More


  Închisoare pe viaţă pentru poliţistul maghiar care a omorât în bătaie un sătmărean

  - Advertisement -

  politistii

  Fostul poliţist maghiar Viktor Bodor, care în 2013 l-a omorât în bătaie, în timpul unui interogatoriu, pe sătmăreanul Jozsef Bara, a fost condamnat alaltăieri la închisoare pe viaţă de către Tribunalul Kecskemet. Colegul său de la postul de poliţie din localitatea Izsak, Csongor Bimbo, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Cei doi polițisti l-au bătut în data de 8 aprilie 2013 timp de mai multe ore pe Jozsef Bara, arestat pentru furt, iar în urma loviturilor, acesta a decedat, scrie presa din Ungaria. Sentinţa Tribunalului Kecskemet nu este definitivă.

  Bătut până la moarte în postul de Poliţie Izsak
  Potrivit procurorilor maghiari, poliţiştii condamnaţi l-au reţinut în data de 8 aprilie 2013 pe sătmăreanul Jozsef Bara, care trăia, alături de soţia sa, într-o mică fermă din apropierea satului Orgovany, lucrând ca şi zilier. Sătmăreanul a fost reclamat de un localnic din Orgovany, care îl suspecta că i-a furat lanţul de la drujbă şi l-a vândut apoi în sat.

  Poliţiştii l-au încătuşat pe Jozsef Bara şi l-au dus la postul de poliţie din Izsak, unde au început să-l interogheze în jurul orei 18.00. Poliţiştii Viktor Bodor şi Csongor Bimbo l-au legat cu mâinile la spate de un scaun, iar timp de aproape două ore l-au lovit încontinuu cu pumnii şi cu picioarele. În acest timp, Jozsef Bara a fost lovit în piept de mai multe ori, s-a răsturnat cu scaunul, iar polițiștii au continuat să îl lovească, fracturându-i sternul şi coastele. Abia putând să mai respire, Jozsef Bara i-a implorat pe poliţişti să nu îl mai bată. În timp ce poliţistul Csongor Bimbo a ieşit din postul de poliţie, colegul său Viktor Bodor a continuat să-l bată cu pulanul pe sătmărean. Jozsef Bara şi-a pierdut cunoştinţa în jurul orei 20.00. În primă fază, poliţiştii au turnat pe el apă rece şi abia după vreo 20 de minute au chemat ambulanţa.

  Medicii sosiţi la faţa locului n-au putut decât să constate decesul sătmăreanului Jozsef Bara. Potrivit anchetatorilor maghiari, exista posibilitatea ca în cazul în care ambulanţa ar fi fost alertă mai repede să se fi reuşit salvarea victimei.

  Patru poliţişti maghiari condamnaţi
  În cadrul anchetei, poliţistul Viktor Bodor a recunoscut că l-a agresat pe sătmărean, susţinând că nu i-ar fi provocat răni care să necesite mai mult de opt zile de îngrijiri medicale. Colegul său Csongor Bimbo a declarat că n-a urmărit altceva decât să-l facă pe Jozsef Bara să-şi recunoască faptele. De asemenea, a încercat să-i pună în cârcă colegului său Bodor uciderea victimei. Bimbo a declarat că, în momentul în care a ieşit din post Bara era conştient, iar când s-a întors înapoi deja leşinase, sugerând că în acea perioadă de timp s-ar fi întâmplat ceva.

  Procuratura Kecskemet i-a acuzat pe poliţiştii Bodor şi Bimbo de săvârşirea infracţiunii de lovituri cauzatoare de moarte. De asemenea, cei doi poliţişti au mai fost acuzaţi de abuz, interogare forţată şi vătămare corporală. Viktor Bodor a fost condamnat la închisoare pe viaţă, iar fostul său coleg Csongor Bimbo la 20 de ani de închisoare. Un al treilea polițist, care a fost prezent la un astfel de interogatoriu, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru interogare forţată. Al patrulea făptaș, o femeie polițist, a fost condamnat la 8 luni cu suspendare, pentru că a asistat la un alt interogatoriu cu folosirea forței, dar nu a intervenit şi nici nu a raportat incidentul superiorilor.

  În urma anchetei, a reieşit că nu doar sătmăreanul Jozsef Bara a fost interogat în acest mod barbar. Alte patru persoane au depus mărturie la proces că au fost agresate în timpul interogatoriilor efectuate de lucrătorii postului de Poliţie din Izsak.

  Un gest fără precedent
  Într-un gest fără precedent, premierul Ungariei, Viktor Orban, a venit în 11 mai 2013 în Satu Mare pentru a depune o floare la mormântul lui Jozsef Bara, după care a păstrat un moment de reculegere la locul de veci al acestuia, aflat în cimitirul de pe strada Liviu Rebreanu din Satu Mare. La ieşirea din cimitir acesta a stat de vorbă cu câţiva localnici după care s-a reîntors în Ungaria prin Vama Petea.

  Premierul Viktor Orban a condus personal microbuzul cu care a venit la Satu Mare și nu a fost însoțit de alți politicieni din Ungaria sau România.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img