Cazul retrocedării controversate a Curţii de Fier din Sibiu către unul dintre oamenii de casă ai lui Klaus Iohannis ne aduce în atenţie noi forme de abuz în serviciu săvârşite de edilul sas, în complicitate cu notarul său de serviciu, Gabriel Bucşa. Ziua de 27 decembrie 2001 va rămâne în analele restituirilor din România ca exemplu de eficienţă maximă în care funcţionează mafia samsarilor imobiliari.
Restituire în timp record
În timp de 24 de ore s-au întocmit actele necesare pentru restituirea imobilului din str. Avram Iancu nr.1-3, vreme în care cumpărătorul (beneficiarul), pe nume Stephan Baune, nici nu se afla în ţară. El ajunge în România, potrivit datelor din paşaportul său, pe 28 decembrie, când primeşte cheile imobilului său, proprietate personală. Pentru ca toate acestea să se întâmple, au lucrat eficient (a se citi, în afara legii) întreg aparatul administrativ al Primăriei Sibiu, în frunte cu edilul său (departament juridic, departament Cadastru, SC Urbana SA).
Operau şi de Crăciun
27 decembrie 2001. A treia zi după Crăciun. De obicei, oamenii se refac după sărbătorirea Naşterii lui Isus Hristos. Nu şi reţeaua de samsari imobiliari din jurul lui Iohannis. Cu o grabă fantastică, în această zi sunt întocmite actele de retrocedare necesare: procura pentru Grusea Emil, din partea proprietarului de drept Forek Gertrud Therese, întocmite în Germania, traducerea acesteia în România; scoaterea imobilului din Cartea Funciară; contractul de vânzare-cumpărare; întabularea noii proprietăţi. Toate aceste acte au fost întocmite în lipsa noului titular al proprietăţii (beneficiarul retrocedării dubioase). Stephan Braune se afla în Germania în timp ce notarul Gabriel Bucşa întocmea actul de vânzare-cumpărare pe numele său. Cu alte cuvinte, notarul îşi punea ştampila pe contractul de vânzare-cumpărare în lipsa celui care vindea şi a celui care cumpăra. Era prezent doar cel împuternicit să vândă, Emil Grusea. Tot în lipsa lui Braune, dar în numele lui, se depunea cerere de întabulare a imobilului restituit, iar primăria îşi punea semnătura, pe noua carte funciară realizată, deşi acesta nu era prezent. Stephan Braune se întoarce în ţară a doua zi, pe 28 decembrie, când toate documentele erau semnate şi parafate.
O dispoziţie abuzivă
Un alt abuz al primăriei este şi modul în care s-a întocmit dispoziţia nr.1059 “privind restituirea în natură a imobilului situat în Sibiu, str. Avram Iancu, nr.1-3, doamnei Forek Gertrud Therese Anna, domiciliată în Germania, Wilhelm-Leibl, str.14, D-83607, Holzkirchen”. Acest document a fost întocmit în data de 19 decembrie 2001 (cu 8 zile înainte ca Stephan Braune să devină proprietarul imobilului). Potrivit actului, primarul municipiului Sibiu a dispus retrocedarea în natură “a imobilului construcţii format din locuinţe şi alte dependinţe, situate în Sibiu, str. Avram Iancu, nr.1-3, înscris în CF nr.4002 Sibiu nr.top 359/1 şi 611/1” , “analizând referatul nr.134654/17.12.2001 (n.r. într-o singură zi!!!!), al comisiei de aplicare a prevederilor Legii nr.10/2001, constituită în baza Dispoziţiei Primarului Municipiului Sibiu nr. 177/2001 şi 576/2001, precum şi actele depuse la dosarul execuţional nr.416/2001 de doamna Forek Gertrud Therese Anna, în calitate de moştenitoare a defunctului Jickeli Otto Fritz”.
În actul de restituire se mai spune, la art.4 că “împotriva prezentei se poate exercita calea de atac de către persoana îndreptăţită în termen de 30 de zile de la data comunicării, la Secţia civilă a Tribunalului Sibiu”. De asemenea, în dispoziţia de retrocedare se arată la art.5 ca “la prezenta dispoziţie se va comunica persoanei îndreptăţite în termen de 10 zile de la data emiterii”.
Dar jos sub semnătura lui Klaus Iohannis, apare scris cu mâna şi pusă semnătura primăriei, că nicio persoană îndreptăţită nu a făcut contestaţie la această dispoziţie!!! Adică, în aceeaşi zi în care se emite dispoziţia, se precizează că nu există nicio persoană îndreptăţită să o atace, deşi legea acordă 10 zile pentru a fi făcută publică dispoziţia şi 30 zile să fie depusă o contestaţie la Tribunalul Sibiu.
Mai greu cu legalitatea
Astfel, în mod legal, decizia Primăriei Sibiu privind retrocedarea unui imobil intră în funcţiune de abia peste o lună de zile (pe 18 ianuarie 2002). În acest context trebuie precizat că existau chiriaşi în acest imobil care erau îndreptăţiţi să atace în contencios dispoziţia primarului în privinţa retrocedării imobilului din str. Avram Iancu nr.1-3. Însă, actele pentru retrocedare au fost întocmite după numai 9 zile. Mai mult, lucrurile au fost tranşate chiar din ziua emiterii dispoziţiei, pe acest document fiind scris de mână că nimeni nu a depus contestaţie. Un abuz evident al primarului Sibiului, Klaus Iohannis. Mai trebuie menţionat şi faptul că, în articolul precedent, am precizat că decizia comisiei locale de restiture a acestui imobil nu a avut semnătura niciunui membru, nici preşedintele comisiei, viceprimarul de atunci, Gheorghe Tuluc, habar nu avea despre această retrocedare.
sursa: ancheteonline