PS Iustin Sigheteanul a sfinţit biserica din Medieşu Auritiustin

Ziua de ieri a fost o zi binecuvântată pentru medieşeni, întrucât în mijlocul lor a poposit arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, PS Iustin Sigheteanul. Cu această ocazie, Iustin Sigheteanul a sfinţit lucrările de reînnoire a Bisericii cu hramul”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” şi “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” avându-l ca paroh pe preotul Vasile Chesei, după care a urmat o Liturghie Arhierească. La slujbă au participat deputatul Ovidiu Silaghi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, directorul Cancelariei prefectului, Raul Băbţan, directorul medical al Spitalului Judeţean Satu Mare, dr. Paula Mare, directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, Mircea Ardelean, directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Eugenia Ardelean, primarul şi viceprimarul comunei Medieşu Aurit, Silviu Zetea, respectiv Radu Iancu, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, şi sute de credincioşi care au umplut până la refuz lăcaşul de cult.

Slujbă arhierească de sfinţire
Slujbele de la Medieşu Aurit au debutat cu sfinţirea lucrărilor realizate la exteriorul Bisericii cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” şi “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi a vitraliilor de către arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, PS Iustin Sigheteanul. După care a urmat o Liturghie Arhierească oficiată de PS Iustin Sigheteanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan, alături de protopopii din Marghita şi Oradea, şi preotul paroh Vasile Chesei. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit preot diaconul Augustin Gabriel în cadrul Parohiei Ciocotis din Protopopiatul Lăpuş. În predica susţinută, Preasfinţia Sa a vorbit despre pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, în care a amintit momentul când Mântuitorul Isus Hristos l-a înviat pe fiul văduvei din Nain.

Vicepreşedintele CJ Mircea Govor a declarat că este o mare bucurie pentru medieşeni faptul că PS Iustin Sigheteanul s-a aflat în mijlocul lor, într-o zi de mare sărbătoare pentru aceştia, când celebrează 120 de ani de la construirea lăcaşului de cult şi 80 de ani de la înfiinţarea corului parohiei. La sfârşitul Sfintei Liturghii, preotul Vasile Chesei a primit o gramată episcopală din partea arhiereului-vicar şi totodată a mulţumit preşedintelui Adrian Ştef şi vicepreşedintelui Mircea Govor, pentru sprijinul acordat în realizarea lucrărilor exterioare ale bisericii. Preasfinţia Sa a mai oferit diplome de vrednicie Consiliului Parohial, primarului Silviu Zetea şi binefăcătorilor respectivului lăcaş de cult. La rândul său, episcopul-vicar a primit în dar o icoană din partea preotului paroh Vasile Chesei şi al Consiliului Parohial.

Mesajul lui Ponta, transmis localnicilor
Vicepreşedintele Mircea Govor a fost însoţit de echipa de campanie a PSD. Membrii echipei au stat de vorbă cu localnicii la ieşirea din biserică şi le-au expus direcţiile în care Victor Ponta, în calitate de candidat la preşedinţie, vrea să ducă România în următorii ani. Este o viziune de dezvoltare, cu obiective foarte concrete de valorificare a marilor oportunităţi pe care le are România astăzi, pe plan intern, regional şi european. Prin acest program, Victor Ponta îşi asumă un stil diferit de exercitare a funcţiei prezidenţiale, fără conflict şi mai mult dialog şi implicare din partea tuturor forţelor politice şi sociale dispuse să lucreze pentru un nou proiect de ţară, au fost mesajele transmise de echipa de campanie. De altfel, în programul candidatului Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC la alegerile prezidenţiale, Victor Ponta, biserica ocupă un loc important în păstrarea unităţii şi identităţii naţionale.

medi1

Optzeci de ani de la înfiinţarea corului bisericesc
Tot în cursul zilei de ieri a fost sărbătorit corul Parohiei, care în data de 26 octombrie împlineşte 80 de ani de când a dat pentru prima dată răspunsurile la Sfânta Liturghie, primul dirijor al corului fiind Mihai Vasile, iar protopop Ioan Tarţia. Corul mixt şi-a făcut debutul, în faţa satului, prin interpretarea “Liturghiei pentru cor mixt” de Francisc Hubic. “Vocile de aur” ale credincioşilor medieşeni vor da răspunsurile din cadrul Sfintei Liturghii până la sfârşitul veacurilor. Manifestările au continuat la Căminul Cultural din Medieşu Aurit cu un program artistic, care a debutat cu imnul României interpretat de corul parohial, iar la final a avut loc tradiţionala agapă frăţească.

Pavel Prodaniuc

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts