Patru firme prinse cu muncitori la negrunegru

Cu toate că nu se mai află la acelaşi nivel ca şi anii precedenţi, în judeţ mai sunt unii patroni care mai folosesc încă munca “la negru”. Astfel, patru angajatori din judeţ au fost depistaţi folosind muncă nedeclarată în cadrul controalelor efectuate de inspectorii ITM în cursul lunii trecute. Cei patru agenţi economici foloseau la muncă cinci persoane, din care trei femei, cărora nu le-au făcut formele legale de angajare. Din acest motiv, cei patru agenţi economici au fost sancţionaţi cu amenzi în cuantum total de 50.000 de lei pentru primirea la muncă fără forme legale de angajare.

Controalele efectuate de inspectorii de muncă au vizat două aspecte. Astfel, în urma neregulilor constatate în domeniul stabilirii relaţiilor de muncă, au fost aplicate 110 sancţiuni contravenţionale în cuantum total de 67.100 de lei. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost constatate 194 deficienţe, inspectorii de muncă dispunând măsuri scrise pentru remedierea acestora la termenele stabilite şi aplicând 194 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 72.500 lei. Tot în perioada analizată au fost angajate ca zilier 73 persoane, care au prestat 105 zile de muncă, majoritatea în agricultură (70 zile), şi silvicultură (19 zile).

De asemenea, în perioada aprilie – septembrie 2014, Inspecţia Muncii a organizat o acţiune distinctă de control a angajatorilor din domeniul construcţiilor. Cu ocazia campaniei au fost efectuate 67 vizite de control la angajatori din acest domeniu. Au fost constatate 110 de deficienţe, fiind aplicate tot atâtea sancţiuni, din care 104 avertismente şi şase amenzi în valoare de 30.000 de lei.
Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts