Policlinica Veche a fost inaugurată de Victor Pontapoliclinica1

Profitând de vizita sa la Satu Mare cu ocazia Zilei Armatei Române, premierul Victor Ponta a inaugurat oficial sâmbătă Ambulatoriul II de Specialitate al Spitalului Judeţean Satu Mare, cunoscut de sătmăreni drept Policlinica Veche. La eveniment au mai fost prezenţi vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, ministrul Apărării, Mircea Duşa, parlamentari sătmăreni, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, conducerea Spitalului Judeţean, cadre medicale. Tot cu această ocazie, primul-ministru a anunţat că au fost alocate sumele necesare achitării datoriilor istorice ale Spitalului Judeţean şi a făcut câteva precizări în legătură cu statutul personalului medical.

Felicitări din partea premierului
Premierul Victor Ponta a fost aşteptat în faţa policlinicii de sute de membri de partid şi simpatizanţi, aceştia scandând numele său sau “Ţineţi minte trei cuvine: Victor Ponta preşedinte”. După ce i-a salutat, Ponta a tăiat panglica inaugurală, alături de el fiind vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, preşedintele CJ Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, parlamentari şi alte oficialităţi locale.

S-a intrat apoi în incinta policlinicii, unde managerul Spitalului Judeţean Satu Mare, Erica Venemozer, a prezentat evoluţia lucrărilor afirmând că acum Policlinica Veche s-a transformat în Policlinica Nouă, fiind o clădire la standarde europene. “În ultimii ani s-au făcut investiţii majore în sistemul de sănătate sătmărean, investiţii ce nu s-ar fi realizat fără alocarea de fonduri substanţiale din partea Guvernului şi Consiliului Judeţean”, a mai spus Venemozer.

Primul-ministru Victor Ponta a vizitat apoi policlinica declarându-se mulţumit de ceea ce a văzut şi a felicitat conducerile Consiliului Judeţean şi a Spitalului Judeţean pentru realizare. “Eu văd în continuare că gestionarea spitalelor de către autoritățile locale, în cele mai multe situații, este o soluție mai bună decât supercentralizarea care a existat înainte. Există însă o obligație din partea Guvernului, ca acolo unde apar probleme, în special din trecut, sau unde e vorba de investiții, să sprijinim. Motiv pentru care vreau să felicit conducerile Spitalului Județean și a Consiliului Județean pentru faptul că au reușit să finalizeze această investiție, la care și Guvernul a contribuit cu cât mai era nevoie”, a spus premierul Victor Ponta după ce a vizitat Policlinica.

policlinica2

Datorii achitate de Guvern
Tot cu această ocazie, primul-ministru Victor Ponta a anunţat că Executivul a alocat fondurile necesare achitării unor datorii mai vechi ale Spitalului Judeţean. “De asemenea, să spun că, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul Dezvoltării Regionale şi ministrul Sănătății, am alocat săptămâna aceasta, în ședința de Guvern, suma necesară pentru plata unor datorii istorice ale Spitalului Judeţean, adică 16 milioane de lei, care veneau din trecut şi care, bineînţeles, ar fi împiedicat tot timpul desfăşurarea normală a activităţii în spital. Împreună cu domnul ministru Bănicioiu, prin resursele pe care le are sănătatea, dar şi cu domnul ministru Dragnea, prin fondurile europene, puse la dispoziţie în programul 2014-2020 şi fonduri bugetare, vom investi în continuare în dezvoltarea infrastructurii medicale şi cea care este în responsabilitatea ministerului şi cea care se află la autorităţile locale. Domnul viceprim-ministru Dragnea şi domnul ministru Bănicioiu şi-au luat angajamentul, aici, că vor sprijini din fondurile pe care fiecare le poate accesa, alături de Consiliul judeţean, partea de echipamente pentru spital, dar eu sunt cel mai preocupat de partea de recunoaştere şi de sprijin pentru personal, pentru medici, pentru asistenţi, pentru personalul auxiliar, că altfel, din ce în ce mai mult avem spitale moderne, avem clădiri moderne, avem echipamente moderne, dar dacă nu avem medici şi nu reuşim să-i ţinem în ţară, degeaba avem. La fel e şi cu şcolile. Avem şcoli, universităţi, dar trebuie să avem profesori care să primească recunoaşterea pentru munca lor. Altfel o să avem doar clădiri şi nu o să avem oameni. Deci eu cred că prima investiţie şi cea mai importantă e în oameni. După care, sigur, şi în condiţiile de muncă, pentru că sunt esenţiale”, a mai afirmat premierul.

Medicii nu sunt funcţionari publici
Totodată, primul-ministru a făcut câteva precizări cu privire la statutul personalului medical. “Ultimul lucru care, însă, cred că nu e în nici un caz ultimul ca importanţă, am discutat foarte mult, în ultima perioadă, cu reprezentanţii Sanitas, cu reprezentanţii mediului medical şi am ajuns la o concluzie comună vizavi de statutul personalului şi mă bucur foarte tare că am reuşit să scoatem acea anomalie în care medicii erau funcţionari publici. Medicii nu sunt funcţionari publici. Medicii prestează un serviciu public, dar nu sunt în niciun caz funcţionari şi toate celelalte probleme juridice sper că le-am rezolvat. De asemenea, avem pachetul de reformă vizavi de veniturile şi de alocările pe care urmează să le avem în anii viitori pentru sănătate şi, în final, orice leu, orice euro pe care îl investim din fonduri europene, din bugetul naţional sau din bugetele locale pentru sănătate şi pentru educaţie, sunt cei mai buni bani pe care îi putem investi în vreun fel sau altul”, a mai adăugat Victor Ponta.

policlinica3

Înainte de a părăsi clădirea, Victor Ponta i-a mai salutat încă o dată pe simpatizanţii aflaţi în faţa Policlinicii şi care-i scandau numele.

Policlinica Veche a intrat în reparaţii capitale în februarie 2012, fiind renovată în totalitate. Valoarea totală a investiției este de 6,5 milioane lei.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts