țuică sau horincă pentru consum propriu sau pentru comercializare pe scară mică. Nu aceștia sunt problema bugetului României” a mai declarat Octavian Petric.
Szasz Lorand