Plan de încasări, depăşit de Fiscul sătmăreanfisc

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Satu Mare a depăşit planul la încasări atât în luna septembrie cât şi cumulat pe cele nouă luni care au trecut din acest an. Cu toate acestea, instituţia se află pe locul 31 pe ţară, deoarece marea majoritate a instituţiilor omonime din ţară şi-au depăşi planul la încasări. De asemenea, tot în primele nouă luni ale acestui an, inspectorii fiscali au întocmit 67 de sesizări penale pentru evaziune fiscală în valoare de aproape 70 de milioane de lei.

Creştere economică de 2,4%
Directorul AJFP Satu Mare, Mircea Ardelean, a afirmat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că instituţia pe care o reprezintă a depăşit planul la încasări atât pentru luna septembrie cât şi cumulat pe primele nouă luni ale acestui an. Astfel, pe luna septembrie planul a fost depăşit cu 2,9% procente, fiind atrase la Bugetul de Stat încă 1,6 milioane de lei decât era prevăzut iniţial. Pe primele nouă luni ale acestui an, planul la încasări a fost depăşit cu aproape două procente, suma stabilită iniţial fiind depăşită cu circa 14 milioane de lei. Chiar şi în aceste condiţii, AJFP Satu Mare ocupă locul 31 pe ţară pe primele nouă luni şi locul 17 pe luna septembrie. “Acest lucru se datorează faptului că marea majoritate a instituţiilor omonime din ţară şi-au depăşit planul la încasări, unele dintre acestea, cum este judeţul Caraş-Severin, şi-a depăşit planul chiar cu 102%. Până la locul 13, administraţiile fiscale judeţene şi-au depăşit planul cu peste 10%. Acest lucru se datorează, în mare măsură, faptului că în acest an s-a înregistrat o creştere economică la nivel naţional de 2,4%”, a precizat Mircea Ardelean. Directorul AJFP a mai adăugat că până în prezent a fost colectată suma de 744 de milioane de lei, iar până la finele anului se va ajunge la circa un miliard de lei.

Tot în perioada analizată au fost reduse arieratele de la 128 de milioane la 125 de milioane, în cazul celor incerte, şi de la 54 de milioane la 44 de milioane în cazul arieratelor certe.

Evaziune fiscală de aproape 70 de milioane de lei
Directorul AJFP a mai afirmat că în primele nouă luni ale acestui an, cei 61 de inspectori fiscali au efectuat 1.251 de acţiuni în urma cărora au fost atrase suplimentar la bugetul statului aproape 63 de milioane de lei. Totodată, au fost întocmite 67 de sesizări penale pentru evaziune fiscală fiind calculat un prejudiciu adus Bugetului de Stat în valoare de 69,3 milioane de lei.

În ceea priveşte taxa auto, Mircea Ardelean a precizat că în primele nouă luni ale acestui an a fost încasată suma de 6,7 milioane de lei, fiind restituită, din taxa de prima înmatriculare suma de 2,15 milioane de lei. Diferenţa de 4,55 milioane de lei a fost transferată Fondului de Mediu care va calcula şi va face plăţile reprezentând 20% din valoarea totală a sumei de restituit în cazul celor care au solicitat returnarea taxei de primă înmatriculare.

Rectificare bugetară pozitivă pentru Sătmar
Profitând de întâlnirea cu presa, directorul AJFP a mai făcut cunoscut faptul că judeţul Satu Mare a avut parte de o rectificare bugetară pozitivă în urma Ordinului 59/2014. Astfel, pentru plata salariilor cadrelor didactice, judeţului nostru i-a fost alocată suma de 7,88 milioane de lei. “Angajaţii din sistemul de învăţământ din judeţul Satu Mare nu trebuie să-şi facă griji pentru salarii deoarece acestea sunt asigurate aproape în totalitate. Ar mai fi nevoie de circa 11 milioane de lei pe care avem convingerea că-i vom primi până la finele acestui an. De asemenea, sunt fonduri suficiente şi pentru achitarea drepturilor băneşti câştigate în instanţă de către angajaţii din învăţământ”, a mai spus Mircea Ardelean.

Situaţia este puţin mai delicată în ceea ce priveşte plata salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap. Fiscul sătmărean a solicitat suma de 4,7 milioane de lei pentru achitarea integrală a acestor salarii până la finalul acestui an, dar judeţului nostru i-au fost alocate doar 1,2 milioane de lei. “Ar mai fi nevoie de circa 3,5 milioane de lei pentru plata acestor salarii, şi îi asigurăm pe sătmăreni că vom face toate demersurile pentru a primi atât sumele pentru cadrele didactice cât şi cele pentru asistenţii persoanelor cu handicap în vederea achitării salariilor în întregime pentru acest an”, a mai spus Mircea Ardelean.

La finalul conferinţei de presă, directorul AJFP a prezentat şi noile cote de contribuţii de asigurări sociale obligatorii datorate de angajator începând cu luna octombrie, care au fost reduse cu 5%. Astfel, pentru condiţii normale de muncă aceste contribuţii au scăzut de la 20,8% la 15,8%, pentru condiţii deosebite de muncă de la 25,8% la 20,8%, iar pentru condiţii speciale de muncă, de la 30,8% la 25,8%.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts