Eroii Sătmarului, omagiaţi la 25 de ani de la Revoluţierevo1

Eroii sătmăreni căzuţi la datorie în timpul tragicelor evenimente desfăşurate în data de 22 decembrie 1989 au fost omagiaţi ieri, într-un cadru festiv, la împlinirea a 25 de ani de la Revoluţie. Au fost depuse coroane de flori la mormintele celor decedaţi în timpul Revoluţiei, au fost depuse coroane de flori la placa comemorativă de la Palatul Administrativ şi au fost înmânate diplome şi plachete omagiale.

O lecţie de istorie
Manifestările dedicate “Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii” au debutat joi cu slujbe de pomenire şi depuneri de coroane la mormintele eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 din localităţile Călineşti Oaş şi Gherţa Mică. Depuneri de coroane la mormintele celor căzuţi în Decembrie 1989 au continuat ieri la mormintele din Cimitirul Eroilor, cimitirul de pe strada Amaţiului şi cel de pe strada Rodnei.

După-amiază, manifestările au continuat pe platoul din Piaţa 25 Octombrie. La eveniment au fost prezenţi parlamentari sătmăreni, familiile celor decedaţi în Revoluţie, revoluţionari sătmăreni, prefectul Eugeniu Avram, subprefectul Altfatter Tamas, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, viceprimarii municipiului Satu Mare, Radu Roca şi Marcela Papici, directori de instituţii, alţi cetăţeni.

După ce prefectul Eugeniu Avram a trecut în revistă Garda de Onoare, a fost intonat Imnul de Stat al României, după care protopopul ortodox Ioan Socolan şi preotul militar Cristian Silaghi au oficiat un Te-Deum în cadrul căruia a fost ridicat şi un parastas în memoria celor decedaţi. Preotul militar Cristian Silaghi a rostit o alocuţiune cu privire la Revoluţia din Decembrie 1989. “Asistăm azi la o adevărată lecţie de istorie. Aceşti tineri au murit pentru ca noi astăzi să fim liberi”, a spus preotul militar.

revo2

Depuneri de coroane
În continuarea manifestărilor, la placa omagială de pe peretele Palatului Administrativ, pe care sunt trecute numele eroilor sătmăreni, au fost depuse coroane de flori din partea Parlamentului, a Prefecturii, a Consiliului Judeţean, a Primăriei Satu Mare, a instituţiilor subordonate Ministerului Apărării şi Ministerului de Interne, a asociaţiilor veteranilor de război, a participanţilor la Revoluţie, a cadrelor militare în retragere şi rezervă, a revoluţionarilor sătmăreni, dar şi a formaţiunilor politice.

Tot cu această ocazie, au fost înmânate peste o sută de diplome şi plachete comemorative la împlinirea a 25 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, atât revoluţionarilor sătmăreni, cât şi autorităţilor judeţene şi locale şi instituţiilor publice deconcentrate. Festivitatea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

Cei şapte sătmăreni care şi-au pierdut viaţa sunt Ioan Marinel Ciul, Grigore Zimbru, Raluca Sălăjan, Szabo Antal, Sofalvi Gyorgy, Kiraly Mihali şi Csaba Gergely.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts