Satu Mare găzduieşte Ziua Recolteirecolta

Ziua Recoltei va avea loc la acest sfârșit de săptămână. Timp de trei zile, Piața 25 Octombrie va găzdui producătorii sătmăreni, care au promis că vor veni cu cele mai diverse produse. Sătmărenii vor putea achiziționa de toate, de la legume și fructe, la produse apicole, obiecte artizanale, pălincă, vin și boace de Moișeni. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, alături de președintele Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice, Ioan Pop.

Primarul municipiului a anunțat ieri că la sfârșitul acestei săptămâni va avea loc Ziua Recoltei. Edilul şef a spus că argumentul pentru realizarea acestui eveniment este unul singur, și anume încurajarea producției sătmărene. “Îi așteptăm pe toți producătorii sătmăreni, nu doar din municipiu, ci și din tot județul, pentru a-și comercializa produsele. Nu percepem taxe tocmai pentru a-i încuraja și pentru a susține agricultura autohtonă”, a subliniat primarul Dorel Coica. Până acum și-au anunțat participarea 45 de producători, dar președintele Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice, Ioan Pop, a declarat că se așteaptă ca numărul acestora să crească. “Vom avea foarte mulți cu fructe și legume, fructe ecologice, […] vom avea mai multe sortimente decât anul trecut […] vor fi comercianți și cu produse artizanale, dar și cu vin, țuică, must, dar și boace de Moișeni”, a spus Ioan Pop. Președintele APPTE a mai discutat și cu alți agricultori care doresc să participe la Ziua Recoltei, așa că cel mai probabil vor fi disponibile și căpșuni de Drăgușeni, cătină albă și pește.

Pe lângă producătorii sătmăreni vor fi prezenți și invitați din Maramureș, Sălaj și Alba. “I-am invitat pentru că au produse pe care noi nu le avem și nu să facă concurență comercianților sătmăreni”, a declarat președintele APPTE, Ioan Pop. Edilul şef a specificat că sunt invitați și producători din Ungaria, dacă aceștia doresc să vină pentru ca sătmărenii să poată să aleagă dintre cât mai multe produse. Cum Primăria Satu Mare pune spațiul la dispoziția comercianților și le va asigura acestora și curentul electric necesar, producătorii nu trebuie decât să vină cu tarabele încă de vineri pentru a se putea amplasa. Sâmbătă, la ora 12.00, va avea loc deschiderea oficială a Zilei Recoltei, iar pe scena din Centrul municipiului reşedinţă de judeţ vor urca ansamblurile folclorice sătmărene.

Silvia Spanciu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts