Primarul Coica pune la zid E.ON Gazdoina

Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a solicitat ieri sprijinul în teren al prefectului Eugeniu Avram, acuzând societatea E.ON Gaz de nepăsare şi rea-intenţie. Edilul şef sătmărean susţine că E.ON Gaz pune în pericol proiectele europene ale municipiului reşedinţă de judeţ, periclitând chiar şi viaţa sătmărenilor, prin lucrări de branşare neconforme cu legislaţia în vigoare. Prefectul Avram a precizat că va încerca să medieze această problemă pentru identificarea unor soluţii. Din partea societăţii nu a fost prezent niciun angajat al E.ON Gaz pentru a-şi preciza punctul de vedere.

“E.ON Gaz, stat în stat”
Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a precizat că E.ON Gaz se comportă ca şi un “stat în stat”, acuzând o lipsă clară de respect faţă de proiectele de dezvoltare ale municipiului. Mai mult, edilul şef susţine că sunt periclitate anumite proiecte europene. “Noi, care facem trotuare, care facem tot, ei susţin că vor veni în luna aprilie să spargă. Am zis că atât timp cât sunt eu primar aşa ceva nu se va face. De asta am venit, să îl sesisez astăzi (ieri, n.red.) pe domnul vice-primministru (Liviu Dragnea, n.red.) să discute cu E.ON Gaz. Ei sunt stat în stat. Iar problema aceasta am întâlnit-o şi pe alte pachete. Riscăm să pierdem bani europeni, să nu închidem proiectele din cauza E.ON Gaz care este stat în stat. Eu nu am de unde să plătesc din bugetul local. Asta este bătaie de joc. Cu mine nu le merge, clar! Nu se mai face nicio spărtură după ce terminăm noi lucrarea. Ştiau din 2011 că noi o să intrăm şi o să reabilităm această stradă şi ei vin şi ne spun că în aprilie vor să schimbe conducta”, a precizat Dorel Coica.

Acuze către E.ON Gaz
Primarul Coica a precizat că E.ON Gaz nu ar respecta legea, preluând o reţea de conducte care se află la 30 de centimetri în pământ, faţă de minimul de 90 de centimetri cât prevăd normativele în vigoare, existând astfel pericolul producerii unor deflagraţii. “Nimeni nu ştia că E.ON Gaz nu respectă legea, pentru că această conductă de gaz trebuia să fie la 90 de centimetri în pământ. Iar eu, dacă nu spărgeam strada, nu aveam de unde să ştiu că ei nu au respectat legea. Pe E.ON Gaz nu îi interesează decât să ia banii. Oamenii şi-au făcut branşamente pe banii lor şi le-au făcut aşa cum au putut. Le-au săpat până la 30 de centimetri. Pe E.ON Gaz nu îi interesează. Ei spun că aşa au moştenit conducta, la 30 de centimetri. Dar, după lege, aceste conducte trebuie să fie la 90 de centimetri în pământ. Toate sunt pericol public pentru că se poate întâmpla orice”, a arătat Dorel Coica.

Apel către conducerea E.ON Gaz
Edilul şef sătmărean a precizat că în trecut a găsit înţelegere pe alte speţe din partea conducerii E.ON Gaz de la Târgu Mureş, acuzând în schimb conducerea sătmăreană de dezinteres. Dorel Coica şi-a arătat intenţia de a chema din nou conducerea E.ON Gaz de la Târgu Mureş pentru a găsi soluţii în aceste cazuri. “Noi, într-o lună de zile putem să închidem tot pachetul acesta de aici. Era gata deja, parţial. De trei săptămâni se stă. Oamenii spun că primarul este vinovat, dar oamenii nu ştiu că primarul nu e vinovat, ci cei care ar trebui să îşi facă treaba. Dacă nu sunt în stare să găsească o soluţie, chemăm tot conducerea lor de la Târgu Mureş să le dea o soluţie. Nu este o problemă a mea, personală, cu E.ON Gaz, ci este o problemă generală cu E.ON Gaz. Probleme de acest gen sunt şi pe alte străzi”, a conchis primarul Coica.

Prefectul încearcă medierea
Prefectul Eugeniu Avram a declarat răspicat că va încerca să medieze această situaţie pe plan local, urmând ca mai apoi, în funcţie de rezultatul negocierilor, să se apeleze la forurile superioare. “Trebuie să discutăm cu ei, să vedem ce este de făcut, pentru că este păcat. Vreau să văd cum lucrează, dacă lucrează. Dacă nu, voi sesiza mai departe. Eu încerc să fac ceea ce fac de doi ani de zile. Încerc să mediez. Îi voi chema pentru a se pune de acord şi pe viitor cu Master Plan-ul municipiului, să meargă împreună, pe aceeaşi stradă în acelaşi timp. Pe mine m-a rugat domnul primar să vin să văd ce este aici. Nu ştiam ce era. Am luat act acum şi încerc să găsim soluţii pe plan local. Eu spun că va trebui să găsim şi nişte soluţii. S-au găsit aici nişte idei, dar nu vreau să le fac publice până nu discut şi cu ei (E.ON Gaz, n.red.)”, a susţinut prefectul Avram.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts