Peste 50 de lucrări de specialitate la Zilele Medicale Sătmărenemedicale

Peste 50 de lucrări de specialitate vor fi expuse în cele trei zile de desfăşurare a celei de a XI-a ediţii a Zilelor Medicale Sătmărene, a cărei deschidere oficială a avut loc ieri în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale, a cadrelor medicale precum şi a altor invitaţi. Evenimentul este organizat de Colegiul Medicilor Satu Mare în parteneriat cu Asociaţia Medicilor de Familie Satu Mare, Universitatea din Tel Aviv (Israel), Facultatea de Medicină şi Medicină Dentară din cadrul Universităţii “Titu Maiorescu” Bucureşti, Filiala Satu Mare a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”şi Colegiul Medicilor Dentişti.

Eveniment important pentru viaţa medicală sătmăreană
La festivitatea de deschidere a Zilelor Medicale Sătmărene, prezidată de medicul de familie dr. Călin Bumbuluţ, au fost prezenţi preşedintele Comitetului Ştiinţific, prof. univ. dr. Rumelia Koren, din Tel Aviv, prefectul Eugeniu Avram, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Dorina Dragoş Guran, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Georgeta Pop, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Erica Venemozer, directorul de îngrijiri medicale de la acelaşi spital, Paula Mare, academicianul dr. Virgil Enătescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Satu Mare, dr. Flaviu Simu, directorul Filialei Satu Mare a Universităţii de Vest Vasile Goldiş, prorectorul Gavrilă Ardelean, alţi invitaţi.

În cuvântul său de deschidere, dr. Călin Bumbuluţ a punctat faptul că manifestarea a ajuns la cea de a XI-a ediţie şi că, pe parcursul celor trei zile, vor fi prezentate peste 50 de lucrări de specialitate a circa o sută de autori, iar la dezbateri vor participa în jur de 400 de cadre medicale din judeţ şi din ţară. Vor fi abordate patologii diverse, de la cele laringiane până la cele de chirurgie reparatorie. Totodată, vor fi acordate şi cinci diplome de excelenţă.

Prefectul Eugeniu Avram a arătat că organizarea acestui eveniment la Satu Mare este benefic pentru toate cadrele medicale, adăugând faptul că actualul Guvern sprijină, prin măsurile luate, sistemul de sănătate din România. Totodată, i-a felicitat pe organizatori şi a urat mult succes lucrărilor acestei manifestări. Primarul Dorel Coica a arătat că această manifestare este un eveniment deosebit atât pentru el, ca medic, şi pentru colegii săi de breaslă, cât şi pentru viaţa medicală din municipiul Satu Mare, a arătat că Primăria şi Consiliul Local sprijină acest sector, i-a felicitat pe organizatori şi a urat mult succes desfăşurării lucrărilor. Directorul DSP, Dorina Dragoş Guran, a transmis un mesaj de felicitare pentru organizatori, iar Erica Venemozer şi Paula Mare şi-au exprimat satisfacţia că majoritatea lucrărilor expuse au fost elaborate de cadre medicale ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, ceea ce dovedeşte preocuparea acestora pentru perfecţionare. Un mesaj de felicitare din partea conducerii centrale a UVVG a transmis şi rectorul Gavrilă Ardelean, iar dr. Flaviu Simu s-a folosit de acest prilej pentru a atrage atenţia că medicina dentară şcolară este inexistentă în judeţul şi municipiul Satu Mare. După o scurtă cuvântare a academicianului Virgil Enătescu, s-.a trecut la prezentarea primelor lucrări de specialitate.

Trei zile de dezbateri
Zilele medicale Sătmărene se vor desfăşura pe parcursul a trei zile. Ieri, în prima zi, au fost prezentate lucrări privind patologia laringiană, oftalmologică, chirurgie vasculară, urologică şi altele, după care a urmat o dezbatere având ca titlu “Medicul, funcţionar public. O viziune politică sau politicianistă?”. Manifestarea va continua azi cu profilaxia borreliozei, căpuşele, tratamentul în trepte al durerii dar şi cu prezentarea de lucrări de specialitate în domeniul sarcinii şi a bolilor care pot apărea în această perioadă.

Ultima zi, sâmbătă, va fi dedicată istoriei medicale sătmărene, în cadrul căreia vor fi prezentate comunicări privind activitatea lui Luko Bela, un referat despre istoria instituţiei spitaliceşti din Tăşnad şi altele. Zilele Medicale sătmărene vor lua sfârşit în jurul orei 12.00, când va fi evaluat evenimentul, vor fi trase concluziile şi vor fi înmânate certificatele de participare şi diplomele de excelenţă. Invitaţi speciali ai acestui eveniment sunt prof. dr. Eleonora Luka Pilla din Elveţia, precum şi conf. dr. Manole Cojocare şi conf. dr. Minerva Ghinescu, ambii de la Universitatea “Titu Maiorescu” Bucureşti.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts