More

    CE FACE UN PREȘEDINTE?

    5

    Consituția îl descrie pe șeful statului ca un garant al independeței și integrității statului dar și ca un mediator pentru problemele cu care se confruntă țara pe care o conduce. Președintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat pentru maximum două mandate fiecare de 5 ani, potrivit Consitiuției. Șeful Statului are atribuții în politica internă și în cea externă.

    În politica Internă președintele țării este cel care desemneaza un candidat pentru funcţia de prim-ministru, care împreună cu cabinetul său vor depune jurământul tot în fața șefului statului. Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită și poate participa la ședințele executivului. Preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii. El este cel care promulgă legii, poate cere referendum și poate cere dizolvarea legislativului.

    În ceea ce privește atribuțiile în politica externă Președintele statului încheie  tratatele internaționale negociate de guvern și ratificate de parlament și reprezintă statul în realțiile sale cu alte țări la cel mai înalt nivel. Prerogativele președintelui sunt multiple când vorbim de siguranța națională.

    Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate. Dadcă situația o cere, șeful statului poate cere , cu încuviințarea Parlamentului, instituirrea stării de asediu sau urgență în țară sau doar în anumite localități.

    Printre celelalte artibuții ale președintelui se numără  conferirea de  decoraţii şi titluri de onoare, a gradelor de mareșal, general și amiral. Numește în funcții publice în condițiile prevăzute de lege și poate acorda grațieri individuale.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE