Parohia Ortodoxă Lipău și-a sărbătorit duminică patronii spirituali ai bisericii și binefăcătorii credincioșilor. Concret, sute de credincioşi au fost prezenţi la sărbătorirea hramului “Acoperământul Maicii Domnului”. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către un sobor de 17 preoţi, în frunte cu arhimandritul dr. Casian Filip de la Catedrala Ortodoxă Episcopală “Sfânta Treime” din Baia Mare şi cu preotul paroh Ioan Iederan.
Invitaţi unul şi unul
Credincioşii au avut în mijlocul lor invitaţi de seamă, printre care preşedintele Consiliului Judeţean – Adrian Ştef, vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD şi membru în Consiliul Național Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Române – deputatul Octavian Petric, vicepreşedintele naţional al Partidului Liberal Reformator – deputatul Ovidiu Silaghi, primarul comunei Valea Vinului – Radu Cristea, directorul Direcţiei Silvice Satu Mare – Sever Şter.
Deputatul Octavian Petric a ţinut să îi felicite pe localnicii din Lipău, în calitate de membru în Consiliul Național Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Române, pentru modul în care au înţeles să aibă grijă de lucrurile sfinte. “În primul rând, aş dori să îi felicit pe cei din Lipău pentru lucrul pe care l-au făcut la biserică. Dar şi pentru că, într-un număr atât de mare, într-o zi de duminică, au venit să îşi sărbătorească hramul bisericii. La această Sfântă Liturghie a participat şi un sobor mare de preoţi, în frunte cu părintele Casian de la Catedrala din Baia Mare. Vreau să vă spun că am fost încântat de ceea ce am văzut în satul Lipău, chiar dacă nu face parte din colegiul meu de deputat, dar vin cu mare bucurie pentru că îi cunosc şi mă cunosc oamenii din Lipău, sunt cu vecinii mei de Colegiu şi cred că cel mai important rămâne faptul că sunt oameni cu suflet mare, sunt buni creştini. Acest lucru se vede şi prin ceea ce au făcut pentru biserică”, a declarat Octavian Petric.
Hramul bisericii, sărbătorit în prima duminică din octombrie
Preotul paroh din Lipău, părintele Ioan Iederan, a ţinut să le mulţumească tuturor celor care s-au implicat în viaţa lăcaşului de cult, prin al căror aport biserica din localitate este una model. “La Lipău a fost hramul bisericii. Biserica din Lipău are două hramuri: Acoperământul Maicii Domnului, la 1 octombrie, iar în 8 noiembrie sărbătorim Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Dar pentru că, de exemplu şi astăzi (ieri, n.red.) a plouat, s-a luat hotărâre de Consiliu Parohial ca hramul bisericii să se ţină în prima duminică din octombrie. Prilej cu care oriunde s-ar afla fiii satului şi cei care s-au născut prin biserica aceasta vin, împreună cu părinţii, cu cei bătrâni şi cu nepoţii, la un moment de rugăciune, de laudă şi de bucurie că trăim şi că îl simţim pe Dumnezeu aproape”, a precizat părintele Ioan Iederan.
Biserică ridicată prin contribuţia localnicilor
Actualul lăcaş de cult a fost construit până în anul 1836 prin contribuţia credincioşilor. Biserica a fost dotată cu iconostas conform canoanelor Bisericii ortodoxe. Biserica a fost zugrăvită, dar erau şi medalioane pictate. Se pare că totul a fost realizat în decursul secolului al XIX – lea. Biserica a fost electrificată în anul 1963 şi ulterior zugrăvită. În anul 1926 biserica a fost acoperită cu tinichea, iar în anul 1993 tinicheaua a fost vopsită. Acoperişul a rezistat până în anul 2005, când tinicheaua a fost înlocuită, rămânând din cea veche doar pe turnul bisericii. În 1982 biserica a fost tencuită în exterior, deodată cu noua casă parohială. În anul 2000 s-a realizat pridvorul bisericii, iar în anul 2001 s-a betonat curtea din faţa ei şi s-au confecţionat porţi noi. În anul 2006 s-a înlocuit o parte din duşumeaua din biserică cu gresie. Tot în 2006 s-a început construcţia unei capele în cimitir. Toate lucrările s-au făcut din contribuţia credincioşilor şi a fiilor satului.
Ciprian Bâtea