More

    Reţeaua de apă şi canalizare se reface la Carei

    kovacs

    După peste douăzeci de ani de aşteptare, careienii au primit ieri o veste foarte bună: întreaga reţea de apă şi canalizare din municipiu va fi reabilitată în urma unui proiect european implementat de Apaserv. La ceremonia oficială de semnare a contractelor, care a avut loc la Primăria Carei, au participat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen, primarul comunei Căpleni, Mosdoczi Vilhelm, managerul Apaserv, Dan Stegerean, respectiv directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) apă-canal Satu Mare, Gunthner Tiberiu.

    Reabilitare aşteptată de zeci de ani
    Valoarea totală a proiectului este de 25.914.315 lei, fără TVA, în timp ce durata contractului este de 28 luni, din care 16 luni este durata de execuţie a lucrărilor şi 12 luni perioada de notificare a eventualelor defecte. Din aceste fonduri, la Carei se va realiza extinderea reţelei de alimentare cu apă pe aproximativ 3,3 km, se va reabilita reţeaua de aliementare cu apă cu aproximativ 8,5 km, respectiv se vor reabilita aproximativ 8 km de reţele de canalizare. Totodată reţelele de canalizare se vor extinde cu 16 km, urmând să se construiască şi reabiliteze două staţii de pompare a apelor uzate, respectiv construirea a aproximativ 800 de metri de conductă sub presiune aferentă staţiilor de pompare a apelor uzate. În comuna Căpleni se va extinde reţeaua de canalizare cu aproximativ 11 km, se va construi o staţie de pompare a apelor uzate, respectiv se va realiza aproximativ doi kilometri de conductă sub presiune aferentă staţiei de pompare a apelor uzate.

    Un primar optimist
    Chiar dacă timpul de implementare al proiectului este relativ scurt din cauza întârzierilor semnificative cauzate de contestarea procedurilor de licitaţie de către anumite firme, primarul Careiului, Kovacs Eugen, s-a declarat optimist că lucrările se vor realiza în termenul convenit. De asemenea, edilul şef careian a făcut un apel la înţelegere din partea populaţiei, în condiţiile în care lucrările vor crea un anumit grad de disconfort. “Optimismul meu spune că cei care au câştigat acest proiect au obligaţia să îl finalizeze şi autorităţile locale din Carei şi Căpleni trebuie să le asigure front şi tot sprijinul pentru netezirea, între ghilimele, a problemelor apărute pe parcurs. Iar Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară trebuie să rezolve problemele atât financiare care vor apărea cât şi problemele de proiect pentru a finaliza în timp util”, a declarat Kovacs Eugen.

    Sprijin de la Consiliul Judeţean
    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, le-a dat garanţii tuturor factorilor implicaţi că instituţia pe care o reprezintă, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, va oferi tot sprijinul necesar pentru implementarea la termen a acestui proiect. “Este un proiect de mult aşteptat atât de către Carei cât şi de către Căpleni. Eu ştiu numai câte discuţii am purtat numai cu domnul Kovacs şi cu domnul primar din Căpleni legat de problemele care au apărut în acest proiect. S-a cam întârziat, dar eu sunt totuşi optimist că vom putea să finalizăm cu succes şi acest proiect. Este o valoare mare, spun eu. Vorbim de aproape 26 de milioane de lei, plus TVA. Sigur, era prevăzută o durată de 28 de luni, eu cred că va trebui să se apese pe acceleraţie destul de puternic. Noi, sigur, logistic, în tot ce ne priveşte din punct de vedere al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, cu specialiştii noştri, vom asigura tot sprijinul”, a precizat Adrian Ştef.

    Guvernul a salvat situaţia
    Managerul Apaserv, Dan Stegerean, a vorbit despre cât de dificilă a fost procedura de licitare a lucrărilor, care a fost contestată în mod repetat, fapt care a periclitat la un moment dat întregul Master Plan. Totuşi, datorită intervenţiei Guvernului României, care a operat modificări asupra legislaţiei privind achiziţiile publice, s-a reuşit salvarea proiectului. “Trebuie să vă daţi seama, pentru ultima oară, cât de greu a fost să implementăm acest proiect, din cauza procedurilor, din păcate, nefericite, pe Legea achiziţiilor, pe care a trebuit să o luăm ca şi element de bază în promovarea acestor contracte. Munca a fost asiduă, extraordinar de grea, fără nicio urmă de a-mi motiva sau a nemotiva întârzierile. Tot la fel pot să vă spun că datorită ultimelor elemente legislative în Legea achiziţiilor, mai exact acel ordin care a determinat ca acei contestatari să depună garanţiile de bună conduită dacă vor să conteste hotărârile noastre, ne-au făcut de fapt să ajungem în acest moment să îl semnăm”, a declarat Dan Stegerean.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE