More

    Reţeaua samsarilor imobiliari din Sibiu, controlată de Iohannis (VI)

    iohannis

    Retrocedările de imobile din Sibiu în regimul Iohannis iau forme absurde, prin lichidarea instituţiilor de cultură. De exemplu, numai într-un singur caz, primarul a desfiinţat o bibliotecă, pentru a fi transformată într-un WC public, iar o librărie a fost evacuată chiar de ziua lui Mihai Eminescu, pentru a lăsa loc unei bănci. Este vorba despre imobilul din str. Nicolae Bălcescu nr.29. Principalul beneficiar al acestei restituiri a fost chiar Klaus Iohannis, prin fabricarea de documente false (fapt demonstrat de instanţe). Mai mult, într-o flagrantă stare de conflict de interese, Iohannis primarul, ca reprezentant al instituţiei publice, emite o întâmpinare către Judecătoria Sibiu, pentru a apăra interesele cetăţeanului Iohannis, parte în proces pentru evacuarea bibliotecii şi retrocedarea spaţiului în care se afla. Despre modul în care a dobândit Iohannis această casă din centrul vechi al Sibiului, am publicat deja un articol.

    Primarul Iohannis, avocatul cetăţeanului Iohannis
    Mai mult, într-un caz grav de conflict de interese, primarul Iohannis, reprezentând Primăria Sibiu, întocmeşte o întâmpinare către Judecătorie, pentru a apăra interesele cetăţeanului Iohannis, a soţiei, soacrei şi prietenului lui: “Municipiul Sibiu, reprezentat de primarul Klaus Iohannis (…), în dosarul mai sus menţionat privind pe reclamantul Marius Marinescu (…) formulează prezenta întâmpinare prin care solicită instanţei să respingă acţiunea reclamantului atât ca inadmisibilă şi nelegală”.

    Primăria, prin Iohannis, susţine că reclamantul nu are calitate procesuală: “Aşa cum rezulta din adresa nr.6943/26.07.1999 trimisă de SC Urbana SA domnului Marius Marinescu, contractul de închiriere a imobilului situat în Sibiu, str. Nicolae Bălcescu, nr.29, a încetat să mai producă efecte începând cu 26 iulie 1999. Prin urmare, reclamantul a pierdut calitatea de creditor al SC Urbana cu aceeaşi dată”.

    În întâmpinare, Primăria Sibiu, reprezentată de Klaus Iohannis, devine avocatul lui Klaus Iohannnis, Carmen Iohannnis şi Baştea Ioan: “Hotărârile instanţelor braşovene la care face referire în cererea de chemare în judecată, prin care certificatul de moştenitor al pârâţilor Baştea Ioan, Iohannis Klaus şi Iohannis Carmen Georgeta a fost anulat (întrucat a fost emis cu nesocotirea normelor imperative referitoare la competenţa teritorială a notarului), nu duc la anularea calităţii de moştenitor a acestora, întrucât a fi moştenitor nu depinde de eliberarea unui simplu înscris, cum este certificatul de moştenitor. Acesta este necesar ad probationem, pentru ca drepturile reale astfel dobândite să fie înscrise în cartea funciară. Însă, art.26 din Legea nr.7/1996 prevede expres că dobândirea de drepturi reale prin moştenire este opozabilă terţilor chiar fără înscrierea în Cartea Funciară. Aceste drepturi se vor înscrie, în prealabil, numai dacă titularul înţelege să dispună de ele”.

    Penibilul continuă
    Mai departe, Primăria Sibiu, prin edilul Klaus Iohannis, aduce argumente juridice în faţa Judecătoriei Sibiu, pentru a justifica rolul de moştenitor de drept a individului Klaus Iohannis şi a soţiei sale, în vederea demontării justificărilor depuse la dosar de reclamantul Marius Marinescu, în vederea evacuării bibliotecii acestuia: “Acceptarea unei moşteniri se poate face în mai multe moduri, nefiind obligatorie prezentarea în faţa unui notar. Conform art.698 C.civ, acceptarea poate fi tacită, atunci când susceptibilul face un act ( fapt) pe care nu-l putea săvârşi decât în calitatea sa de moştenitor şi din care rezulta neîndoielnic ( sic!) intenţia sa de acceptare a moştenirii. Acceptarea tacită a moştenirii de către pârâţii Baştea Ioan , Iohannis Klaus şi Iohannis Carmen rezultă neîndoielnic ( sic!) din următoarele fapte: prezentarea în faţa notarului public ( chiar necompetent teritorial) pentru emiterea certificatului de moştenitor; vânzarea de către Baştea Ioan a cotei de 2/4 din moştenire; promovarea de către Baştea Ioan, Iohannis Carmen şi Iohannis Klaus a unor acţiuni în justiţie ce presupun, indirect dar neîndoielnic (sic!), însuşirea calităţii de moştenitor, cum ar fi: promovarea acţiunii în anulare a încheierii prin care imobilul în litigiu a fost naţionalizat în 1962, precum şi cererea de restabilire a situaţiei anterioare de Carte Funciară; acţiunea în justiţie a sotilor Iohannis de evacuare a reclamantului. Toate actele de mai sus, duc neîndoielnic (sic!) la concluzia că a avut loc o acceptare tacită voluntară a moştenirii defunctului Baştea Ioan, astfel încât pârâţii menţionaţi mai sus au dobândit din momentul deschiderii moştenirii, proprietatea imobilului în litigiu”.

    “Iată de ce considerăm că o acţiune în constatarea nulităţii încheierilor de întabulare (solicitată de către reclamant în cererea de chemare în judecată), precum şi cererea de rectificare sunt neîntemeiate, nelegale şi lipsite de interes, de vreme ce Baştea Ioan, Iohannis Carmen şi Iohannis Klaus sunt indubitabil (sic!) moştenitori”, se mai spune în întâmpinarea Primăriei Sibiu, semnată de edilul Klaus Iohannis şi juristul Iordan Nicola.
    Un exemplu “indubitabil” de conflict de interese al primarului Klaus Iohannis, care s-a folosit de funcţia publică pe care o deţinea pentru a apăra interesele sale personale şi ale familiei. Acest lucru, în loc să reprezinte interesele comunităţii, deoarece imobilul în cauză, aflat in proprietatea statului, era revendicat de falşi moştenitori. Mai mult, Primăria Sibiu nu a ţinut cont că evacuează o instituţie de cultură a oraşului, o bibliotecă publică (lucru demonstrat în cele din urmă de instanţă).

    Imobil retrocedat prin fals
    Ca şi o concluzie, putem rezuma astfel situaţia juridică: imobilul din centrul Sibiului, de la Nicolae Bălcescu nr.29 a ajuns în proprietatea familiei Iohannis şi a unui apropiat al acestora în 1999, în urma unui proces controversat de retrocedare. Potrivit unui articol publicat anterior, imobilul face parte din cele 6 case dobândite de familia Iohannis după 1990. În urma unor procese derulate de foştii chiriaşi, s-a putut demonstra în instanţă că Iohannis a pus mâna pe această casă prin fals, uz de fals şi înşelătorie. Mai exact, judecătorii au stabilit, printr-o sentinţă din 2012 că imobilul a fost retrocedat pe baza unui certficat de moştenitor fals, în urma fabricării de documente ilegale. Acest caz a făcut obiectul unui dosar penal, fiind condamnat doar un Acar Păun, membrii familiei Iohannis fiind disculpaţi, deşi magistraţii au cerut urmărirea penală în cazul soţiei şi a soacrei primarului Sibiului. Drept urmare, desfiinţarea bibliotecii “Biblion” de către Iohannis s-a făcut prin utilizarea de documente false.

    A ajuns WC public
    Ce s-a întâmplat cu acest spaţiu ajuns în proprietatea lui Iohannis? În 2001, după ce a devenit primar al Sibiului, el a închiriat terenul unui sponsor al său din campania electorală, care l-a transformat în café internet şi WC. Cel care a închiriat ne-a declarat, sub anonimat, că se ducea lunar la Primărie pentru a-i înmâna personal 300 de mărci cât reprezinta chiria. Un an de zile a funcţionat internet-café. Apoi, fosta bibliotecă s-a transformat în WC public pentru două terase care funcţionau în spaţiul din centrul Sibiului. Bineînţeles, pentru o chirie pe care o încasa Iohannis. Acum este doar un depozit, dar pe uşă scrie tot WC. Un alt spaţiu din partea din faţă a acestui imobil, ajuns ilegal în proprietatea lui Iohannis, a fost închiriat unei sucursale de bănci.

    În acest loc a funcţionat librăria “Mihai Eminescu”, ce a fost evacuată de familia Iohannis pe data de 15 ianuarie 2000, chiar în ziua în care se celebrau 150 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu.

    Acum, chiriaşii care au devenit proprietari de drept ai imobilului din str. Nicolae Bălcescu 29 aşteaptă evacuarea din casă a familiei Iohannis şi a complicelui său, Baştea Ioan, în urma deciziei judecătoreşti prin care s-a stabilit că retrocedarea s-a făcut prin falsificarea certificatului de moştenitor. Poate o să fie mai greu să se reînfiinţeze centrele de cultură, biblioteca “Biblion” şi librăria “Mihai Eminescu” după ce rostul acestora a fost întinat de-a lungul anilor: biblioteca transformată în WC public iar librăria într-o bancă.
    sursa:ancheteonline.ro

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE