Retrocedarea căminului de bătrâni din Sibiu, strada George Coşbuc nr. 20, scoate la iveală o altă afacere profitabilă pentru Klaus Iohannis, în calitatea sa de lider al FDGR. Un nou caz de prăduire a bunurilor comunităţii locale, o altă formă de căpuşare a bugetului statului. Într-o plângere penală, Iohannis este acuzat de conflict de interese. Despre ce este vorba? Primăria Sibiu restituie Căminul de bătrâni din strada George Coşbuc nr.20 către FDGR. Primăria era reprezentată de Klaus Iohannis, iar preşedinte al FDGR era acelaşi Klaus Iohannis. Lucrurile sunt cu atât mai murdare cu cât căminul de bătrâni plăteşte chirie FDGR în sumă de 100 milioane de lei pe lună. Cine asigură aceşti bani? Primăria, pentru că azilul se află în subordinea consiliului local. O formulă deja clasică la Sibiu de ţepuire a banului public. Mai trebuie precizat că, iniţial, azilul de persoane vârstnice s-a aflat în subordinea Ministerului Muncii, dar, prin influenţe la Bucureşti, Iohannis a reuşit să obţină o decizie guvernamentală prin care imobilul să fie scos din domeniul public al statului şi trecut în domeniul privat al Primăriei Sibiu. Manevră necesară pentru retrocedarea clădirii. Totodată, căminul de bătrâni a fost renovat din bani publici (câteva miliarde de lei vechi de la bugetul de stat) cu puţin timp înainte de a fi retrocedat. Deşi este evident că Iohannis s-a aflat în conflict de interese, procurorii de la Parchetul General l-au scos basma curată. “Primăria Sibiu, condusă de un etnic german (Iohannis Klaus Werner), preşedinte al FDGR, şi Consiliul Local, alcătuit în majoritate din etnici germani (toţi membri FDGR), retrocedează imobilul din str. George Coşbuc şi tot ea (primăria) plăteşte chirie, din banii contribuabililor sibieni, propriei organizaţii etnice- FDGR”, se arată într-o plângere penală înaintată la Parchetul General în 2013, care a constituit obiectul dosarului penal nr. 644/P/2013, fiind instrumentat de procurorul şef Cristian Lazăr de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică. În plângere se precizează că “Iohannis Klaus Werner a fost preşedinte al FDGR până în februarie 2013, când s-a înscris în PNL. Din postura de primar al municipiului Sibiu a încheiat un contract de închiriere cu FDGR- al cărui preşedinte era, pentru Căminul pentru persoane vârstnice Sibiu, situat în strada George Coşbuc, nr.20”.
Aceeaşi poveste: clădirea a aparţinut naziştilor
Documentul menţionează faptul că “această retrocedare reprezintă efectul parşiv al soluţiei Judecătoriei Sibiu, care a admis cererea formulată de preşedintele FDGR-organizaţia Sibiu, Hans Klein, prin care acesta solicita recunoaşterea pentru FDGR a calităţii de succesor al Grupului Etnic German, organizaţie nazistă desfiinţată prin Convenţia de Armistiţiu din 12 septembrie 1955 şi Decretul –Lege nr.485 din 7 octombrie 1944, semnat de regele Mihai al României. Pe baza sentinţei iresponsabile a Judecătoriei Sibiu nr.2790 din 28 mai 2007, la dosar nr.1672/306/2007, care a admis calitatea de succesor al Grupului Etnic German pentru FDGR, această organizaţie etnică nici măcar nu mai trebuie să se judece prin instanţe, atunci când doreşte să obţină un imobil. După 28 mai 2007 era suficientă doar o decizie a primăriei semnată de primarul Iohannis pentru ca imobilul respectiv să devină proprietatea FDGR, unde preşedinte, la nivel naţional, era tot Iohannis”.
Aşa s-a întâmplat şi cu imobilul situat în str. George Coşbuc nr.20, unde funcţiona Căminul pentru persoane vârstnice Sibiu. Referitor la decizia de retrocedare şi la închiriere, citez dintr-un articol publicat în ziarul local “Tribuna” din data de 25 mai 2010: “Imobilul i-a revenit fostului proprietar, FDGR Sibiu, printr-o decizie de anul trecut, iar în şedinţa Consiliului Local de vineri, consilierii vor vota contractul de închiriere a clădirii şi a terenului. Practic, dacă proiectul se aprobă, căminul va funcţiona în continuare pe str. George Coşbuc, iar Serviciul Public Căminul pentru Persoane Vârstnice din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu va plăti o chirie lunară de 10.318 lei”.
Discriminare etnică
În plângerea penală se acuză faptul că “discriminarea etnică este mai mult decât evidentă dacă privim retrospectiv la antecedentele Primăriei Sibiu. În timp ce căminul pentru vârstnici din str. George Coşbuc a devenit chiriaşul nemţilor, căminul german, tot pentru vârstnici, ”Dr.Karl Wolf” din str. Pedagogilor, beneficiază de facilitate din partea primarului neamţ şi a Consiliului Local Sibiu, unde majoritari sunt tot membrii comunităţii germane (FDGR). Astfel, prin hotărârea nr.501 din 18.12.2008, la articolul 1 s-a aprobat scutirea de la plata impozitului pe clădiri pentru anul 2009, în sumă de 81.510 lei, pentru imobilul Căminul – Spital “Dr.Carl Wolf” şi în sumă de 42.564 lei pentru Centrul Paleativ “Hospice”, situate administrativ în Sibiu, str. Pedagogilor nr.3-5, proprietatea Asociaţiei “Dr.Carl Wolf”. Probabil situaţia s-a repetat în fiecare an, făcându-se scutiri de la plata impozitului pentru căminul german şi anexele sale”.
Conflict de interese
“Conflictul de interese este evident în ceea ce-l priveşte pe numitul Iohannis Klaus Werner, deoarece acesta a semnat, în calitate de primar, decizia de retrocedare către FDGR a imobilului situat în Sibiu, str. George Coşbuc nr.20, el fiind în acelaşi timp şi preşedinte FDGR. Conflictul de interese se regăseşte în art.75 din Legea privind statutul aleşilor locali nr.393/2004, care stabileşte că “aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţilor publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru; b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia; f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”. FDGR se încadrează la art.75-b) şi f) din legea nr.393/2004, fiind atât persoană juridică cu care Iohannis Klaus Werner are un angajament ca preşedinte, cât şi asociaţie din care acelaşi Iohannis Klaus Werner face parte”, se menţionează în plângerea penală.
În acelaşi document se mai spune că “abuzul în serviciu contra intereselor statului este la fel de evident deoarece, conform dispoziţiilor art.248 din Codul Penal, numitul Iohannis Klaus Werner, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă a îndeplinit un act în mod defectuos. Este vorba atât de decizia de retrocedare cât şi de contractul de închiriere iniţiat de Iohannis Klaus Werner în calitate de primar, care a cauzat o tulburare însemnată bunului mers al unei unităţi din cele la care se referă art.145 C.P. şi o pagubă patrimoniului acesteia, căminul pentru persoane vârstnice, fiind un serviciu de interes public”.
Dar totuşi NUP
Această plângere penală a constituit obiectul dosarului nr.644/P/2013, care a fost instrumentat de procurorul Cristian Lazăr de la Parchetul General şi care a decis NUP în cazul lui Iohannis. Interesant este faptul că procurorul, potrivit ordonanţei de clasare a dosarului 644/P/2013, din data de 18 septembrie 2014, recunoaşte caracterul infracţional al acestei speţe, dar îl disculpă pe primarul Sibiului, considerând că vinovaţi de conflict de interese se fac alţii (doi consilieri locali, membri ai FDGR).
Anchetatorul a stabilit, conform ordonanţei Parchetului General, că nu există o legătură directă între retrocedarea căminului de bătrâni şi implicarea în acest caz, în calitate de primar a lui Klaus Iohannis . “Referitor la situaţia Căminului pentru persoane vârstnice Sibiu, reţinem că, prin intermediul cererii de retrocedare nr.1858 din 29.09.2004, Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu, reprezentat de către Hans Klein, în calitate de preşedinte (n.r. subaltern al lui Iohannis), a solicitat restituirea imobilului situat în municipiul Sibiu, str. George Coşbuc nr.20, înscris in CF nr.1401 al localităţii Sibiu, cerere întemeiată pe dispoziţiile OUG nr.83/1999, republicată, privind retrocedarea unor imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor minorităţilor naţionale din România. Imobilul solicitat la retrocedare a fost proprietatea Asociaţiei pentru înfiinţarea căminului femeiesc evenghelic german din Sibiu, iar la data soluţionării cererii de retrocedare, se află în proprietatea tabulară a statului român, având destinaţia de cămin de bătrâni”, se spune în rezoluţia în care procurorul Lazăr i-a dat NUP lui Iohannis.
Sursa: ancheteonline.ro