More

    Un vot crucial pentru România

    vot

    Peste 317.000 de sătmăreni sunt aşteptaţi duminică să voteze viitorul preşedinte al României. Este vorba de un vot crucial, căci după un deceniu sub Traian Băsescu, românii trebuie să aleagă un nou preşedinte al ţării. La nivel naţional au fost pregătite 20.745.068 de buletine de vot, în judeţul nostru la urne fiind aşteptaţi 317.918 sătmăreni cu drept de vot. Aceştia vor vota în cele 334 secţii de votare care vor funcţiona în judeţul nostru. Procesul de votare începe la ora 07.00 şi se încheie la ora 21.00.

    Peste 317.000 de sătmăreni cu drept de vot
    Potrivit evidenţelor Autorităţii Electorale Permanente, 317.918 sătmăreni cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a alege noul preşedinte al României. Pe raza judeţului Satu Mare vor funcţiona 334 de secţii de votare. La nivelul judeţului nostru au fost alocate 350.000 buletine de vot, împreună cu ştampilele şi autocolantele de rigoare, a căror împărţire către preşedinţii secţiilor de votare va fi finalizată în cursul zilei de azi.
    Paza celor 334 secţii de votare din judeţul Satu Mare va fi asigurată de 668 de lucrători din cadrul MAI. Astfel, 326 de poliţişti vor păzi 163 secţii de votare, 148 de jandarmi 74 de secţii, 112 pompieri 56 de secţii, iar 80 de poliţişti de fontieră vor asigura paza a 40 de secţii de votare.

    Campanie electorală mai liniştită
    Alegerile prezidenţiale vor avea loc în 18.550 de secţii de votare din ţară şi 294 în străinătate, fiind pregătite 20.745.068 de buletine de vot şi 94.220 de ştampile cu menţiunea “Votat”. Peste 30.000 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră vor fi mobilizaţi pe parcursul campaniei electorale, iar în ziua votului vor fi angrenaţi peste 50.000 de lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne. Comparativ cu campania electorală din 2009, numărul de incidente înregistrate a fost de cinci ori mai mic. Dacă în 2009, la finalul campaniei electorale erau înregistrate 937 de incidente, în prezent au fost sesizate numai 182. În această campanie electorală, s-au aplicat 85 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 46.100 de lei. De asemenea, în urma verificărilor efectuate, au fost constatate 58 de infracţiuni, pentru care sunt cercetate 25 de persoane, faţă de campania din 2009, când au fost cercetate 194 de persoane, a arătat ieri, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, vicepremierul Gabriel Oprea.

    Votarea începe la ora 7.00
    Votarea de două sau mai multe ori, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot sau votarea fără a avea acest drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani. Aceeași pedeapsă este prevăzută și pentru cei care oferă bani, bunuri sau alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.

    Procesul de votare începe la ora 07.00 şi se încheie la ora 21.00. Potrivit legii, au dreptul să voteze cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor, inclusiv. Alegătorii votează la secţia unde sunt arondaţi potrivit domiciliului. Este foarte important de reţinut faptul că alegătorii care în ziua votării se află în altă localitate decât cea de domiciliu pot vota la orice secţie de votare din ţară, numai după ce declară în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin. Persoanele care în ziua votării se află în străinătate, îşi pot exercita dreptul de vot la una dintre cele 294 de secţii de votare organizate în afara ţării, în baza paşaportului sau a cărţii de identitate în statele care permit accesul pe teritoriul lor în baza acestui document. Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate îşi pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri scrise, adresate preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, depuse cel mai târziu în preziua alegerilor.

    Paisprezece candidaţi
    În competiţia electorală au intrat 14 candidaţi. Primul candidat pe buletinul de vot este Kelemen Hunor (UDMR), potrivit tragerii la sorţi efectuate de BEC. Pe următoarele locuri se situează Klaus Iohannis (PNL), Dan Diaconescu (PP-DD), Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), William Brînză (Partidul Ecologist Român), Elena Udrea (PMP), Mirel Mircea Amariţei (Prodemo), Teodor Meleşcanu – independent, Gheorghe Funar – independent, Szilagyi Zsolt (PPMT), Monica Macovei – independent, Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă), Călin Popescu-Tăriceanu – independent, Corneliu Vadim Tudor (PRM).

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE