Fenomenul migraţiei ilegale este tot mai prezent în judeţul Satu Mare, devenit placă turnantă în traficul cu migranţi afro-asiatici. Aproape lunar autorităţile reuşesc să captureze grupări infracţionale care se ocupă cu recrutarea, cazarea şi transportul migranţilor, în vederea trecerii ilegale a frontierei de stat. Unele călăuze se limitează la a-i conduce pe migranţi până în zona frontierei cu Ungaria, de unde îi lasă să se descurce pe cont propriu. Însă unele grupări preiau migranţii şi încearcă să le asigure transportul ilegal către alte ţări din spaţiul comunitar, cum ar fi Germania sau Anglia. Această ocupaţie este deosebit de profitabilă, migranţii fiind obligaţi să plătească traficanţilor sume importante de bani.
Călăuze doar până la graniţă
În luna iunie a acestui an, poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Carei au capturat un grup de sirieni călăuziţi în zona de frontieră de doi cetăţeni bulgari. Într-o maşină oprită lângă satul Horea se aflau două călăuze bulgare şi patru sirieni. O călăuză şi doi sirieni au fost prinşi de poliţiştii de frontieră, iar cealaltă călăuză şi ceilalţi doi refugiaţi de către autorităţile de frontieră din Ungaria.
În luna iulie, patru cetăţeni români, care au încercat să faciliteze trecerea ilegală a frontierei pentru cinci migranţi afgani şi iranieni, au fost reţinuţi de poliţiştii de frontieră sătmăreni. Cetăţenii români, cu vârste cuprinse între 23 şi 39 de ani, domicilaţi pe raza judeţelor Buzău, Vâlcea şi Ilfov, intenţionau să îi transporte pe cei cinci cetăţeni străini până la frontiera de stat pentru a trece ilegal în Ungaria. Migranţii au declarat că intenţionau să ajungă în Germania sau Anglia pentru a-şi găsi locuri de muncă, fapt pentru care au plătit câte 800 de euro de persoană celor patru cetăţeni români. Aceştia urmau să-i transporte din Bucureşti până în judeţul Satu Mare, în apropierea frontierei cu Ungaria, în scopul trecerii frauduloase a frontierei.
Reţele specializate în trafic de persoane
În prima parte a lunii septembrie, poliţiştii de frontieră sătmăreni au destructurat o reţea de traficanţi de migranţi. Potrivit anchetatorilor, mulți cetățeni români, domiciliați în județele Satu Mare și Maramureș, au constituit o grupare care avea ca scop racolarea, adăpostirea, îndrumarea, călăuzirea şi transportul mai multor cetăţeni străini, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României către alte ţări din spaţiul comunitar. Astfel, suspecţii au asigurat recrutarea, cazarea şi transportul migranţilor, în vederea trecerii ilegale a frontierei de stat, pentru a fi preluaţi de ceilalţi membri ai grupării. În cadrul acţiunii, au fost reţinuţi şi identificaţi șase sătmăreni şi maramureşeni membri ai reţelei, precum şi 11 migranţi sirieni.
Un grup întreg de migranţi sirieni a fost depistat la sfârşitul lunii trecute ascuns într-un autocamion încărcat cu piese electrice în Vama Petea. La volan se aflau doi cetăţeni români. Cele 19 persoane de cetăţenie siriană, cu vârste cuprinse între 15 şi 40 de ani, au declarat că intenţionau să ajungă în mod ilegal în Germania unde au rude. În urma cercetărilor efectuate, în sarcina celor doi conducători auto ai mijlocului de transport a fost reţinută infracţiunea de trafic de migranţi, iar cei 19 cetăţeni asiatici au fost predaţi Biroului pentru Străini Satu Mare, în vederea dispunerii măsurilor legale.
Metode tot mai complexe
Investigaţiile autorităţilor române au dezvăluit faptul că grupările care se ocupă cu traficul de migranţi sunt foarte bine organizate, având ramificaţii în toate numeroase ţări aflate pe ruta migraţiei ilegale. Unele călăuze îşi asumă doar o sarcină limitată. Pentru câteva sute de euro, aceştia preiau imigranţii din zona centrelor de azil şi le asigură transportul până în zona judeţului Satu Mare. În unele cazuri, călăuzele îi instruiesc pe migranţi în ce direcţie să se deplaseze pentru a trece ilegal frontiera cu Ucraina. Datorită aplicaţiei Google Map, un asemenea gest nu presupune un efort prea mare din partea călăuzelor.
În schimb, grupările mai bine organizate asigură transportul migranţilor până în Germania sau chiar Anglia. Pentru aceste grupări, frontiera româno- ungară constituie ultimul şi poate cel mai greu obstacol. Întrucât sumele puse la bătaie de migranţi sunt de ordinul miilor de euro, grupările folosesc metode tot mai elaborate în încercarea de a-i scoate ilegal din ţară. În timp ce unele încă îi mai trec peste fâşia verde în Ungaria, unde sunt preluaţi de alţi membri ai grupării, alte grupări de traficanţi încearcă să scoată migranţii din ţară prin Vama Petea ascunşi în încărcătura TIR-urilor. Interesant este faptul că în ultima perioadă nu s-au prea înregistrat tentative de substituire de persoană în vămile Petea şi Urziceni, metodă folosită în special de cetăţenii din Republica Moldova.
Szasz Lorand