Un nou pact pentru RomâniaA început campania electorală. Aşteptată de cei peste 7 milioane de români care au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu. În sfârşit scăpăm de o eră întunecată din istoria recentă a României. 10 ani de scandaluri, dezbinări, trădări şi denunţări. Acum ştim sigur că Băsescu va pleca pentru totdeauna din viaţa românilor. Măcar pentru acest lucru ar trebui să sărbătorim. Asta pentru că ştim că viitorul preşedinte va fi altfel, va fi un şef de stat care va uni ceea ce Băsescu a destrămat. A ajuns chiar şi o pupilă crescută de Traian Băsescu, înscrisă în cursa electorală (Monica Macovei) să declare că, daca va câştiga fotoliul de la Cotroceni, va fi un preşedinte arbitru, nu unul jucător.

Până şi intelectualii din preajma şefului statului s-au săturat de politica distructivă promovată de acesta. De fapt, mai toţi oamenii cu carte din fieful Cotroceniului au plecat pe uşa din dos, alungaţi de jocurile murdare ale preşedintelui. De aceea, o ţară întreagă cere un alt preşedinte, un alt regim politic, o nouă mentalitate în cea mai înaltă demnitate publică.

O personalitate deasupra intereselor de partid, care să intervină în caz de conflict între instituţii, nu să azmută o putere împotriva alteia. Să medieze disputele între grupările politice, nu să iasă la berărie pentru a face campanie unui lider sau altul. Să protejeze interesele statului nu să se folosească de un serviciu secret pentru a lovi într-un adversar politic. Un preşedinte care trebuie să dezbrace haina de om de partid şi să fie om de stat. În slujba ţării, nu a unui politician. Ştiu că va fi greu pentru că, din păcate, Băsescu a creat precedente extrem de periculoase care ar putea fi tentante pentru viitorul şef de stat. De aceea, candidaţii la prezidenţiale trebuie să încheie un pact cu ţara în care să jure pe Biblie că, dacă vor ajunge în fotoliul de la Cotroceni, nu vor face ce-a făcut Băsescu.

Marius Oproiu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts