Programe de educare în spirit ecologic pentru copii şi tinericonferinta

La Complexul de Educaţie Ecologică “Casa Verde” s-a desfăşurat ieri o conferinţă de presă cu ocazia lansării programelor de educaţie ecologică ce se vor desfăşura în anul şcolar 2014-2015 conform protocolului încheiat între Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare. La eveniment au participat directorul APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy, inspectorul general şcolar Claudiu Mondici, inspectorul preşcolar Leontina Ghiţ, inspectorul şcolar Mariana Săsăran, consilierul pe educaţie ecologică din partea APM Satu Mare, Adriana Culda, preşedintele Clubului Lions, Cristian Sasu, reprezentantul CCR Logistics, Sorin Pârcălabu, reprezentantul firmei SC Alpin SRL Elena Mărculescu şi un cadru didactic de la fiecare din cele 13 şcoli cu statut de eco-şcoală.

Leagăn pentru preşcolari care produce curent
În baza protocolului de colaborare încheiat între APM Satu Mare şi IŞJ Satu Mare au fost prezentate în cadrul conferinţei două programe de educaţie ecologică, şi care se vor desfăşura pe parcursul acestui an şcolar. Astfel, va avea loc o nouă acţiune a concursului pentru preşcolari “Ne jucăm şi reciclăm”, şi care va fi organizat de APM Satu Mare, IŞJ Satu Mare, Clubul Lions, CCR Logistic SRL Bucureşti şi SC Alpin SRL Bucureşti. Ca şi la ediţiile precedente, obiectivul programului este educarea în spirit ecologic a preşcolarilor prin promovarea colectării deşeurilor reciclabile tip baterii. Motivaţia concursului va consta într-un spectacol cu premiere la Tabăra Ecologică de la Tarna Mare, iar preşcolarul care va aduna cele mai mari cantităţi de baterii va beneficia de o trotinetă.

Totodată, în Grădina Romei va fi amplasat un leagăn pentru preşcolari care produce curent electric. Reprezentanţii Clubului Lions au declarat că vor oferi premii şi preşcolarilor clasaţi pe locurile II şi III, în timp ce inspectorul preşcolar Leontina Ghiţ a precizat că educatoarele vor fi motivate pentru a-i implica pe cei mici să participe la concurs, prin realizarea unor diverse activităţi. Înscrierile instituţiilor de învăţământ preşcolare se transmit la IŞJ Satu Mare până în data de 3 noiembrie anul curent.

Parc de biciclete pentru cea mai eficientă şcoală
La gimnaziu şi liceu se va desfăşura cea de-a X-a şi ultima ediţie a Concursului “Viaţă pentru mediu, viaţă pentru om”, iar instituţiile responsabile în implementarea programului sunt APM Satu Mare, IŞJ Satu Mare, CCR Logistics şi SC Alpin SRL. Şi în acest an şcolar, obiectivul programului este educarea în spirit ecologic a elevilor prin promovarea colectării selective a deşeurilor reciclabile: hârtie, plastic, sticlă şi baterii. Premiul cel mare în cadrul concursului va fi un parc de 20 de biciclete de care va beneficia şcoala care a colectat cele mai mari cantităţi de deşeuri. Totodată, cadrele didactice cu cele mai reuşite prezentări de evaluare a programului pe cei 10 ani vor beneficia de 1000 lei, 700 lei, respectiv 500 lei. Şi în cadrul acestui concurs înscrierile instituţiilor de învăţământ se transmit la IŞJ Satu Mare până în data de 3 noiembrie anul curent, urmând a fi centralizate de inspectorul şcolar Mariana Săsăran.

Tot în cadrul conferinţei de ieri au fost rostite cuvinte de apreciere şi s-au acordat diplome pentru cele 13 instituţii de învăţământ cu statut de Eco-Şcoală. Iar, în cursul zilei de azi, în data de 21 octombrie se celebrează Ziua verde a şcolilor ecologice, iar pentru marcarea acestui eveniment Direcţia Silvică acordă fiecărei instituţii de învăţământ câte un copăcel de stejar pedunculat, care vor fi plantaţi în fiecare şcoală la ora 12.00. Conferinţa de presă s-a încheiat cu intonarea imnului şcolilor ecologice.

Pavel Prodaniuc

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts