Eterna contrabandă cu ţigăriAutorităţile au anunţat joi că, după aproape doi ani de filaj, au reuşit să destructureze o importantă grupare de contrabandişti, cu ramificaţii în mai multe judeţe ale ţării, inclusiv în Capitală. Membrii grupării au reuşit să introducă ilegal în ţară, prin zona de responsabilitate a ITPF Sighetu Marmaţiei, peste 320.000 de pachete cu ţigări (643 baxuri) de provenienţă ucraineană, în valoare de aproape trei milioane lei. În jur de 400 de baxuri au fost ridicate în vederea confiscării de către anchetatori, dar altor 240 de baxuri li s-a pierdut urma, ajungând probabil să aprovizioneze piaţa neagră. O filieră a acestei grupări aproviziona cu ţigări de contrabandă Piaţa Someş din municipiul Satu Mare. Autorităţile judeţene au anunţat şi alte capturi importante. În luna octombrie, la nivelul judeţului nostru au fost confiscate peste 21.000 pachete de ţigări, iar în luna octombrie aproape 4.000 de pachete de ţigări de contrabandă.

La o primă vedere, acţiunile autorităţilor au fost încununate de succes. Însă, la o privire mai atentă, se poate constata că treburile nu stau tocmai aşa. În pofida numeroaselor confiscări, pieţele din judeţul nostru, în frunte cu Piaţa Someş din municipiul Satu Mare, sunt pline de ţigări de contrabandă.

Am dat chiar ieri o raită prin Piaţa Someş pentru a vedea efectul destructurării acelei importante reţele de contrabandişti. Absolut niciun efect. Comercianţii tuciurii erau la locurile lor, trăgând de trecători să le cumpere marfa. Puteai găsi orice fel de ţigări, de la Viceroy şi Jin Ling, până la LD, NZ şi Dubliss. Nimic nu reuşeşte să întrerupă aprovizionarea continuuă a comercianţilor clandestini din pieţe cu ţigările de contrabandă ucrainene.

Sătmărenii sunt conştienţi de faptul că de pe urma contrabandei cu ţigări se câştigă foarte mulţi bani. Atât de mulţi, încât contrabandiştii au de unde să rupă, pentru a-şi asigura protecţia unor oameni ai legii. Şpaga agenţilor, se ştie, este de 60 de euro pentru fiecare bax introdus ilegal în ţară peste fâşia verde. Probabil că şefii cei mari primesc mai mult, dar e de înţeles. Au informaţii valoroase privind dispozitivul de pază şi pot asigura şi ieşirea ţigărilor din zona de frontieră. Nici nu e de mirare că unii lideri ai contrabandiştilor au fost văzuţi destul de des în compania oamenilor legii. Relaţiile sunt atât de strânse încât se zvoneşte că unii contrabandişti au acces şi la interceptările făcute de autorităţi rivalilor lor. Pare cam ciudat, dar este posibil. Se mai bârfeşte că unele grupări de contrabandişti, prin diverşi intermediari, au reuşit să ajungă şi la unii magistraţi. Dacă treburile stau aşa, iar corupţia a ajuns atât de mare, nu trebuie să ne mai mire faptul că în Piaţa Someş poţi găsi oricând şi la aproape orice oră o largă gamă de ţigări de contrabandă. Când în pieţe nu vor mai fi ţigări de contrabandă vom putea afirma că oamenii legii şi-au făcut datoria şi vom putea elimina orice suspiciune de corupţie. Dar până atunci multă apă va mai curge pe Someş şi multe baxuri de ţigări vor traversa Tisa.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts