Reţeaua samsarilor imobiliari din Sibiu, controlată de Iohannis(II)klaus

Unul dintre marii profitori ai retrocedărilor controversate de la Sibiu este vicepreşedintele organizaţiei PDL (fost PNL), Stephan Baune, mâna dreaptă a primarului Klaus Iohannis. Un neamţ paraşutat în România imediat după Revolutie (se pare direct din fostele structuri STASI), care a obţinut cetăţenie cu câteva zile înainte de a pune mâna pe prima clădire din oraşul transilvan (dintr-un număr de 16 pe care le deţine în prezent), situate în centrul urbei. Acum este un prosper om de afaceri local, reprezentând o piesă de bază în structura unei suveici construite în timp de samsarii imobliari ai Sibiului. A lucrat mână în mână cu primarul Sibiului, Klaus Iohannis, pe care l-a finanţat în campaniile electorale. Pe plan politic nu a mers pe linia FDGR, ci a lucrat în sânul partidelor româneşti. Mai întâi în PNL, apoi în PDL, ocupând în ambele partide funcţia de vicepreşedinte. În dezvăluirile de faţă prezentăm modul în care liderul PDL a obţinut prima casă retrocedabilă. Prin abuz, fals, uz de fals, înşelătorie. Victima, statul român, apoi un om de afaceri local, care a fost adus în faliment.

Reţeaua
Reţeaua samsarilor imobiliari pentru această falsă retrocedare a fost formată din Emil Grusea, cel care a fost mandatat de către aşa-zisa Forek Gertrud, avocatul Dorin Suciu, cel care a reprezentat-o pe aceasta în procesul de retrocedare, notarul Gabriel Bucşa, care a legalizat dubioasele acte depuse la notar, şi beneficiarul direct, Stephan Braune, mâna dreaptă a lui Klaus Iohannis.

Drept urmare, în plângerea penală se cere procurorilor ca toate actele depuse la dosar de Braune, Suciu şi Grusea să fie verificate în Germania, unde să se ceară “confirmarea sau, infirmarea procurilor notariale, iar în situaţia în care se prezintă originalele să se verifice autenticitatea lor prin confirmare de către autoritatea consulară din Germania”.

Totul, într-o singură zi
Întreaga afacere de retrocedare a acestui imobil din centrul Sibiul pare cusută cu aţă albă cu cât toate actele prin care Stephan Braune a devenit proprietar s-au făcut într-o singură zi: 27 decembrie 2001. “Ceea pe frapează în mod vădit şi conduce la ideea ilegalităţii retrocedării imobilului în baza legii 10/2001 şi pune sub semnul întrebării legalitatea şi autenticitatea procurilor prezentate organelor de stat române este şi aspectul curios că într-o singură zi, 27 decembrie 2001, se întocmeşte procura lui Gusea în Germania, în aceeaşi zi, pe baza acestei procuri se întocmeşte actul de vânzare-cumpărare a imobilului către Braune Stephan şi tot pe 27 decembrie 2001 (până la orele 15, când se termina programul de lucru) se face şi întăbularea pe numele noului proprietar”, se spune în plângerea penală.

De semnalat este şi faptul că pe 17 decembrie 2001 este întocmit certificatul de moştenitor pentru Forek Gertrud, iar a doua zi, pe 18 decembrie, se eliberează Dispoziţia Primăriei Sibiu, nr. 1059 “privind restituirea imobilului situat în Sibiu, str. Avram Iancu, nr.1-3, doamnei Forek Gertrud Therese Anna, domiciliată în Germania, Wilhelm –Leibl, str.14, D -83607, Holzkirchen”. Această dispoziţie este emisă de primarul Klaus Iohannis şi secretarul Iordan Nicola pe baza unui referat al comisiei de aplicare a prevederilor legii nr.10/2001, în care îşi pune semnătura doar edilul Iohannis. Niciun membru al comisiei nu şi-a pus semnătura pe acest document. Din comisie făceau parte, la acea vreme, preşedintele (viceprimar) Gheorghe Tuluc, secretar – juristul Iordan Nicola, membrii: Irimie Cornelia, Tanea Maria, Panzar Maria, Giura Mircea, Voinea Marinică. Mai mult, acest referat nu este datat şi nu a primit niciun număr la registratură. Poartă doar semnătura lui Klaus Iohannis, cu precizarea “ De acord”.

Cetăţenie română, la momentul potrivit
Din documentele prezentate în plângerea penală rezultă că beneficiarul, Stephan Braune, a venit în ţară din Germania în 27 decembrie (chiar în ziua în care a semnat contractul de vânzare-cumpărare), el primind cetăţenia română, cu 9 zile înainte, adică pe 18 decembrie 2001!!!

Totul a fost pus la cale extrem de rapid, cu o eficienţă maximă, fapt care denotă buna organizare a reţelei samsarilor imobiliari.

Păgubita SC Nora Exclusiv SRL a cerut procurilor să înceapă urmărirea penală şi împotriva lui Forek Gertrud Therese Anna, Braune Stephan şi Gruse Emil “ pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în declaraţii, uz de fals şi înşelăciune”.

“Urmare a încălcării cu intenţie sau din culpă a sarcinilor de serviciu de către salariaţii celor două instituţii ( n.r. Primăria Sibiu şi SC Urbana SA), este prejudicierea directă a intereselor societăţii Nora Exclusiv SRL căreia i se cere, pe cale judecătorească, evacuarea din imobilul pentru care avea contract de închiriere până în anul 2010, iar pe de altă parte noi nu ne putem valorifica investiţiile aduse imobilului retrocedat care se ridică la suma de 4.969.728.750 lei”, se mai spune în finalul plângerii.

Ce s-a întâmplat cu această plângere penală? La câteva luni de la depunerea sa, pe data de 5.11.2002, procurorul Cali Tatu din cadrul Parchetului Sibiu dă neîncepere a urmăririi penale susţinând că toate actele depuse în acest dosar de retrocedare sunt autentice. Nimeni nu a făcut o expertiză în Germania pentru a constata dacă sunt false sau nu. O treabă de mântuială, daca nu cumva şi o rea credinţă.

Cine este Stephan Braune?
Potrivit presei locale, Stephan Braune a sosit în România imediat după Revoluţie, în 10 ianuarie 1990. Mai multe surse, din diferite medii, susţin că ar fi lucrat în structurile STASI, tatăl său fiind ofiţer în armata germană. Prin intermediul Bisericii Evanghelice, s-a ocupat cu distribuirea ajutoarelor, în special în zona Mediaş. A rămas aici şi a început să îşi închege afacerile. Cu foarte mare succes. Cetăţenia română a dobândit-o târziu, în 2001, tocmai în momentul când a devenit proprietarul primei case naţionalizate (în legea 10/2001 se preciza că doar cetăţenii români pot fi beneficiarii procesului de retrocedare). Pentru Braune, restituirile în natură au devenit una dintre cele mai eficiente modalităţi de a se îmbogăţi. În timp, el a devenit proprietar a 16 imobile în Sibiu, majoritatea în centrul vechi. Deşi este un om prosper, el a fost dat în judecată de Fisc pentru că nu-şi achita taxele şi impozitele, având pe rol zeci de procese de executare silită.

Dar el este băgat în mai multe afaceri. Principala firmă a cărui administrator este, Titan Trade SRL, se ocupa cu vânzarea de autobuze, piese de schimb de import, dar şi cu vânzarea de ulei şi lubrifianţi. Directorul general al acestei firme este Otilia Man, consiliera personală a lui Klaus Iohannis.
Colaborarea dintre cei doi este veche de aproximativ 13 ani, încă de când Braune a decis să înceapă afacerea, printr-un “joint venture”, o firma care ulterior a “murit”.

A intrat în politică tarziu, devenind membru PNL în 2004, când a şi contribuit, cu bani şi efort susţinut, la campania liberalilor pentru alegerile locale. Printre persoanele care l-au sprijinit politic a fost Valeriu Stoica, fost preşedinte al PNL, fost ministru al Justiţiei. Urmând traiectoria politică a lui Stoica, Braune s-a refugiat la PDL, astăzi ocupând poziţia de vicepreşedinte al PDL Sibiu. Numai bine pentru că Iohannis a devenit candidatul la prezidenţiale al Alianţei Creştin Liberale (PNL-PDL). Acum, cei doi sunt implicaţi în campanie, Braune fiind unul dintre sponsorii lui Iohannis.
sursa: www.ancheteonline.ro

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts