Pregătirile pentru alegerile prezidenţiale, în graficDSC_0287

Circa 350.000 de buletine de vot vor fi distribuite judeţului Satu Mare pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, în cadrul căruia sunt aşteptaţi la urne 317.918 sătmăreni cu drept de vot, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul Eugeniu Avram. La conferinţa de presă au mai participat preşedintele Biroului Electoral Judeţean Satu Mare, judecătorul Adriana Vâlcu, şi subprefectul Altfatter Tamas. Potrivit celor afirmate de prefectul Eugeniu Avram, pregătirile pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale în judeţul nostru, care vor costa circa 2,16 milioane de lei, sunt în grafic.

Circa 350.000 buletine de vot
Potrivit celor declarate de prefectul Eugeniu Avram, 317.918 sătmăreni cu drept de vot sunt aşteptaţi în data de 2 noiembrie la urne pentru a alege noul preşedinte al României. Pe raza judeţului nostru vor funcţiona 334 secţii de votare. Până în prezent s-au realizat instruiri cu secretarii şi primarii, precum şi cu persoanele desemnate pentru funcţiile de preşedinte şi locţiitor al acestuia în secţiile de votare. Lista persoanelor propuse pentru a ocupa aceste funcţii a primit aviz din partea Autorităţii Electorale Permanente. Instruirile cu preşedinţii şi locţiitorii din secţiile de votare vor începe în 24 octombrie. Prefectul a anunţat că instruirile vor fi organizate în mai multe serii la Satu Mare, Carei, Tăşnad şi Negreşti Oaş.

Bugetul alocat organizării şi desfăşurării alegerilor prezidenţiale în judeţul nostru este de 2,165 milioane lei, din care 1,68 milioane constituie cheltuieli de personal. Preşedinţii şi locţiitorii acestora vor avea dreptul la o retribuţie de 85 lei/zi, maxim cinci zile în primul tur de scrutin, respectiv patru zile în al doilea. Ceilalţi membri ai birourilor secţiilor de votare vor fi retribuiţi cu 65 lei/zi, maxim trei zile în primul tur de scrutin, respectiv două zile în al doilea tur. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va asigura circa 350.000 de buletine de vot pentru judeţul Satu Mare, ştampilele şi autocolantele de rigoare. Prefectura Satu Mare va tipări formularele pentru prezenţa la vot şi cele pentru listele suplimentare.

Paza celor 334 secţii de votare din judeţul nostru va fi asigurată de 668 de lucrători din cadrul MAI. Astfel, 326 de poliţişti vor păzi 163 secţii de votare, 148 de jandarmi 74 de secţii, 112 pompieri 56 de secţii, iar 80 de poliţişti de fontieră vor asigura paza a 40 de secţii de votare. Prefectul Avram a anunţat că, în cadrul campaniei “Votează legal!”, au fost postate 400 de afişe privind consecinţele votului ilegal în primării şi sediile instituţiilor publice. În încheiere, prefectul Avram a dat asigurări sătmărenilor şi reprezentanţilor competitorilor electorali că autorităţile implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale vor da dovadă de echidistanţă totală în judeţul nostru.

Nicio plângere înregistrată la BEJ
Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Satu Mare, judecătorul Adriana Vâlcu, a declarat că în 1 şi 2 octombrie BEJ a fost completat cu reprezentanţii partidelor politice. Potrivit calendarului, cel târziu până în 23 octombrie trebuie să aibă loc tragerea la sorţi pentru desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor acestora în secţiile de votare. Tragerea la sorţi trebuie realizată de către preşedintele Tribunalului Satu Mare, judecătorul Rodica Grosoş Maxim.

Până în 26 octombrie, partidele politice trebuie să comunice listele cu candidaţi pentru completarea birourilor secţiilor de votare. Birourile electorale ale tuturor secţiilor vor fi completate în data de 28 octombrie. Preşedintele Adriana Vâlcu a anunţat că, până în prezent, la BEJ Satu Mare nu a fost depusă nicio contestaţie şi nicio plângere referitoare la modul de desfăşurare a campaniei electorale.

Chestionat despre hotărârea Consiliului Local Satu Mare privind interzicerea banerelor, prefectul Avram a declarat că această hotărâre nu a fost încă comunicată Prefecturii Satu Mare. Judecătorul Adriana Vâlcu a adăugat că o hotărâre de consiliu local poate provoca efecte juridice doar după ce este publicată în Monitorul Oficial al Judeţului Satu Mare sau este adus la cunoştinţă publică prin publicarea în presă şi la sediul instituţiei.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts