Pericolele închipuite din cardurile de sănătatecard

Apariţia cardurilor de sănătate demonstrează, încă o dată, dacă mai era nevoie, cât de reticenţi sunt românii la schimbare. În ultimii ani, fiecare schimbare apărută în ceea ce priveşte formatul anumitor documente – fie că a fost vorba de cărţile de identitate sau paşapoarte, fie de alte acte oficiale – a provocat adevărate psihoze printre cetăţeni, marea temere fiind aceea a furtului de date confidenţiale şi de monitorizare a fiecărei mişcări a posesorului documentului. Elocventă în acest sens este psihoza generată în urmă cu câţiva ani când au apărut paşapoartele biometrice, iar unii au lansat ipoteza că ar conţine semne apocaliptice! Evident, nici cardurile de sănătate nu puteau scăpa de un astfel de tratament.

Teoria conspirației, promovată de persoane necunoscute
În județul Satu Mare au sosit deja aceste carduri de sănătate care vor fi livrate asiguraţilor din judeţ. Vestea că aceste carduri au fost deja tipărite şi vor ajunge la posesori a declanşat reacţii adverse din partea unor sătmăreni care se tem că noile documente îi vulnerabilizează şi îi expun unor pericole, prin deconspirarea unor date confidenţiale referitoare la starea lor de sănătate. Concret, sunt persoane care îi îndeamnă pe sătmăreni să solicite conducerii Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare, în mod imperativ, să nu li se emită carduri de sănătate. Mai mult, aceste persoane sunt îndemnate să ceară ca datele lor personale şi cele privind grupa de sânge sau istoricul bolilor să nu fie operate în acest sistem al cardurilor. Se pare că marea temere a celor care manifestă o reticenţă extremă la noile documente ar fi aceea că ar putea deveni victime ale traficului de organe, în condiţiile în care pe cipul cardului se poate menţiona calitatea de donator a pacientului.

Isterie fără temei
Reprezentanţii Casei Județene de Asigurări de Sănătate precizează însă că astfel de informaţii nu pot fi introduse în sistem decât cu acordul pacientului pe baza unui act întocmit la notar. De altfel, acceptul privind donarea de organe în caz de deces nu este singura informaţie pentru care este necesar acordul posesorului cardului de sănătate, în aceeaşi categorie intrând şi detalii privind istoricul medical. Pe de altă parte, există câteva date cu caracter vital care vor fi menţionate pe cipul cardului de sănătate, pe lângă numele posesorului, codul numeric personal şi codul cardului. Este vorba de grupa sanguină şi RH – cunoaşterea acestora fiind extrem de importantă în cazul accidentelor –, precum şi eventualele boli cronice, în momentele critice fiind important pentru viaţa pacienţilor ca medicii să ştie dacă aceştia suferă sau nu de vreo boală cronică.

Cardurile ajung azi în judeţ
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a demarat campania de distribuire a celor 12,5 milioane de Carduri Naţionale de Sănătate pentru asiguraţii sistemului de sănătate. Pentru judeţul Satu Mare au fost tipărite circa 250.000 de astfel de carduri care vor ajunge în posesia asiguraţilor până cel târziu la finele lunii noiembrie. Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Georgeta Pop, a afirmat că aceste carduri de sănătate destinate asiguraţilor din judeţul Satu Mare vor fi ridicate de la Imprimeria Naţională de un reprezentant al instituţiei şi un reprezentant al Poştei Române din judeţ în cursul zilei de azi.

După ce vor ajunge în judeţ, Poşta Română va începe distribuirea acestor carduri spre asiguraţi în minim 20 de zile de la preluarea lor.“Distribuirea cardurilor se va face în cursul lunii noiembrie, urmând ca în decembrie să fie făcute testările. Începând cu luna ianuarie, furnizorii de servicii medicale din judeţ care au contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate vor face raportările serviciilor de sănătate furnizate asiguraţilor pe baza acestor carduri. Pentru judeţul Satu Mare au fost tipărite circa 250.000 de carduri de sănătate, nefiind vizaţi şi cei 70.000 de copii şi tineri cu vârsta până la 18 ani”, a precizat directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Satu Mare, Georgeta Pop.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts