Zilele Medicale Sătmărene au ajuns la final. Timp de trei zile, doctorii au discutat despre cele mai frecvente patologii cu care se confruntă și care sunt cele mai importante inovații din domeniu. Sâmbătă au fost prezentate regulile pentru întocmirea lucrărilor științifice, pentru ca mai apoi organizatorii să propună ca temă de dezbatere legătura dintre artă și medicină. Invitaţii speciali ai acestui eveniment au fost prof. dr. Eleonora Luka Pilla din Elveţia, precum şi conf. dr. Manole Cojocare şi conf. dr. Minerva Ghinescu, ambii de la Universitatea “Titu Maiorescu” Bucureşti.
Prezentări inedite
Pentru a ilustra modul în care pictorii au inclus în operele lor diferitele maladii, preşedintele Colegiului Medicilor Satu Mare, dr. Călin Bumbuluţ, a folosit picturile celebrului artist renascentist Andrea Mantegna. Picturile acestuia nu de puține ori au inclus personaje care par să aibă sindromul Langdon-Down. Cărțile de specialitate spun că pictorul, dar și patronul acestuia, ar fi avut copii care sufereau de trisomia 21. La finalul întâlnirii de sâmbătă au fost prezentate certificatele EMC și au fost prezentate concluziile sesiunii de lucru din acest an.
Zeci de lucrări de specialitate
Zeci de lucrări de specialitate au fost expuse în cele trei zile de desfăşurare a celei de a XI-a ediţii a Zilelor Medicale Sătmărene, eveniment organizat de Colegiul Medicilor Satu Mare în parteneriat cu Asociaţia Medicilor de Familie Satu Mare, Universitatea din Tel Aviv (Israel), Facultatea de Medicină şi Medicină Dentară din cadrul Universităţii “Titu Maiorescu” Bucureşti, Filiala Satu Mare a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” şi Colegiul Medicilor Dentişti. Călin Bumbuluţ a punctat faptul că manifestarea a ajuns la cea de a XI-a ediţie şi că, pe parcursul celor trei zile, au fost prezentate peste 50 de lucrări de specialitate a circa o sută de autori, iar la dezbateri au participat în jur de 400 de cadre medicale din judeţ şi din ţară. În prima zi au fost prezentate lucrări privind patologia laringiană, oftalmologică, chirurgie vasculară, urologică şi altele, după care a urmat o dezbatere având ca titlu “Medicul, funcţionar public. O viziune politică sau politicianistă?”. Manifestarea a continuat cu profilaxia borreliozei, căpuşele, tratamentul în trepte al durerii dar şi cu prezentarea de lucrări de specialitate în domeniul sarcinii şi a bolilor care pot apărea în această perioadă.
Ciprian Bâtea