More


  TOȚI PREȘEDINȚII ROMÂNIEI

  =

  6

  Până la ora actuală România a avut 3 șefi de stat, doi având câte două mandate.

  Cei trei oameni politici care au ocupat fotoliul de la Cotroceni au fost Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu. România a avut până la alegerile din 1992 un președinte provizoriu în persoana lui Ion Iliescu care a asiugrat adoptarea unei noi constituții ce a consfințit faptul că România a devenit după 1989 Republică. Pe lângă președinte provizoriu , am mai avut și doi președinți interimari. Este vorba de Nicolae Văcăroiu în 2007 în timpul primei suspendări  a actualului președinte și Crin Antonescu în vara anului 2012.

  Dintre președinții României, Ion Iliescu a avut două madate fiind ales pentru a ocupa cea mai înaltă funcție în stat în 1992, când a început primul său mandat considerat constituțional și în 2000. Cele două mandate ale președintelui Iliescu au fost întrerupte de Emil Constantinescu care a refuzat să mai candideze în anull 2000 pentru un al doilea mandat. În anul 2004, în urma unei bătălii strânse, Traian Băsescu a câștigat președinția statului Român iar la terminarea primului mandat a mai candidat odată pentru cel de-al doilea pe care l-a câștigat din nou la o foarte mică diferență în fața contracandidatului său Mircea Geoană.

  Dacă Constituția din 1991 făcea ca mandatul unui președinte să fie de 4 ani de zile, în 2003 a fost trecută prin referendum național actuala formă a legii fundamentale care a consfințit mandatul de cinci ani al președintelui României.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img