More


  Judeţul Satu Mare intensifică relațiile cu românii din Ucraina

  =

  ucraina

  La invitația autorităților din Biserica Albă, raionul Rahiv – Ucraina, o delegație sătmăreană compusă din oamenii de cultură Felician Pop, Robert Laszlo (directorul CJCPCT) și Petrică Mureșan (directorul artistic al CJCPCT) au fost prezenți marți în mijlocul românilor din ţara vecină. Scopul vizitei a fost acela de a identifica liniile directoare pentru viitoarele proiecte transfrontaliere. În acest sens, au fost demarate deja discuțiile cu Mihai Tocar, președintele Asociației ”Speranța” din orașul românesc Slatina (Solotvino), raionul Teceu (Tiacevo), în vederea relansării, cu sprijin din România, a unei publicații românești bilunare, pentru românii din dreapta Tisei. În perioada imediat următoare va fi constituită o redacție, care va avea sediul la Primăria din Slatina, și se va pune la punct o rețea de distribuție pentru ca un număr de 1000 de ziare să ajungă în casele românilor de aici.

  Posibilităţi de schimburi culturale
  Felician Pop a transmis salutările președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, precum și intenția conducerii Consiliului Judeţean de a sprijini substanțial comunitatea românească din Zakarpatia. Însoțiți de directoarea grădiniței din Biserica Albă, Lenuța Popovici, oaspeții din România s-au întâlnit apoi cu primarul localităţii, Gheorghe Berinde, cu directorul școlii, Mihai Clementev, și cu părintele paroh greco – catolic Bogdan Cerneștean. În cadrul discuțiilor, au fost analizate posibilitățile unor schimburi culturale, precum și organizarea la Satu Mare, în vara anului viitor, a unei Școli de cultură și civilizație românească, adresată în primul rând elevilor care intenționează să urmeze Facultatea de Limba Română de la Ujgorod. Autoritățile din Biserica Albă s-au arătat dispuse la rândul lor să găzduiască vreme de două săptămâni copii din România, care să viziteze principalele atracții turistice din zonă. Delegația sătmăreană s-a angajat să identifice o școală din Satu Mare care să încheie un astfel de parteneriat.

  Donaţie către parohie
  Asociația culturală ”Sătmărenii” a făcut o valoroasă donație bisericii greco – catolice din Biserica Albă, și anume, o icoană foarte veche, specifică acestui cult, precum și peste 100 de volume de cărți, necesare bibliotecilor instituțiilor de învățământ din localitate. Icoana a fost restaurată cu multă măiestrie de către specialiștii Muzeului Județean Satu Mare. Oaspeții au vizitat primăria, biserica, școala și grădinița, fiind impresionați de nivelul educației românești care li se oferă copiilor de aici.

  Reprezentanții comunității românești din Zakarpatia au apreciat că noua putere instalată la Kiev este mult mai deschisă față de minorități, un exemplu concludent fiind și numirea în fruntea raionului Teceu, a primarului român din Apșa de Mijloc, Vasile Iovdii. De asemena, aceștia au apreciat că județul Satu Mare este cel mai de nădejde partener din România pentru cei de aici, lucru concretizat prin sprijinul direct pe care autoritățile sătmărene l-au acordat de-a lungul vremii importantei comunități românești din Maramureșul istoric.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img