Sărbătoarea intitulată sugestiv Zilele Recoltei, ajunsă la a patra ediţie, a fost considerată, în egală măsură, atât de organizatori şi autorităţi, cât şi de producători şi cumpărători, drept o reuşită. Desfăşurată în acest sfârşit de săptămână pe platoul din Piaţa 25 Octombrie, Ziua Recoltei s-a bucurat de o prezenţă numeroasă atât din partea producătorilor cât şi a cumpărătorilor, sute de sătmăreni alegând să se aprovizioneze pentru iarnă de aici. Cei circa 50 de expozanţi au prezentat o ofertă generoasă, de la produse tradiţionale din carne, până la fructe şi legume ecologice. Nu a lipsit nici voia bună, fiind organizat cu această ocazie şi un concert folcloric.
Deschiderea oficială
Producătorii şi-au expus produsele spre vânzare încă de vineri dimineaţa, însă deschiderea oficială a acestui eveniment a avut loc sâmbătă în prezenţa deputatului Octavian Petric, a prefectului Eugeniu Avram, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a primarului municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a viceprimarului Radu Roca, a preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Satu Mare, Ioan Pop, a producătorilor expozanţi şi a sute de sătmăreni.
Primul care a luat cuvântul a fost primarul Dorel Coica, care şi-a exprimat mulţumirea că la ediţia din acest an sunt foarte mulţi producători atât din Satu Mare, din judeţele învecinate cât şi din Ungaria. “Sunt circa 50 de producători prezenţi la acest târg şi din ceea ce am văzut la tarabele acestora, există o abundenţă de produse ecologice şi tradiţionale din judeţ, ceea ce mă face să cred că este o ediţie reuşită. Am organizat aceste Zile ale Recoltei pentru a încuraja producţia românească şi pentru a stimula producătorii din judeţul şi municipiul Satu Mare şi îmi doresc ca cetăţenii noştri să cumpere aceste produse”, a mai spus primarul Coica, după care a declarat deschise Zilele Recoltei.
Iniţiativă lăudabilă
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a lăudat iniţiativa primarului Dorel Coica de a organiza această sărbătoare, dar consideră că aceasta ar fi trebuit să aibă loc în afara campaniei electorale. “Zilele Recoltei reprezintă o sărbătoare atât pentru judeţul şi municipiul Satu Mare cât şi pentru întreaga ţară. Este momentul în care producătorii îşi pot prezenta ceea ce au realizat pe durata unui an de zile, cu atât mai mult cu cât agricultura reprezintă un segment de bază al economiei româneşti. Mă bucur că azi li se oferă posibilitatea sătmărenilor de a cumpăra produse tradiţionale şi ecologice, iar sărbătoarea este o iniţiativă a domnului primar pentru care îl felicit. Fiind o iniţiativă a Primăriei şi Consiliului Local Satu Mare, Consiliul Judeţean nu s-a implicat în organizarea ei, dar ne dorim să transformăm această sărbătoare într-una a întregului judeţ. Consider că această sărbătoare ar fi trebuit organizată după terminarea campaniei electorale pentru că nu mi-aş fi dorit să o politizăm. Azi am venit la această sărbătoare atât în calitate de cumpărător, cât şi de om politic”, a mai spus Mircea Govor.
Prefectul Eugeniu Avram a salutat ideea de continuitate a acestei sărbători, fiind considerată un eveniment de bun augur atât pentru producători cât şi pentru cumpărători. “Producătorii au astfel posibilitatea să-şi expună produsele, iar cumpărătorii au posibilitatea de a-şi face proviziile pentru iarnă. Îi invit pe toţi cetăţenii să vină la această sărbătoare pentru că au de unde alege”, a mai spus prefectul. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Satu Mare, Ioan Pop, a arătat că la acest târg sunt prezenţi 46 de producători, cu cinci mai mulţi decât la ediţia precedentă, dintre care trei din Ungaria şi trei din judeţele învecinate.
Sătmăreni mulţumiţi
După deschiderea oficială, autorităţile au vizitat standurile declarându-se mulţumiţi de oferta bogată expusă de producători. De aici se puteau cumpăra produse de artizanat, dulceţuri de trandafiri, castane, morcovi, stafide şi nuci verzi, cârnaţi de casă, tobă afumată de casă, slănină afumată, plante medicinale, legume, fructe, pălincă şi multe alte bunătăţi.
Mulţumiţi s-au declarat atât producătorii cât şi cumpărătorii. “Este o manifestare foarte bună care ne oferă nouă, producătorilor, şansa de a ne expune munca de un an de zile într-un cadru bine organizat. Avem şi mulţi clienţi, vânzările sunt bune, aşa că nu pot decât să mă declar mulţumit”, ne-a declarat unul dintre producătorii expozanţi. Cumpărătorii au spus că ideea este foarte bună, pentru că în comerţ nu au de unde să cumpere astfel de produse, şi că astfel de târguri ar trebui organizate mai des. “Produsele sunt foarte bune, mult mai gustoase decât cele din magazine, iar preţurile sunt acceptabile. Consider că ar trebui organizate mult mai des astfel de evenimente”, ne-a spus o sătmăreancă aflată la cumpărături de Zilele Recoltei.
Spectacol folcloric
Pentru ca Zilele Recoltei să se desfăşoare ca o adevărată sărbătoare, organizatorii au pregătit şi un spectacol de muzică populară ce a va fost susţinut pe scena amplasată în faţa Palatului Administrativ. Spectacolul a fost prezentat de Marius Chiş, iar pe scenă au evoluat, rând pe rând, Ansamblul folcloric „Ceatăra” Carei, Petrică Mureşan, Nicolae Mureşan şi Nicolae Mureşan jr., Ansamblul folcloric „Cununiţa” şi „Cununiţa Năzdrăvană”, Maria Petca Poptean şi Grupul „Măgura” din Târşolţ, Hermina Marc Iluţ.
De asemenea, au mai fost prezentate dansuri maghiare de grupurile „Egri Csodaszarvas” şi „Tulipan”, iar după recitalul interpretei Angela Munteanu, au urmat dansuri germane, prezentate de formaţia „Gemeinsam”, şi dansuri ţigăneşti, prezentate de “Stelele Careiului”. A urmat apoi recitalul susţinut de elevii Şcolii de Arte, coordonaţi de profesorul Vasile Chiorean. Spectacolul dedicat “Zilelor Recoltei” s-a încheiat cu o serie de recitaluri de muzică folk susţinute de George Negrea şi de grupul Park Folk Grup compus din Octavian Bud, Ionel Bledea şi Sorin Bălaj. Sărbătoarea Zilele Recoltei a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local Satu Mare în parteneriat cu Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Satu Mare.