Pledoarie pentru exercitarea dreptului la votÎn zilele noastre asistăm la o tendință generalizată a oamenilor de a se retrage în sfera privată, alături de un interes tot mai scăzut pentru tot ce ține de sfera publică, de problemele de interes general. Acest comportament este cel mai vizibil în cadrul politicii, domeniu pe cât de important pe atât de neglijat, prezența la vot scăzând în mod constant în România din 1990 până astăzi. Motivele acestei atitudini sunt fie nepăsarea, fie egoismul și individualismul oamenilor, fie pierderea încrederii în candidații politici și credința eronată că un simplu vot nu poate schimba lucrurile. Astfel, oamenii ajung să se resemneze cu situația existentă, preferând să privească nostalgici la un presupus trecut glorios sau să viseze la un viitor mai bun, însă fără a participa în mod activ la crearea lui.

Votul este un mijloc aflat la îndemâna tuturor cetățenilor adulți, prin care aceștia își aleg persoane care să îi reprezinte în structurile de conducere a statului. S-a parcurs un drum lung până să se ajungă la situația de astăzi, în care votul este universal (orice persoană majoră poate vota, indiferent de sex, etnie, avere sau apartenență religioasă), în trecut doar anumite categorii socio-profesionale având acest privilegiu.

În aceste condiții este paradoxală situația actuală, în care oamenii refuză să profite de dreptul de a vota, drept pentru care înaintașii lor au luptat din greu pentru a-l obţine.

Votul presupune și responsabilitatea de a vota cu cine trebuie, responsabilitate care derivă din informare. O persoană care este informată va alege în cunoștință de cauză, în timp ce restul votanților vor fi ușor păcăliți de demagogi care pot seduce foarte ușor, printr-un discurs populist, un electorat neinformat și mai ales dezinformat. Asta este o slăbiciune a votului universal, faptul că oferă posibilitatea accederii în poziții importante a unor indivizi a căror singură competență o reprezintă faptul că știu să manipuleze și să păcălească oamenii fără cultură politică, astfel încât să obțină un număr mare de susțineri.

În ceea ce privește stereotipul existent în mintea multor oameni, că votul lor nu contează, țin să precizez că este cât se poate de fals. Dacă toți ar gândi așa nu ar mai merge nimeni la urne, însă dacă fiecare adult ar conștientiza importanța alegerii sale am trăi cu siguranță într-o societate mai bună, pentru că un simplu vot poate face diferența – diferența dintre victoria în alegeri a unui candidat serios și competent în fața unui demagog, diferența dintre nepăsare și dorința de implicare. Probabil că votul universal este cel mai mare avantaj al democrației, deoarece dă posibilitatea oamenilor de a alege reprezentanți care să le susțină mai departe interesele, din calitatea acestor reprezentanți decurgând multe alte lucruri, cum ar fi libertatea, bunăstarea economică, dar şi calitatea serviciilor și a justiției. Totul pleacă însă de la cetățeni și de la capacitatea lor de a face o alegere bună într-o chestiune deosebit de importantă pentru viitorul lor.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts